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젊은 한국여성에서 붉은고추의 섭취량, 캡사이신 역치, 영양소 섭취량 및 신체계측치간의 관련성
Relationship between Red Pepper Intake, Capsaicin Threshold, Nutrient Intake, and Anthropometric Measurements in Young Korean Women 원문보기

韓國營養學會誌 = The Korean journal of nutrition., v.38 no.1, 2005년, pp.76 - 81  

김석영 (경상대학교 식품영양학과) ,  박경민 (경상대학교 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The effects of the amount of red pepper intake per a day on the capsaicin threshold, nutrient intake, and anthropo-metric measurements were investigated in 100 female students of university. Three 24-hour recalls were performed to estimate usual nutrient and red pepper intake of free-living particip...

주제어

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문제 정의

  • 또 고추가 체지방을 연소시켜 비만예방효과가 있다고 알려져 있지만 사람을 대상으로 매일의 고추 섭취량과 신체 계측치와의 상관성에 대한 연구는 거의 이루어지지 않았다. 따라서 본 연구에서는 건강한 여대생을 대상으로 캡사이신 민감도와 자연스런 환경에서의 1일 고추 섭취량을 조사하고 이 측정치들과 캡사이신 역치, 영양소 섭취량과 신체 계측치 와의 관련성을 알아보고자 실시하였다.
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