$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

재래식 된장으로부터 혈전용해활성을 나타내는 세균의 분리 및 동정
Isolation and Identification of Microorganism with Potent Fibrinolytic Activity from Korean Traditional Deonjang 원문보기

한국미생물·생명공학회지 = Korean journal of microbiology and biotechnology, v.33 no.1, 2005년, pp.24 - 28  

현광욱 (한국식품연구원) ,  이종수 (배재대학교 유전공학과) ,  함정희 (함씨네 토종콩 종합식품) ,  최신양 (한국식품연구원)

초록
AI-Helper 아이콘AI-Helper

전통 된장으로부터 단백질 분해능이 있으면서 혈전용해활성이 우수한 D-1 균주를 분리하였다. 분리된 D-1 균주는 표준물질인 plasmin 2.51 $\mu}g$과 같은 혈전용해효소활성을 보였으며 이 균주를 동정하기 위하여 세포막 지방산 조성 분석과 탄수화물 이용성을 조사한 결과 김 등[12], 허 등[7] 청국장에서 혈전용해효소활성을 보이는 균주로 보고된 Bacillus subtilis로 유사하게 나타났다. 탄수화물 이용성, 세포막 지방산 분석 그리고 16S rRNA sequence를 통하여 Bacillus속으로 동정 할 수 있었고, 이에 된장으로부터 분리한 혈전용해효소를 생산하는 D-1균주를 최종적으로 Bacillus sp. D-1으로 명명하였으며 앞으로 이 균주를 이용하여 혈전용해효소를 함유하는 기능성 된장과 청국장 제조에 큰 효과를 보일 것으로 기대된다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

A bacterial strain D­1 found to have potent fibrinolytic activity was isolated from Korean traditional Doenjang. It was identified as Bacillus sp. based on its 16S rRNA sequence analysis, morphological and physiological characteristics....

참고문헌 (23)

  1. Astrup, T. and S. Muullertz. 1952. The fibrin plate method fro estimating fibrinolytic activity. Archs. Biochem. Biophys. 40: 346 

  2. Daka, M. D. and C. P. Semba. 1995. Thrombolytic therapy in venous occlusive disease. J. Vasco Interv. Radiol. 6: 73-77 

  3. Ehrlich, H. J., N. U. Bang, S. P. Little, S. R Jaskunas, B. J. Weigel, L. E. Mattler, and C. S. Harms. 1987. Biological properties of a kringless tissue plasminogen activator mutant. Fibrinolysis 1: 75-77 

  4. Fujita, M., K. Nomura, K. Hong, Y. Ito, A. Asada, and S. Nishimuro. 1993. Purification and characterization of strong fibrinolytic enzyme (nattokinase) in the vegetable cheese natto, a popular soybean fermented food in Japan. Biochem. Biophy. Res. Commun. 197: 1340-1347 

  5. Gomez, C. C, R Simoncarballo, A. C. Coma, T. Sanchez de Leon, D. E. Montero, and P. R Rodriguez. 1991. The relationship between lipid peroxidation and platelets aggregation in atherosclerotic patients. Angiologia 43: 241-246 

  6. Harlan, J. M. and L. A. Harker. 1981. Haemostasis, thrombosis and thromboembolic disorder. Med. Clin. North Am. 65: 855-857 

  7. Huh, S., S. K. Lee, and H. G. Ju. 1998. Isolation and identification of the fibinolytic bacterial from traditional food( Chungkookjang). Kor. J. Agri. Chem. Biotechnol. 41: 119-124 

  8. Jang, Y. R, W K. Kim, I. B. Kwon, and H. Y. Lee. 1998. Screening and identification of the fibrinolytic bacterial strain from Jeot-Gal, salt-fermented fish. Kor. J. Food. Sci. Tech. 30: 655-659 

  9. Kil, J. O., G. N. Kim, and I. S. Park. 1998. Production and characterization of fibrinolytic enzyme: optimal condition for production of the enzyme from Bacillus sp. KP-6408 isolated from Chungkook-jang. J. Kor. Soc. Food Nutr. 27: 5156 

  10. Kim, W.E., K. H. Choi, Y. T. Kim, H. H. Park, J. Y. Choi, Y. S. Lee, H. I. Oh, I. B. Kwon, and S. Y. Lee. 1996. Purification and characterization of a fibrinolytic enzyme produced from Bacillus sp. strain CKI1-4 screened from Chungkookjang. Appl. Environ. Microbiol. 62: 2482-2488 

  11. Kim, W, N. S. Choi, W. Y. Lee, J. W. Lee, and D. H. Kim. 1998. Isolation of Bacillus strains secreting fibrinolytic enzymes from Doen-Jang. Kor. J. Microbiol. 34: 87-90 

  12. Kim, Y. T., W. K. Kim, and H. I. Oh. 1995. Screening and identification of the fibinolytic bacterial strain from Chungkook-jang. Kor. J. Appl. Microbiol. Biotechnol. 23: 1-5 

  13. Lee, J. S., H. S. Baik, and S. S. Park. 2002. Optimal production and characterization of fibrinolytic enzyme from Fomitella fraxinea Mycelia. Kor. J. Microbiol. Biotechnol. 30: 325-331 

  14. Lee, S. K, D. H. Bae, and K. H. Choi. 1998. Medium optimization fro fibrinolytic enzyme by Bacillus subtilis KCK-7 isolated from Korean traditional Chungkookjang. Kor. J. Appl. Microbiol. Biotechnol. 7: 52-55 

  15. Lee, S. K, D. H. Bae, T. J. Kwon, S. B. Lee, H. H. Lee, J. H. Park, S. Heo, and M. G. Jhonson. 2001. Purification and characterization of a fibrinolytic enzyme from Bacillus sp. KDO-13 isolated from soybean paste. J. Microbiol. Biotechnolo 11: 845-852 

  16. Mitsugu, F., .Hong, Y. Ito, R. Fujii, K. Kaliya, and S. Nishimura. 1995. Thrombolytic effect of nattokinase on a chemically induced thrombosis model in rat. Biol. Pharm. Bull. 18: 1387-1391 

  17. Mullertz, S. 1987. Fibrinolysis, general aspects, characteristic features and perspectives, Int'l Committee for fibrinolysiskabi Prize Lecture. Fibrinolysis 1: 3-12 

  18. Nakajima, N., H. Mihara, and H. Sumi. 1993. Characterization of potent fibrinolytic enzymes in earthworm Lumbricus rubellus. Biosci. Biotech. Biochem. 57: 1730 

  19. Nakashima, A., T. Okada, and I. Sugie. 1990. Fibrin-dependent activation of plasminogen by a proteolytic digest of streptokinase. Blood Coagul. Fibrinolysis 1: 279-284 

  20. Sumi, H., H. Hamada, H. Tsushima, H. Mihara, and H. Muraki. 1987. A novel fibrinolytic enzyme(nattokinase) in the vegetable cheese Natto; a typical and popular soybean food in the Japanese diet. Experientia 43: 1110-1111 

  21. Sumi, H., H. Hamada, N. Nakanishi, and H. Hiratani. 1990. Enhancement of the fibrinolytic activity in plasma by oral administration of nattokinase. Acta Haematol. 84: 139-143 

  22. Voet, D. and J. G Yoet 1990. Biochemistry. pp.1087-1091 John Wiley & Sons, New York, USA 

  23. Yoo, C. K, W. S. Heo, C. S. Lee, and S. M. Kang. 1998. Purification and characterization of fibrinolytic enzyme excreted by Bacillus subtilis K-54 isolated from Chung Guk Jang. Kor. J. Appl. Microbiol. Biotechnol. 26: 507-514 

저자의 다른 논문 :

섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로