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[국내논문] 운동으로 유발된 산화 스트레스와 마늘의 항산화 작용
Antioxidant Effect of Garlic Supplement against Exercise-Induced Oxidative Stress in Rats 원문보기

韓國營養學會誌 = The Korean journal of nutrition., v.40 no.8, 2007년, pp.701 - 707  

윤군애 (동의대학교 생활과학대학 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study was to investigate lipid peroxidation, antioxidant enzyme activity and DNA damage after exercise, and the protective effect of garlic against exercise-induced oxidative stress. Male Sprague-Dawley rats(4 weeks old) were randomly divided into three groups of 6 rats each; control group(Con)...

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문제 정의

  • 항산화영양소의 기능이 강조되고 있다. 본 연구는 산화스트레스에 대한 노출의 영향을 알아 보기위해 산화스트레스를 유발하는 모델로서 단기간 동안 운동을 부과하도록 하고, 운동으로 유도된 산화스트레스를 조절하는 마늘의 능력을 측정함으로써 피토케미칼을 포함하는 마늘의 항산화력을 검토하고자 한다.
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