$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

[국내논문] 일부 노년기의 우유 및 유제품 섭취 양상과 소비 성향에 관한 연구
A Study on the Intake and Consumption Pattern of Milk and Dairy Products in Elderly Korean 원문보기

韓國食生活文化學會誌 = Journal of the Korean Society of Food Culture, v.22 no.3, 2007년, pp.373 - 381  

류미현 (건국대학교 생활과학과) ,  강순아 (서울벤처정보대학원대학교 발효식품과학과) ,  한경선 (상지영서대학 식품영양과) ,  송병춘 (건국대학교 생활과학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The elderly population in Korea is growing rapidly and their nutritional status is not acceptable. Data were collected from the self-administered questionnaire of 495 free living elderly, over 65years old, in Korea to asses the intake and consumption pattern of milk and dairy products. The questionn...

Keyword

AI 본문요약
AI-Helper 아이콘 AI-Helper

* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.

문제 정의

  • 따라서, 노년기의 우유 및 유제품 섭취를 향상시키기 위한 방안을 마련하기 위해서 우선적으로 노인들의 우유 및 유제품에 대한 섭취양상과 소비 성향을 파악하여 이를 기 초로 노인의 우유 및 유제품 섭취를 증가시키기 위한 방안 을 모색함과 동시에 노인들의 영양증진 개선 프로그램을 수립하는데 중요한 자료로 쓰고자 실시하였다.
  • 본 연구에서는 65세 이상 남녀 495명을 대상으로 우유 및 유제품에 대한 섭취양상과 소비성향을 파악하여 이 식 품군의 섭취를 향상시키기 위한 방안을 모색하고자 시도되었다.
  • 65세 이상 노인 대상자의 일반적 특성은 에 제시되었다.
본문요약 정보가 도움이 되었나요?

참고문헌 (29)

  1. Boyle MA. 2003. Community nutrition in action. An entrepreneurial approach, PP420-424, Thomson, CA 

  2. Cho SJ, Cho,KH, Park JS, Cheong KS. 2000. A study on purchasing and consumption pattern of milk. The research report. Korean Dairy and Beef farmers Association 

  3. Chrisccihilles E. 1992. Use of medications by persons 65 year over: Data from the established populations for epidemioligic studies of the elderly. J. Gerntol, 47(5): M 137 

  4. Darnton-Hill I. 1992. Psychosocial aspects of nutrition and aging. Nut. Rev, 90(12): 476-479 

  5. Davis MA. 1990. Living arrangements and dietary quality of older US adults. J. Am. Diet. Assoc, 90(12): 1667-1672 

  6. Jung, Ik, Lee I.H. 2002. A study on consumption behavior of milk and dairy products in college students. Korean J. food culture, 17(5): 551-559 

  7. Kim KM, Kwon JS. 2004. Nutritional and health status of the elderly living in Songnan. Korean J. Food & Nutr., 17(4): 420-428 

  8. Kim SH, Kan HK, Kim JH. 2000. Socio-economic factors affecting the health and nutritional status of the aged. Korean J. Nutrition, 33(1): 86-101 

  9. Kim YJ, Cho KH. 1989. A Study on consumer preferences and consumption frequencies of milk and milk products. Korean J. Agricultural Economics, 30: 103-124 

  10. Korea Rural Economic Institute 2004. Food Balance Sheet 2003 

  11. Life Science Research Office 1995. Federation of American societies for experimental biology, Third report on nutrition monitoring in the U.S. vol.I and II. Washington, DC 

  12. Mclntosh WA, Kubena KS, Walker J, Smith D, Landmann W. 1990. The relationship between belief about nutrition and dietary practices of the elderly. J. Am Diet Assoc, 90(5): 671-676 

  13. Ministry of Health and Welfare 2002. 'Report on 2001 National Healthe and Nutrition Survey-Nutrition Survey(I), Ministry of Health and Welfare, Seoul 

  14. Ministry of Health and Welfare 2003. Health Plan 2010 

  15. Park MY, Kim GR, Lee DJ, Kim JM, Park PS. 2006. A survey of food and nutrient intakes of the aged people in rural area, Gyengbuk Yecheon. Korean J. Nutrition, 39(1): 58-73 

  16. Park SI, Bae SY. 1999. A study on elementary student's milk intake at home and school in Seoul area. korea J. Dietary culture, 14(4): 361-369 

  17. Read MH, Graney AS. 1982. Food supplement usage by the elderly. J. Am. Diet Assoc, 80: 250-253 

  18. Report on 1998 National Health and Nutrition Survey-Elderly Health Study 

  19. Ministry of Health and Welfare, Korea Institute for Health and Social Affairs, Korea 

  20. Russel R. 1999. Elderly food pyramid. J. Nutrition, March 

  21. Sahyoun NR, Lin CL, Krall E. 2003. Nutritional status of the older adult is associated with dentition status. J. Am. Diet. Assoc, 103: 61-66 

  22. SAS/STAT user's guide. 2001. SAS Institute INC, Version 8.02 

  23. Shin AS, Kim KK. 2000. Dietary behaviors of adults for health in Ulsan city. Korea J. Dietary culture, 15(1): 17-28 

  24. Son SM, Chun YN. 2004. Association between bone mineral density and bone nutrition indicators in elderly residing in low income area of the city. J. Korean Soc Food Sci Nutr, 33(1): 107-113 

  25. Song BC, Kim MK. 1997. Patterns of Vitamin-Mineral supplement usage by the elderly in Korea, Korea J. Nutrition, 30(2): 139-146 

  26. Tripp F.1997. The use of dietary supplements in the elderly: current issues and recommendations. J. Am Diet. Assoc, 97(suppl 2): s181-s183 

  27. Walker D. 1991. The relationship of loneliness. social isolation, and physical health to dietary adequacy of independency living elderly. J. Am. Diet. Assoc, 91: 300 

  28. White JV, Han RJ, Lipschitz DA, Dwyer JT, Wellman WS. 1991. Consensus of the Nutrition screening Initiative : Risk factors and indicators of poor nutritional status in older Americans. J. Am. diet. Assoc, 91(3): 783-787 

  29. Yim KS, Lee TY. 2004. Sociodemographic factors associated with nutrients intake of elderly in Korea. Korean J. Nutrition, 37(3): 210-222 

저자의 다른 논문 :

활용도 분석정보

상세보기
다운로드
내보내기

활용도 Top5 논문

해당 논문의 주제분야에서 활용도가 높은 상위 5개 콘텐츠를 보여줍니다.
더보기 버튼을 클릭하시면 더 많은 관련자료를 살펴볼 수 있습니다.

관련 콘텐츠

오픈액세스(OA) 유형

FREE

Free Access. 출판사/학술단체 등이 허락한 무료 공개 사이트를 통해 자유로운 이용이 가능한 논문

저작권 관리 안내
섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로