$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

오가피 메탄올 추출물의 항산화 효과 및 아질산염 소거작용
Antioxidative Activity and Nitrite Scavenging Ability of Ethyl Acetate Extract from Acanthopanax sessiliflorus 원문보기

동의생리병리학회지 = Journal of physiology & pathology in Korean Medicine, v.21 no.4, 2007년, pp.955 - 960  

임진아 (원광대학교 한의학전문대학원 한약자원개발학과) ,  윤보원 (원광대학교 한의학전문대학원 한약자원개발학과) ,  강정일 (전주대학교 대체의학대학 물리치료학과) ,  백승화 (원광대학교 한의학전문대학원 한약자원개발학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Efficacy of antioxidative activity and nitrite scavenging ability of methanol extract from Acanthopanax sessiliflorus was investigated. Electron-donating ability of extract at $RC_{50}$ was 29.93 ${\mu}g/mL$. After addition of 0.96 mg/mL extract, autooxidation of pyrogallol dec...

주제어

AI 본문요약
AI-Helper 아이콘 AI-Helper

* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.

문제 정의

  • 본 연구는 오가피 메탄올 추출물의 생리활성 및 기능성을 검토하기 위해서 항산화효과와 아질산염 소거능을 측정하였다. 그 결고L 오가피 메탄올 추출물의 전자공여능(RGo)은 29.
  • 이에 본 연구에서는 오가피의 기능성 식품 소재 또는 식품첨가물로써의 가능성을 검토하고자 오가피 메탄올 추출물의 항산화 효과와 아질산염 소거능을 조사하였다.
본문요약 정보가 도움이 되었나요?

참고문헌 (41)

  1. Fridorich, I. The biological activity of oxygen radicals. Science 201: 875-881, 1987 

  2. Gardner, D.R., Fridorich, I. Superoxide sensitivity of Escherichia coli 6-phospho gluconate dehydratase. J. Boil. Chem. 266: 1478-1483, 1991 

  3. Imlay, I.A., Linn, S. DNA damage and oxygen radical toxicity. Science 240: 1302-1309, 1986 

  4. Dziezak, J.D. Antioxidants. Food Technol. 40: 94-102, 1986 

  5. Branen, A.L. Toxicological and biochemistry of butylated hydroxyanisole and butylated hydroxytoluene. J. Am. Oil Chem. Soc. 52: 59-63, 1975 

  6. Mang, Y.S., Park, H.K. Antioxidant activity of ethanol extract from Dodok (Codonopsis lanceolata). Korean J. Food Sci. Technol. 23: 311-316, 1991 

  7. Jung, G.T., Ju, I.O., Choi, J.S., Hong, J.S. The antioxidative, antimicrobial and nitrate scavenging effects of Schizandra chinesis RUPRECHT (Omija) seed. Korean J. Food Sci. Technol. 32: 928-935, 2000 

  8. Jeong, E.J. Antioxidative and nitrate scavenging effects of solvent extracts from Gyrophora esculenta. Korean J. Food Nutr. 11: 426-430, 1998 

  9. Heo, J.C., Park, J.Y., An, S.M., Lee, J.M., Yun, C.Y., Shin, H.M., Kwon, T.K., Lee, S.H. Anti-oxidant and Anti-tumor Activities of Crude Extracts by Gastrodia elata Blume. Korean J. Food. Storage Circul. 13(1):83-87, 2006 

  10. Christiansen, L.N., Tompkin, P.B., Shaparis, A.B., Kueper, T.V., Johnston, R.W., Kautter, D.A., Kolari, O.J. Effect of sodium nitrite on toxin production by Chlostridium botulinum in bacon. Appl. Microbiol. 27: 733-737, 1974 

  11. Macrae, R., Robinson, R.K., Sadler, M.J. Encyclopedia of Food Science Food Technology and Nutrition. Academic Press, New York, NY, USA. 3240-3249, 1993 

  12. Bartsh, H., Ohshima, H., Pignatell, B. Inhibition of endogenous nitrosation: Mechanism and implications in human cancer prevention, Nut. Res. 202: 307-324, 1988 

  13. im, D.S., Ahn, B.W., Yeum, D.M., Lee, D.H., Kim, S.B., Park, Y.H. Degradation of carcinogenic nitrosamine formation factor by natural food components. 1. Nitrite-scavenging effects of vegetable extracts. Bull. Korean Fish. Soc. 20: 463-468, 1987 

  14. Mirvish, S.S. Kinetics of dimethylamine nitrosation in relation to nitrosamine carcinogenesis. J. Natl. Cancer Inst. 44: 633-639, 1970 

  15. Kato, H., Lee, I.E., Chyuen, N.V., Kim, S.B., Hayase, F. Inhibitory of nitrosamine formation by nondialyzable melanoidins. Agric. Biol. Chem. 51(1):1333-1338, 1987 

  16. Cooney, R.V., Ross, P.D. N-Nitrosation and N-nitration of morpholine by nitrogen dioxide in aqueous solution: Effects of vanillin and related phenols. J. Agric. Food Chem. 35: 789-796, 1987 

  17. Kim, S.B., Ahn, B.W., Yeum, D.M., Lee, D.H., Park, Y.H., Kim, D.S. Degradation of carcinogenic nitrosamine formation factor by natural food components. 2. Nitrite-scavenging effects of seaweed extracts. Bull. Korean Fish Soc. 20: 469-475, 1987 

  18. Lee, G.D., Chang, H.G., Kim, H.K. Antioxidative and nitrite scavenging activities of edible mushrooms. Korean J. Food Sci. Technol. 29: 432-436, 1997 

  19. Ha, J.U., Ryu, Y.K., Park, H.J. Nitrite scavenging ability and antioxidant activity of water extract and ethanol extract from Cassia fora L. and Pueraria thumbergiana. Korean J. Food Sci. Ani. Resour. 21: 1-9, 2001 

  20. 이창복. 한국수목도감. 임업시험장, p 143, 1966 

  21. 육창수, 안덕균. 현대본초학. 고문사, p 239, 1972 

  22. Kim, Y.M. Pharmaceutical comparison of ginseng with Acanthopanax from the Aspect of Oriental Medicine. Korean J. Phamacol. 8(3):131-138, 1977 

  23. Brekhman, I.I., Dardymov, I.V. New substances of plant origin which increase nonspecific resistance. Ann. Rev. Pharmacol. 9: 419-430, 1969 

  24. Wang, J.Z., Tsumura, H., Shimura, K., Ito, H. Antitumor activity polysaccharide from a chinese medicinal herb, Acanthopanax giraldii Harms. Cancer lett. 65(1):79-84, 1992 

  25. Yoon, T.J., Lee, S.W., Shin, K.S., Choi, W.H., Hwang, S.H., Seo, S.H., Kim, S.H., Park, W.M. Effect of hot water extract from Acanthopanax senticosus on systemic anaphylaxis. Korean H. Food Sci. Technol. 34: 518-523, 2002 

  26. Lee, S.Y., Jung, S.H., Lim, S.S., Ji, J., Lee, S.H., Shin, K.H. Effects of the water extract from the stem bark of Acanthopanax senticosus on hyperlipidemia in rats. Korean J. Pharmacogn. 32: 103-107, 2001 

  27. Blois, M.S. Antioxidant determination by the use a stable free radical. Nature. 26: 1199-1200. 1958 

  28. Marklund, S., Marklund, G. Involvement of superoxide anion radical in the oxidation of pyrogallol and a convenient assay for superoxide dismutase. Eur. J. Biochem. 47: 468-474, 1974 

  29. Ismail, M., Manickam, E., Danial, A.M., Rahmat, A., Yahaya, A. Chemical composition and antioxidant activity of Strobilanthes crispus leaf extract. J. Nutr. Biochem. 11(11-12):536-542, 2000 

  30. Slinkard, K., Singleton, V.L. Total Phenol Analysis: Automation and Comparison with Manual Methods. Am. J. Enology and Viticulture 28: 49-55. 1977 

  31. Cho, S.Y., Han, Y.B., Shin, K.H. Screening for antioxidant activity of edible plants. J. Korean Soc. Food Sci. Nutr. 30: 133-137, 2001 

  32. Donnelly, J.K., McLellan, K.M., Walker, J.L., Robinson, D.S. Superoxide dismutase in foods: A review. Food Chem. 33: 243-270, 1989 

  33. Kim, S.J., Han, D.S., Moon, K.D., Rhee, J.S. Measurement of superoxide dismutase-like activity of natural antioxidants. Biosci. Biotechnol. Biochem. 59: 822-826, 1995 

  34. Korycka-Dahl, M., Richardson, T., Hicks, C.L. Superoxide dismutase activity in bovine milk serum. J. Food Prot. 42: 867-871, 1979 

  35. Dinis, T.C.P., Madeira, V.M.C., Almeida, L.M. Action of phenolic derivates (acetoaminophen, salycilate and 5-aminosalycilate) as inhibitors of membrane lipid peroxidation and as peroxyl radical scavengers. Arch. Biochem. Biophys. 315: 161-169, 1994 

  36. Lee, J.H., Lee, S.R. Analysis of phenolic substance content in Korean plant foods. Korean J. Food Sci. Thechnol. 26: 310-316, 1994 

  37. Hayes, R.E., Bookwalter, G.N., Bagley, E.B. Antioxidant activity of soybean flour and derivatives. J. Food Sci. 6: 1527-1532, 1997 

  38. Kang, Y.H., Park, Y.K., Lee, G.D. The nitrite scavenging and electron donationd ability of phenolic compound. Korean J. Food Sci. Technol. 28: 232-239, 1996 

  39. Gray, J.I., Dugan, Jr L.R. Inhibition of N-nitrosamine formation in model food systems. J. Food Sci. 40: 981-984, 1975 

  40. Leaf, C.D., Vecchio, A.L., Roe, D.A., Hotchkiss, J.H. Influence of ascorbic acid dose on N-nitrosoproline formation in humans. Carcinogenesis 791-795, 1987 

  41. Mirvishm S.S. Formation of N-nitro compounds: Chemistry, kinetics and in vivo oxxurrence. Toxicol. Appl. Pharmacol. 31: 325-351, 1975 

저자의 다른 논문 :

LOADING...

관련 콘텐츠

저작권 관리 안내
섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로