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[국내논문] 오디 농축액을 첨가한 식빵의 품질 특성
Quality Characteristics of White Pan Bread with Mulberry Extracts 원문보기

東아시아食生活學會誌 = Journal of the East Asian Society of Dietary Life, v.18 no.5, 2008년, pp.805 - 811  

이승범 (경희대학교 관광대학원 조리외식경영학과) ,  이경희 (경희대학교 외식산업학과) ,  이광석 (경희대학교 조리과학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The aim of this study was to investigate the effects of mulberry extracts on the physical characteristics of dough and the quality characteristics of oddi bread. The peak time of all experimental doughs except ME 25 (25% mulberry extracts) was suitable for breadmaking. The fermentation rate was decr...

Keyword

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문제 정의

  • 따라서 본 연구에서는 설탕을 첨가하지 않고 오디 농축액을 첨가한 오디 식빵의 반죽 특성, 발효율 측정, 물성 검사, 색도 검사, 관능검사 등을 이용하여 제조 및 제품 특성을 알아보고, 오디의 색과 독특한 향이 첨가된 기호성이 높고 건강 기능적인 새로운 오디 식빵의 활용 가능성을 알.아보고자 하였다.
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