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짠맛 미각 판정 도구 개발 및 타당성 검증에 관한 연구
Study on the Development and Evaluation of Validity of Salty Taste Assessment Tool 원문보기

韓國營養學會誌 = The Korean journal of nutrition., v.41 no.2, 2008년, pp.184 - 191  

신은경 (경북대학교 식품영양학과) ,  이혜진 (대구광역시 건강증진사업지원단) ,  안문영 (대구광역시 보건위생과) ,  이연경 (경북대학교 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The purpose of this study was to assess and evaluate salty taste preferences. Samples for the salty taste test were made by adding sodium chloride to soybean sprout soup at five different concentrations: 0.08% (unsalty) ; 0.16% (slightly unsalty) ; 0.31% (neither unsalty nor salty) ; 0.63% (slightly...

주제어

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문제 정의

  • 유도할 수 있는 교육도 부족한 실정이다. 따라서 본 연구에서는 짠맛에 대한 미각을 객관적인 지표로 판정할 수 있는 도구를 개발하여 나트륨 과잉 섭취를 예방할 수 있는 영양교육용 현장 체험 도구로서 제공하고자 하였다.
  • 본 연구에서는 짠맛 미각 판정 도구를 개발하고 2005년 8월부터 2007년 11월까지 대구시 8개구군의 지역주민을 대상으로 소금의 농도 변화에 따른 짠맛 인식도를 측정하여 그 타당도를 검증하였으며 그 결과를 요약하면 다음과 같다.
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참고문헌 (16)

  1. The Korean Nutrition Society, Dietary Reference Intakes for Koreans, Seoul; 2005 

  2. Ministry of Health and Welfare, 2005 National health and nutrition survey, Seoul; 2006 

  3. Chobanian & Hill. National heart, lung, and blood institute workshop on sodium and blood pressure. A critical review of current scientific evidence. Hypertension 2000; 35: 858-863 

  4. Korea national statistical office. 사망원인통계연보; 2006 

  5. Law MR, Frost CD, Wald NJ. By how much does dietary salt reduction lower blood pressure: I: analysis of observational data among populations. BMJ 1991; 312: 811-815 

  6. Stamler J Rose G, Elliott P, Dyer A, Marmot M, Kesteloot H, Stamler R. Findings of the international cooperative intersalt study. Hypertension 1991; 17(suppl): I9-15 

  7. Nicklas T, Weaver C, Britten P, Stitzel K. The 2005 dietary guidelines advisory committee: developing a key message. J Am Diet Assoc 2005; 105(9): 1418-1424 

  8. Department of health, choosing health: making health choices easier, UK; 2004 

  9. 보건복지부: 국민건강증진종합계획 Health plan 2010 분야 별 세부추진계획; 2005. p.31 

  10. Kim SH, Jang SY, Choi JK. Taste preference and whole-mouth taste threshold in a korean population in the age of the 3rd decade. Korean Academy of Oral Medicine 2003; 28(4): 413-426 

  11. Yamauchi Y, Endo S, Sakai F, Yoshimura I: A new whole-mouth gustatory test procedure. I. Thresholds and principal components analysis in healthy men and women. Acta Otolaryngol suppl 2002; 546: 39-48 

  12. Bartoshuk LM. NaCl taste thresholds in man: thresholds for water taste or NaCl taste? J Comp Physiol psychol 1974; 87: 310-325 

  13. Bartoshuk LM. The psychophysics of taste. Am J Clin Nutr 1968; 31: 69-72 

  14. Lee HS, Lee KS. Measurement and evaluation of optimum salt concentration in usual dishes for the menu suggestion. Korean J Soc Food Sci Nutr 1996; 12(3): 305-311 

  15. Son SM. 소금섭취과다의 현황 및 저염식생활을 위한 대국민 전략; 2007년도 전국영양사학술대회 기조강연 

  16. Kim YS, Paik HY. Measurement of Na intake in Korean adult females. Korean J Nutr 1987; 20(5): 341-349 

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