$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

[국내논문] 볶은 참기름의 제조 및 저장 중 토코페롤과 리그난 함량 변화 및 산화 특성 연구
Study on the Changes of Tocopherols and Lignans and the Oxidative Properties of Roasted Sesame Oil during Manufacturing and Storage 원문보기

한국식품과학회지 = Korean journal of food science and technology, v.40 no.1 = no.197, 2008년, pp.15 - 20  

이진영 (인하대학교 식품영양학과) ,  김문정 (인하대학교 식품영양학과) ,  최은옥 (인하대학교 식품영양학과)

초록
AI-Helper 아이콘AI-Helper

볶은 참기름의 제조공정 단계에 따른 산화방지제의 함량 및 산화특성 변화를 볶은 참깨를 압착한 압착유, 1차 여과유, 2차 및 3차 여과유를 사용하여 살펴보았다. 또한, 제품유인 3차 여과유를 $25^{\circ}C$에서 어두운 곳에서 18개월 동안 저장하면서 산화안정성과 산화방지제 함량을 평가하였다. 제조공정에 따른 참기름의 점도는 1, 2, 3차 여과과정에 의해 감소하였고, 유리지방산값은 증가하였으나 과산화물값은 변화가 없었다. 참기름의 세사민, 세사몰린 및 토코페롤 함량은 3차 여과유에서 높았으나 3차 여과유의 세사몰 함량은 유의하게 낮았다. 제품유를 $25^{\circ}C$ 어두운 곳에서 저장하는 동안 유리지방산값과 과산화물값은 각각 저장 3개월, 9개월 이후 증가하였으나, 그 값은 매우 낮았다. 세사몰, 세사민, 세사몰린 및 토코페롤은 제품유를 $25^{\circ}C$ 어두운 곳에서 저장하는 18개월동안 분해되었으며 리그난 화합물이 토코페롤에 비해 안정하였다. 볶은 참기름에 존재하는 리그난 화합물과 토코페롤 중 세사몰과 ${\alpha}$-토코페롤이 참기름의 저장 중 산화안정성에 가장 큰 영향을 주었다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study investigated the antioxidant content and oxidative properties of roasted sesame oil during manufacturing and storage at $25^{\circ}C$ in the dark for 18 months. The manufacturing steps included pressing of the roasted sesame seeds, and then three filtering steps. Filtering decr...

주제어

AI 본문요약
AI-Helper 아이콘 AI-Helper

* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.

문제 정의

  • 함량 변화를 살펴보고자 하였다. 또한, 제품유인 3차 여과유를 25℃에서 빛을 차단하고 18개월 동안 저장하면서 산화 정도 및 산화방지제 함량 변화를 평가하여 참기름 제조공정에 대한 기초 자료를 제공하고자 하였다.
  • 이에 본 연구에서는 볶은 참기름의 제조공정인 볶은 참깨의 압착, 1차 여과, 2차 여과 및 3차 여과에 따른 기름산화특성과 산화방지제의 함량 변화를 살펴보고자 하였다. 또한, 제품유인 3차 여과유를 25℃에서 빛을 차단하고 18개월 동안 저장하면서 산화 정도 및 산화방지제 함량 변화를 평가하여 참기름 제조공정에 대한 기초 자료를 제공하고자 하였다.

가설 설정

  • 2) Different letters show that the means in the same column are significantly different at a = 0.05.
  • 3) Different letters show that the means in the same column are significantly different at a = 0.05.
본문요약 정보가 도움이 되었나요?

참고문헌 (39)

  1. Ryu S, Kim K, Lee, E. Current status and prospects of quality evaluation in sesame. Korean J. Crop Sci. 47(S): 140-149 (2002) 

  2. Kim I, Choe E. Effects of bleaching in the properties of roasted sesame oil. J. Food Sci. 70: C48-C52 (2005) 

  3. Fukuda Y, Nagata M, Osawa T, Namiki M. Contribution of lignan analogues to antioxidative activity of refined unroasted sesame seed oil. J. Am. Oil Chem. Soc. 63: 1027-1031 (1986) 

  4. Han J, Moon S, Ahn S. Effects of oil refining processes on oxidative stability and antioxidative substances of sesame oil. Korean J. Food Sci. Technol. 29: 15-20 (1997) 

  5. Yoshida H, Abe S, Hirakawa Y, Takagi S. Roasting influences on molecular species of triacylgylcerols in sesame seeds (Sesamum indicum). J. Sci. Food Agric. 80: 1495-1502 (2000) 

  6. Yoshida H, Abe S, Hirakawa Y, Takagi S. Roasting effects on fatty acid distributions of triacylglycerols and phospholipids in sesame (Sesamum indicum) seeds. J. Sci. Food Agr. 81: 620-626 (2001) 

  7. Kim S, Kim I, Kim J, Lee G. Comparison of components of sesame oil extracted from sesame flour and whole sesame. Korean J. Food Preserv. 9: 67-73 (2002) 

  8. Yoshida H, Takagi S. Effects of seed roasting temperature and time on the quality characteristics of sesame (Sesamum indicum) oil. J. Sci. Food Agr. 57: 19-26 (1997) 

  9. Shahidi F, Amarowicz R, Abou-Gharbia H, Shehata A. Endogenous antioxiants and stability of sesame oil as affected by processing and storage. J. Am. Oil Chem. Soc. 74: 143-148 (1997) 

  10. Yoo M, Kim H, Kim K, Kang M. Antioxidant effect of brown substances separated from defatted roasted sesame dregs. Food Sci. Biotechnol. 13: 274-278 (2004) 

  11. Takeda T, Fukuda Y. Cooking properties of sesame seeds. (Part 1) Roasting conditions and component changes. J. Home Econ. Jpn. 48: 137-143 (1997) 

  12. Budowski P, O'connor R, Field E. Sesame oil. VI. Determination of sesamin. J. Am. Oil Chem. Soc. 28: 51-55 (1951) 

  13. Kim H. Studies on the antioxidative compounds of sesame oils with roasting temperature. Korean J. Food Sci. Technol. 32: 246- 251 (2000) 

  14. Dachtler M, Put F, Stijn F, Beindorff C,Fritsche J. On-line LCNMR- MS characterization of sesame oil extracts and assessment of their antioxidant activity. Eur. J. Lipid Sci. Technol. 105: 488- 496 (2003) 

  15. Kochhar SP. Stabilisation of frying oils with natural antioxidative components. Eur. J. Lipid Sci. Tech. 102: 552-559 (2000) 

  16. Lee J, Choe E. Extraction of lignan compounds from roasted sesame oil and their effects on the autoxidation of methyl linoleate. J. Food Sci. 71: C430-C436 (2006) 

  17. Choe E, Moon S. Effects of filtration or centrifugation on the oxidative stabilities of sesame oil. Agric. Chem. Biotechnol. 37: 168-174 (1994) 

  18. Yen GC, Shyu SL. Oxidative stability of sesame oil prepared from sesame seed with different roasting temperature. Food Chem. 31: 215-224 (1989) 

  19. Kikugawa K, Arai M, Kurechi T. Participation of sesamol in stability of sesame oil. J. Am. Oil Chem. Soc. 60: 1528-1533 (1983) 

  20. AOCS. Official Methods and Recommended Practices of the American Oil Chemists' Society. Cd 3a-63, Cd 8-53. 4th ed. AOCS Press, Champaign, IL, USA (1990) 

  21. Chung J, Lee Y, Choe E. Effects of sesame oil addition to soybean oil during frying on the lipid oxidative stability and antioxidants contents of the fried products during storage in the dark. J. Food Sci. 71: C222-C226 (2006) 

  22. Lee J, Choe E. Lipid oxidation and tocopherol contents change in full-fat soy flour during storage. Food Sci. Biotechnol. 12: 504- 507 (2003) 

  23. SAS Institute, Inc. SAS/STAT User's Guide. Version 8. 20th ed., Statistical Analysis Systems Institute, Cary, NC, USA (2001) 

  24. Joshi R, Kumar MS, Satyamoorthy, Unnikrisnan MK, Mukherjee T. Free radical reactions and antioxidant activities of sesamol: Pulse radiolytic and biochemical studies. J. Agr. Food Chem. 53: 2696-2703 (2005) 

  25. Yasumoto S, Katsuta M. Breeding a high-lignan-content sesame cultivar in the prospect of promoting metabolic functionality. Jpn. Agr. Res. Quart. 40: 123-129 (2006) 

  26. Mohamed H, Awatif I. The use of sesame oil unsafonifiable matter as a natural antioxidant. Food Chem. 62: 269-276 (1998) 

  27. Gama P, Casal S, Oliveira B, Ferreira M. Development of an HPLC/diode-array/fluorimetric detector method for monitoring tocopherols and tocotrienols in edible oils. J. Liq. Chrom. & Rel. Technol. 23: 3011-3022 (2000) 

  28. Kang M, Choi J, Ha T. Chemical properties of sesame seed cultivated in Korea and China. Food Sci. Biotechnol. 12: 621-624 (2003) 

  29. Ryu S, Lee J, Kang C. Thin-layer chromatographic separations of unsaponifiable components in seed oil of wild and cultivated sesame. Korean J. Breed. 27: 221-225 (1995) 

  30. Yoshida H, Takagi S. Antioxidative effects of sesamol and tocopherols at various concentrations in oils during microwave heating. J. Sci. Food Agr. 79: 220-226 (1999) 

  31. Chung J, Choe E. Effects of sesame oil on thermooxidative stability of soybean oil. Food Sci. Biotechnol. 10: 446-450 (2001) 

  32. Kinsella JE, Shimp JL, Mai J. The proximate and lipid composition of several species of fresh water fishes. Food Life Sci. Bull. 69: 1-20 (1978) 

  33. Miyashita K, Takagi T. Study on the oxidative rate and prooxidant activity of free fatty acids. J. Am. Oil Chem. Soc. 63: 1380- 1384 (1986) 

  34. Mistry BS, Min DB. Effects of fatty acids on the oxidative stability of soybean oil. J. Food Sci. 52: 831-832 (1987) 

  35. Choe E. Effects of heating time and storage temperature on the oxidative stability of heated palm oil. Korean J. Food Sci. Technol. 29: 407-411 (1997) 

  36. Hwang K, Hawer W, Nam Y, Min B. Quality evaluation of sesame oil by high performance liquid chromatography. Korean J. Food Sci. Technol. 16: 348-352 (1984) 

  37. Niki E, Nohuchi N. Evaluation of antioxidant capacity. What capacity is being measured by which method? Life 50: 323-329 (2000) 

  38. Kamal-Eldin. Effect of fatty acids and tocopherols on the oxidative stability of vegetable oils. Eur. J. Lipid Sci. Tech. 108: 1051- 1061 (2006) 

  39. Jung MY, Min DB. Effects of ${\alpha}-$ , ${\gamma}-$ , and ${\delta}-$ tocopherols on oxidative stability of soybean oil. J. Food Sci. 55: 1464-1465 (1990) 

저자의 다른 논문 :

관련 콘텐츠

오픈액세스(OA) 유형

BRONZE

출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문

이 논문과 함께 이용한 콘텐츠

저작권 관리 안내
섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로