최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기한국초지조사료학회지 = Journal of the Korean Society of Grassland and Forage Science, v.28 no.1, 2008년, pp.61 - 70
이인덕 (충남대학교 농업생명과학대학) , 이형석 (우송정보대학)
The object of this experiment was to investigate the food habits of sika deer fed with various roughage sources. The feeding trials were conducted at Chungnam National University and Unbong Animal Genetic Resources Station in 2007. The experimental roughages sources were five including 25 species in...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
국내 사슴 사육이 어려워진 이유는? | 그러나 최근에는 외국에서 값싼 녹용이 수입되고 녹용의 소비가 감소되면서 양록업은 상당한 어려움에 처해 있어 사료비의 절감을 통한 사육비를 낮출 수 있는 방안이 시급하다고 하겠다. 다행스럽게도 사슴은 수엽 (樹葉)과 야초류를 즐겨 채식하는 습성이 강하기 때문에 이를 잘 적용하면 어느 정도 사료비를 낮출 수 있을 것으로 판단된다. | |
국내 사슴 사육의 시작은? | 사슴은 1921년 함경북도지방에서 러시아인에 의해 처음 사육된 이래 지금까지 국내에서는 꽃사슴 (sika deer), 래드디어 (red deer) 및 앨크 (elk)가 주로 사육되고 있다. 사슴을 사육하는 목적은 사슴고기보다는 녹용생산이 주목적이라 하겠다 (이 등, 1990). | |
사슴을 사육하는 목적은? | 사슴은 1921년 함경북도지방에서 러시아인에 의해 처음 사육된 이래 지금까지 국내에서는 꽃사슴 (sika deer), 래드디어 (red deer) 및 앨크 (elk)가 주로 사육되고 있다. 사슴을 사육하는 목적은 사슴고기보다는 녹용생산이 주목적이라 하겠다 (이 등, 1990). 사슴은 방목이나 조사료 위주로 사육이 가능하고, 분뇨에 의한 환경오염이 비교적 적고, 사육방법도 어렵지 않아 한때는 고소득업이나 사치 업종으로 오인받기도 하였다. |
김내수, 김정우, 박홍양, 상병찬, 여정수, 전광주, 최광수, 홍기창. 1995. 응용통계학. 유한문화사. 서울
이인덕, 명 전, 송석우, 전영기. 1987. 초종구성 비율이 산양의 섭취량, 소화율 및 선택채식성에 미치는 영향. 한초지. 7(1):31-36
이인덕, 이중해, 이형석. 1995. Alfalfa를 첨가한 갈참수엽 급여 산양의 섭취량, 소화율과 질소 및 에너지 이용에 관한 연구. 한초지. 15(4):291-296
이중해, 이인덕, 이형석. 1990. 꽃사슴의 수엽류 이용에 관한 연구. 2. 수엽류의 화학적 성분, 생산량 및 섭취량. 한축지. 32(2):109-118
이형석, 이인덕. 1995. 산양에 의한 초지유형별 목초의 섭취량 및 영양가치 이용성 비교. 한초지. 15(4):297-302
AOAC. 1990. Official methods of analysis (15th ed.) Association of Official Analytical Chemists. Washington, DC
Arnold, G.W. 1979. The special senses in grazing animals. I. Sight and dietary habit in sheep. Aust. J. Agr. Res. 17:521-529
Arthun, d. 1981. Size number and chemical composition of defecation from steer fed four different roughage diets. M.S. Thesis, New Mexico State Univ. Las Cruces. 103
Bryant, F.C., M.M. Kothmann and L.B. Merrill. 1979. Diets of sheep, Angora goats, Spanish goats and white-tailed deer under excellent range conditions. J. Range Manage. 32:412-417
Crampton, F. W. and L. A. Maynard. 1938. The relation of cellulose and lignin content to the nutritive value of animal feeds. J. Nut. 15:383- 395
Currie, P.O., D.W. Reicher, J.C. Malechek and O. C. Wallmo. 1977. Forage selcetion comparisons for mule deer and cattle under manage ponderosa pine. J. Range Manage. 30:352-356
Dulphy, J.P. 1979. The intake of conserved forage. Forage conservation in the 80'S. Occasional Symposium No. 11. British Grassl. Soci. pp. 107-121
Frame, J. and R.D. Harkess. 1987. The productivity of farm forage legumes sown alone and with each of five companion grasses. Grass and Forage Sci. 42:213-223
Givens, D.I., A.R. Moss and A.H. Adamson. 1993. Influence of growth stage and season on the energy value of fresh herbage. I. Changes in metabolizable energy content. Grass and Forage Sci. 48:166-174
Goring, H.K. and P.J. Van Soest. 1970. Forage fiber analysis. Agr. Handbook. No. 379. ARS. USDA. Washington, DC
Henry, B.A.M. 1978. Diet of roe deer in English conifer forest. J. Wildl. Manage. 42:937-940.
Greenhalgh, J.F.D. and F.W. Wainman. 1979. The utilization of energy in conserved forage. Forage conservation in the 80's Occasional Symposium. No. 11. Brit. Grassland Sci. pp. 121-129
Hodgson, J., J.M. Rodrigeuz Capriles and J.S. Fenlon. 1977. The influence of herbage characteristics on the herbage intake of grazing calves. J. Agri. Sci. Cambridge. 89:743-750
Hofmann, R.R. 1985. Digestive physiology of the deer-their morphphysiological specialization and adaptation. In; Biology of deer production. Eds. Fennessy, P. F., and Drew. F. R. Royal Society of New Zealand. pp. 393-407
Holecheck, J.L. and M. Vavra. 1982. Forage intake by cattle on forest and grassland ranges. J. Range Manage. 35(6):737-740
Jarrige, R., G. Demarquilly, and J.P. Dulphy. 1974. The voluntary intake of forage. Proceedings of the fifth general meeting European Grassland Federation. Upsala. Plant husbandry. 28:98-106
Kirby, D.R. and J.W. Stuth. 1982. Seasonal Diurnal variation in composition of cow diets. J. Range Manage. 35(1):7-8
Korschgen, L.J., W.R. Porath and O. Torgerson. 1980. Spring and summer foods of deer in the Missouri Ozarks. J. Wild. Manage. 44:89-97
Osoro, K. and M. Cebrian. 1989. Digestibility of energy and gross energy intake in fresh pasture. Grass and forage Sci. 44:41-46
Peel, S. and Green, J.O. 1984. Sward composition and output on grassland farms. Grass and Forage Sci. 39:107-110
Tilley, J.A.M. and R.A. Terry. 1963. A two stage technique for in vitro digestibility of forage crops. J. Brit. Grassl. Sci. 18:104-111
Ulyatt, M.J. 1981. The feeding value of temperate pasture factors affecting forage intake by range ruminants. J. Range Manage. 38:305-312
Willms, W., A. McLean, R. Tucker and R. Ritcey. 1980. Deer and cattle diets on summer range in British Columbia. J. Range Manage. 33(1):55-59
Wood, J.M. and G.W. Tanner. 1985. Browse quality response to forest fertilization and soils in Florida. J. Range Manage. 38(5):432-435
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
Free Access. 출판사/학술단체 등이 허락한 무료 공개 사이트를 통해 자유로운 이용이 가능한 논문
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.