$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

부산지역 주민의 연령별 식품영양표시에 대한 인지도 및 이용실태
A Study on Perception and Utilization of Food-Nutrition Labeling by Age in Busan residents 원문보기

한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, v.38 no.12, 2009년, pp.1801 - 1810  

김나영 (고신대학교 식품영양학과) ,  이정숙 (고신대학교 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study was carried out to investigate food-nutrition labeling perception and utilization classified by age in Busan. The survey was conducted from March 26 to April 30, 2008 by questionnaires and data analyzed by SPSS program. The results are summarized as follows: reasons for purchase of the pr...

주제어

AI 본문요약
AI-Helper 아이콘 AI-Helper

* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.

문제 정의

  • 따라서 본 연구는 초등학생, 중고등학생, 20대 와 30대, 40 대와 50대, 60대 이상 등의 연령별 식품영양표시에 대한 인지도 및 이용실태를 비교함으로써 세대 간의 차이를 알아보고, 식품영양표시의 올바른 지도에 필요한 기초자료를 제공하여 모든 세대가 건전한 식생활을 영위할 수 있도록 도움을 주고자 한다.
본문요약 정보가 도움이 되었나요?

참고문헌 (30)

  1. Chai BS. 1990. The trends and prospects of Korean dietary intakes. Korean J Nutr 23: 187-196 

  2. Joo NM, Kim OS, Ko YJ, Jung HA, Choi EY. 2005. A survey on the recognition and satisfaction of food labeling system in Seoul and Geongsangnamdo area. Korean J Food Culture 5: 525-531 

  3. Kim HS, Baik SJ, Lee KA. 1999. Consumers' awareness and utilization of food labels. J Korean Soc Food Sci Nutr 28: 948-953 

  4. Lee KH. 1996. Analysis of consumer behavior on using food label. Korean J Home Econo 34: 235-248 

  5. Chung HR. 2001. International trend on nutrition labeling of processed foods. Public Nutr 234: 26-28 

  6. Korean Food and Drug Administration. 2005. A manual for food labeling standard 

  7. Lee IS, Choi BS, You DR, Park YM. 2002. College students characteristics and utilization of the nutrition labels on food package. Korean J Food Culture 3: 299-308 

  8. Park OH. 2006. A survey on elementary school children's the state of purchasing food and consumer ability to dietary life. MS Thesis. Pusan National University, Busan, Korea. p 20-29 

  9. Hyon SM, Kim JW. 2007. Improvement of dietary attitudes of elementary students by nutrition labeling education. Korean J Community Nutr 12: 168-177 

  10. Choi HJ. 2007. The study on the recognition and practical behavior regarding nutrition labeling of girl's middle school students. MS Thesis. Yeungnam University, Gyungsan, Korea. p 21-29 

  11. Kim DS, Lee JW. 2002. Use and recognition of nutrition labelings in processed foods among middle school students and their parents. J Korean Diet Assoc 8: 301-310 

  12. Jeong HH. 2005. High-School students understanding and practice of food & nutrition facts. MS Thesis. Chonnam National University, Gwangju, Korea. p 23-35 

  13. Cho SH, Yu HH. 2007. Nutrition knowledge, dietary attitudes, dietary habits and awareness of food-nutrition labelling by girl's high school students. Korean J Community Nutr 12: 519-533 

  14. Im HS, Kim HS. 1996. Awareness of nutrition labeling by female consumers in northern area of Kyonggi-Do. Korean J Human Ecology 5: 173-186 

  15. Chang SO. 2000. A study on the perception, use, and demand of housewife-consumers for nutrition label. Kor J Nutr 33: 763-773 

  16. Im HS, Kim HS. 1998. Utilization of the current food labeling system of processed foods and awareness on nutrition labeling among middle school female teachers. J Korean Soc Food Sci Nutr 27: 765-774 

  17. Park HR, Min YH. 1995. A basic research for the adoption and implementation of nutrition labeling (Ⅰ): With a reference to the consumer awareness. Korean J Dietary Culture 10: 155-166 

  18. Chung JY, Kim MJ. 2007. Using and understanding of nutrition labels and related factors among female adults in the Seoul area. Korean J Community Nutr 12: 417-425 

  19. Jung HY, Chang KJ. 2004. School dietitians' perception on nutrition labeling of the processed and packaged foods in Incheon. Korean J Community Nutr 9: 636-643 

  20. Song KH, Park HR, Hong JY. 2001. A study of health professionals' awareness, satisfaction and desirable nutrition labeling of foods for special dietary uses. Korean J Community Nutr 6: 361-370 

  21. Korean Food and Drug Administration. 2003. Revised regulation notification 

  22. Korean Food and Drug Administration. 2007. Revised regulation notification 

  23. Kim NH. 2001. A study on urban housewives' purchase activity of processed food and perception of nutrition labeling. MS Thesis. Sejong University, Seoul, Korea. p 21-32 

  24. Yoon MK. 2007. Diet attitude, nutrition knowledge and recognition of processed food of the workers in the Busan district. MS Thesis. Kosin University, Busan, Korea. p 30-38 

  25. Lee HY. 2008. Understandings and recognition about consumption of processed foods and food additives by housewives in Busan area. MS Thesis. Kosin University, Busan, Korea. p 20-26 

  26. Han MY, An MS. 1998. A study on the purchase action of processed foods and the recognition for food additives of urban housewives. Korean J Food Culture 13: 198-126 

  27. Lee JS. 2009. Awareness on nutrition labeling of the processed food among elementary school teachers in Busan. Korean J Community Nutr 14: 430-440 

  28. Kim DS. 2001. Recognition and utilization of food and nutrition labeling in the middle school students and their parents. MS Thesis. Chungnam National University, Daejeon, Korea. p 25-34 

  29. Lee KJ, Lee YH. 2004. Consumer's recognition and using state about food-nutrition labeling system among twenties. J East Asian Soc Dietary Life 14: 54-63 

  30. Park HR, Min YH, Jung HR. 1995. A basic research for the adoption and implementation of nutrition labeling (II): Comparative perceptions of consumers, producers and government officials. Korean J Dietary Culture 10: 175-184 

저자의 다른 논문 :

관련 콘텐츠

오픈액세스(OA) 유형

BRONZE

출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문

이 논문과 함께 이용한 콘텐츠

저작권 관리 안내
섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로