$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

홍국발효홍삼의 이화학적 특성 및 생리활성
Biological Activities and Chemical Characteristics of Monascus-Fermented Korean Red Ginseng 원문보기

생명과학회지 = Journal of life science, v.19 no.11 = no.115, 2009년, pp.1553 - 1561  

박진철 (미애부 발효과학 연구소) ,  차재영 (대선주조(주) 기술연구소) ,  이치형 (중부대학교) ,  도은수 (중부대학교 한약자원학과) ,  강인호 ((주)일한인삼) ,  조영수 (동아대학교 생명공학과)

초록
AI-Helper 아이콘AI-Helper

홍국발효홍삼의 알코올성 간 질환 개선용 건강기능식품 개발을 위한 기초 자료를 얻기 위하여 일반 이화학적 특성과 항산화 활성 정도를 측정 하였다. 홍삼 및 홍국발효홍삼의 추출물 수율은 각각 수용성 5.83% 및 6.58%, 70% 에탄올 0.98% 및 0.62%, 70% 메탄올 3.04% 및 1.27%로 수용성 추출에서 가장 높았다. 홍삼 및 홍국발효홍삼 1% 추출물 중의 총 당도는 각각 0.23% 및 0.17%로 홍삼에서 약간 높았으며, 가용성 고형분도 각각 0.6 및 0.5 Brix로 홍삼에서 약간 높았다. 총 폴리페놀 화합물 함량은 홍삼보다 홍국발효홍삼 추출물에서 높았으며, 70% 에탄올 추출물에서 가장 높았다. 미네랄 함량은 K가 22,386 및 16,936 ppm으로 가장 많이 함유되어 있었고, 다음으로 Ca이 각각 3,693 및 2,310 ppm으로 함유되어 있었고, Mg는 각각 2,647 및 2,703 ppm, Na는 각각 103 및 109 ppm, Fe는 각각 115 및 42 ppm, Zn은 각각 57 및 62.3 ppm이 함유되어 있었다. 항산화 실험에서 총 폴리페놀 함량, DPPH radical 소거능불포화 지방산 linoleic acid를 이용한 TBA법에 의한 항산화 활성은 홍삼 추출물 보다는 홍국발효홍삼에서 높은 것으로 나타났다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study investigated the biological activities and chemical characteristics of Monascus-fermented Korean red ginseng (MFRG). The comparative activities of water, ethanol, and methanol extracts from MFRGE and Korean red ginseng (RG) were tested in vitro of anti-oxidative models of linoleic acid pe...

주제어

AI 본문요약
AI-Helper 아이콘 AI-Helper

* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.

문제 정의

  • 본 연구에서는 이러한 홍국균을 홍삼에 접종하여 발효시킴으로서 얻어지는 홍국발효홍삼을 이용하여 간 기능 개선 등 건강보조식품을 개발할 목적으로 그 기초 자료를 얻기 위하여홍국발효홍삼의 일반 이화학적 특성조사와 함께 생리활성작용에 대하여 검토하였다.
본문요약 정보가 도움이 되었나요?

참고문헌 (58)

  1. AOAC. 1975. Official methods of analysis. 12th eds., Association of official analytical chemists. Washington, D.C., USA 

  2. Bliznakov, E. G. 2000. More on the Chinese red-yeast-rice supplement and its cholesterol-lowering effect. Am. J. Clin. Nutr. 71, 152-154 

  3. Blois, M. S. 1958. Antioxidant determination by the use of a stable free radical. Nature 26, 1199-1204 

  4. Cha, J. Y. and Y. S. Cho. 1999a. Effect of potato polyphenolics on lipid peroxidation in rats. J. Korean Soc. Food Sci. Nutr. 28, 1131-1136 

  5. Cha, J. Y., H. J. Kim, C. H. Chung, and Y. S. Cho. 1999b. Antioxidative activities and contents of polyphenolic compound of Cudrania tricuspidata. J. Korean Soc. Food Sci. Nutr. 28, 1310-1315 

  6. Cha, J. Y., B. S. Jun, and Y. S. Cho. 2003. Effect of Korean red ginseng powder on the lipid concentrations and tissues lipid peroxidation in the rats fed high fat diet. J. Korean Soc. Food Sci. Nutr. 32, 124-130 

  7. Cha, J. Y., J. J. Jeong, Y. T. Kim, W. S. Seo, H. J. Yang, J. S. Kim and Y. S. Lee. 2006. Detection of chemical characteristics in Hamcho (Salicornia herbacea) according to harvest periods. J. Life Sci. 16, 683-690 

  8. Cha, J. Y., H. Y. Ahn, K. E. Eom, B. K. Park, B. S. Jun, and Y. S. Cho. 2009. Antioxidative activity of Aralia elata shoot and leaf extracts. J. Life Sci. 19, 652-658 

  9. Chang, Y. S., U. Choi, D. H. Shin, and J. I. Shin. 1992. Synergistic of Rhus javanica 1. ethanol extract containing several synergist. Korean J. Food Sci. Technol. 24, 149-153 

  10. Cho, H. O., J. H. Lee, S. H. Cho, and Y. H. Choi. 1976. Approach to the extraction method on minerals of ginseng extract. Korean J. Food Sci. Technol. 8, 95-106 

  11. Choi, H. J., W. S. Lee, Y. J. Hwang, I. J. Lee, D. H. Shin, H. Y. Kim, and K. U. Kim. 2000. Changes in chemical compositions of green tea under the different extraction conditions. J. Life Sci. 10, 202-209 

  12. Choi, U. D., H. Shin, Y. S. Chang, and J. I. Shin. 1992. Screening of natural antioxidant from plant and antioxidant effect. Korean J. Food Sci. Technol. 24, 142-148 

  13. Dhale, M. A., S. Divakar, S. U. Kumar, and G. Vijayalakshmi. 2007. Isolation and characterization of dihydromonacolin-MV from Monascus purpureus for antioxidant properties. Appl. Microbiol. Biotechnol. 73, 1197-1202 

  14. Dubois, M., K. A. Gilles, J. K. Hamilton, P. A. Rebers and F. Smith. 1956. Colorimetric method for determination of sugars and related substances. Anal. Chem. 28, 350-356 

  15. Duncan, D. B. 1959. Multiple range and multiple F test. Biometrics 1, 1-42 

  16. Endo, A. 1979. Monacolin-K, a new hypocholesterolemic agent produced by Monascus species. J. Antibiot. 32, 852-854 

  17. Han, S. K. and H. S. Lim. 2004. The effect of hangover drink using propolis on ethanol oxidation. Korean J. Food Sci. Ani. Resour 24, 198-201 

  18. Helander, A. and O. Tottmar. 1988. Effect of acute ethanol administration on human alcohol aldehyde dehydrogenase activity. Alcohol. Clin. Exp. Res. 12, 643-646 

  19. Huang, C. F., T. C. Li, C. C. Lin, C. S. Liu, H. C. Shih, and M. M. Lai. 2007. Efficacy of Monascus purpureus Went rice on lowering lipid ratios in hypercholesterolemic patients. Eur. J. Cardiovasc. Prevo Rehabil. 4, 438-440 

  20. Inoue, M., C. Z. Wu, D. Q. Dou, Y. J. Chen, and Y. Ogihara. 1999. Lipoprotein lipase activation by red ginseng saponins in hyperlipidemia model animals. Phytomedicine 6, 257-265 

  21. Jang, Y. J., M. H. Kim, S. H. Nam, and M. Y. Kang. 2007. Effects of solid-state fermented rice on lipid metabolism and antioxidant status in high-cholesterol-fed rats. J. Med. Food 10, 608-614 

  22. Jeon, B. H., C. S. Kim, and K. S. Park. 2000b. Effect of Korea red ginseng on the blood pressure in conscious hypertensive rats. Gen. Pharmacol. 35, 135-141 

  23. Jeong, T. C., H. J. Kim, J. I. Park, C. S. Ha, J. D. Park, S. I. Kim, and J. K. Roh. 1997. Protective effects of red ginseng saponins against carbon tetrachloride-induced hepatotoxicity in Sprague Dawley rats. Planta Med. 63, 136-140 

  24. Kang, D. Z., J. B. Um, S. K. Lee, and J. H. Lee. 2003. Content of rutin and monacoline K in the red buckwheat fermented with Monascus ruber. Korean J. Food Sci. Technol. 35, 242-245 

  25. Kang, K. S., H. Y. Kim, J. S. Pyo, and T. Yokozawa. 2003. Increase in the free radical scavenging activity of ginseng by heat-processing. BioI. Pharm. Bull 29, 750-754 

  26. Kim, D. Y. 1973. Studies on the browning of red ginseng. J. Korean Agri. Chem. Soc. 16, 60-77 

  27. Kim, E. Y. and M. R. Rhyu. 2000. The chemical properties of Doenjang prepared by Monascus koji. Korean J. Food Sci. Technol. 32, 1114-1121 

  28. Kim, E. Y., I. H. Baik, J. H. Kim, S. R. Kim, and M. R. Rhyu. 2004. Screening of the antioxidant activity of some medicinal plants. Korean J. Food Sci. Technol. 36, 333-338 

  29. Kim, H. J., S. H. Nam H. S. Kim and S. K. Lee. 1977. Studies on the components of Korean Panax ginseng, C. A Meyer. Korean J. Food Sci. Technol. 9, 109-123 

  30. Kim, H. J., Y. J. Chun, J. D. Park, S. I. Kim, J. K. Roh, and T. C. Jeong. 1997. Protection of rat liver microsomes against carbon tetrachloride-induced lipid peroxidation by red ginseng saponin through cytochrome P450 inhibition. Planta Med. 63, 415-418 

  31. Kim, H. J., B. S. Jun, S. K. Kim, J. Y. Cha, and Y. S. Cho. 1998. Polyphenolic compound content and antioxidative activities by extracts from seed, sprout and flower of safflower (Carthamus tinctorius 1.). J. Korean Soc. Food Sci. Nutr. 27, 1217-1222 

  32. Kim, J. Y., Y. S. Maeng, and K. Y. Lee. 1995. Antioxidative effects of soybean extracts by using various solvents. Korean J. Food Sci. Technol. 27, 635-637 

  33. Kim, K. T., K. M. Yoo, J. W. Lee, S. H. Eom, I. K. Hwang, and C. Y. Lee. 2007. Protective effect of steamed American ginseng (Panax quinquefolius 1.) on V79-4 cells induced by oxidative stress. J. Ethnapharmacol. 111, 443-450 

  34. Kim, Y. K., Q. Guo, and L. Packer. 2002. Free radical scavenging activity of red ginseng aqueous extracts. Toxicology 172, 149-156 

  35. Kimura, M., I. Waki, T. Chujo, T. Kikuchi, C. Hiyama, K. Yamazaki, and O. Tanaka. 1981. Effects of hypoglycemic components in ginseng radix on blood insulin level in alloxan diabetic mice and on insulin release from perfused rat pancreas. J. Pharmacobiodynamics 4, 410-417 

  36. Ko, S. R., K. J. Choi, H. K. Kim, and K. W. Han. 1996. Comparison of proximate composition, mineral nutrient, amino acid and free sugar contents of several Panax species. Korean J. Ginseng Sci. 20, 36-41 

  37. Lee, C. H., K. Y. Nam, and K. J. Choi. 1978. Relationship between the age and chemical components of ginseng root's portion (Panax ginseng C.AMeyer). Korean J. Food Sci. Technol. 10, 263-268 

  38. Lee, C. L., J. J. Wang, and T. M. Pan. 2008. Red mold rice extract represses amyloid beta peptide-induced neurotoxicity via potent synergism of anti-inflammatory and antioxidative effect. Appl. Microbiol. Biotechnol. 79, 829-841 

  39. Lee, J. H. and S. R. Lee. 1994. Analysis of phenolic substances content on Korea plant foods. Korean J. Food Sci. Technol. 26, 310-316 

  40. Lee, J. W., S. K. Lee, and J. H. Do. 2002. Comparison of the content of saponin and mineral component in Korea red ginseng and other red ginseng. J. Ginseng Res. 26, 196-201 

  41. Lee, S. H., J. L. Kang, and S. Y. Lee. 2008. Saponin composition and physico-chemical propertis of Korean red ginseng extract as affected by extracting conditions. J. Korean Soc. Food Sci. Nutr. 37, 256-260 

  42. Ma, J., Y. Li, Q. Ye, J. Li, Y. Hua, D. Ju, D. Zhang, R. Cooper, and M. Chang. 2000. Constituents of red yeast rice, a traditional Chinese food and medicine. J. Agric. Food Chem. 48, 5220-5225 

  43. Mushtakova, V. M., V. A. Fomina, and V. V. Rogovin. 2007. Effect of some xenobiotics on oxidative metabolism of human blood neutrophils. Bull Exp. BioI. Med. 143, 344-346 

  44. Nicoli, M. C., M. Anese, L. Manzocco, and C. R. Lerici. 1997a. Antioxidant properties of coffee brews in relation to the roasting degree. Food Sci. Technol. 30, 292-297 

  45. Nicoli, M. C., M. Anese, M. T. Parpinet S. Franceschi, and C. R. Lerici. 1997b. Loss and/ or formation of antioxidants during food processing and storage. Cancer Letters 114, 71-74 

  46. Ohkawa, H., N. Ohishi, and K. Yagi. 1979. Assay for lipid peroxides in animal tissues by thiobarbituric acid reaction. Anal. Biochem. 95, 351-358 

  47. Park, E. M., E. J. Ye, S. J. Kim, H. I. Choi, and M. J. Bae. 2006. Eliminatory effect of health drink containing Hovenia Dulcis Thunb extract on ethanol induced hangover in rats. Korean J. Food Culture 21, 71-75 

  48. Pyo, Y. Hand T. C. Lee. 2007. The potential antioxidant capacity and angiotensin I-converting enzyme inhibitory activity of Monascus-fermented soybean extracts: evaluation of Monascus-fermented soybean extracts as multifunctional food additives. J. Food Sci. 72, S218-223 

  49. Rhyu, M. R. and E. Y. Kim. 2002. The relations between antihypertensive effect and y-aminobutyric acid, mycelial weight and pigment of Monascus. Korean J. Food Sci. Technol. 34, 737-740 

  50. Seo, K. H. and S. H. Kim. 2001. A study on the analysis of oriental functional beverage and on the blood alcohol concentration of rat after drinking liquors. J. Korean Food Nutr. 14, 222-227 

  51. Suzuki, Y., K. J. Choi, K. Uchida, S. R. Ko, H. J. Sohn, and J. D. Park. 2004. Arginyl-fructosyl-glucose and arginyl-fructose, compounds related to browning reaction in the model system of steaming and heat-drying processes for the preparation of red ginseng. J. Ginseng Res. 28, 143-148 

  52. Swain, T., W. E. Hillis, and M. Oritega. 1959. Phenolic constituents of Ptunus domestica. I. Quantitative analysis of phenolic constituents. J. Sci. Food Agric. 10, 83-88 

  53. Tsukahara, M., N. Shinzato, Y. Tamaki, T. Namihira, and T. Matsui. 2009. Red yeast rice fermentation by selected Monascus sp. with deep-red color, lovastatin production but no citrinin, and effect of temperature-shift cultivation on lovastatin production. Appl. Biochem. Biotechnol. [Epub ahead of print] 

  54. Vuksan, V., M. K. Sung, J. L. Sievenpiper, P. M. Stavro, A. L. Jenkins, M. D. Buono, K S. Lee, L. A. Leiter, K. Y. Nam, J. T. Amason, M. Choi, and A. Naeem. 2008. Korean red ginseng (Panax ginseng) improves glucose and insulin regulation in well-controlled, type 2 diabetes: results of a randomized, double-blind, placebo-controlled study of efficacy and safety. Nutr. Metabo. Cardiovasc. Disease 18, 46-56 

  55. Wang, A. B., C. Z. Wang, Z. A. WU, J. Osinski, and C. S. Yuan. 2005. Determination of major ginsenosides in Panax quinquefolius (American ginseng) using, high-performance liquid chromatography. Phytochemical Analysis 16, 272-277 

  56. Wells, P. G, G. P. McCallum, C. S. Chen, J. T. Henderson, C. J. Lee, J. Perstin, T. J. Preston, M. J. Wiley, and A. W. Wong. 2009. Oxidative stress in developmental origins of disease: teratogenesis, neurodevelopmental deficits, and cancer. Toxicol. Sci. 108, 4-18 

  57. Yoo, J. H., J. Y. Cha, Y. K. Jeong, K. T. Chung, and Y. S. Cho. 2004. Antioxidative effects of pine (Pinus denstifora) needle extracts. J. Life Sci. 14, 863-867 

  58. Yun, T. K., Y. S. Lee, K. H. Kwon, and K. J. Choi. 1996. Saponin contents and anticarcinogenic effects of ginseng depending on types and ages in mice. Acta Pharmacol. Sinica 17, 293-298 

저자의 다른 논문 :

LOADING...

관련 콘텐츠

오픈액세스(OA) 유형

BRONZE

출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문

이 논문과 함께 이용한 콘텐츠

저작권 관리 안내
섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로