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논문 상세정보

초록

고대부터 식품으로 많이 이용되어 왔던 마늘의 성분중의 하나인 alliin의 혈관 생리활성을 조사하기 위해 다양한 실험을 수행하였다. Alliin은 혈관내피세포의 증식과 이동을 증진시키는 기능이 있으며, 이는 alliin이 혈관형성을 촉진하고 혈관의 상처 치유에 도움을 줄 수 있음을 의미한다. 또한 alliin은 염증반응을 일으키는 과정에 나타나는 THP-1 세포의 혈관내피세포 부착을 억제하며, 혈전을 형성하는 THP-1 동종세포간 응집을 억제하는 기능도 갖고 있음이 확인되었다. 이와 같은 alliin의 세포 기능은 혈관의 주요 질환인 동맥경화의 발생 및 뇌졸증이나 심근경색의 원인이 되는 혈전의 형성 등을 억제할 수 있음을 의미한다. 한편 혈관의 주요 조절자 중의 하나인 산화질소의 생산에는 alliin이 관여하지 않음을 확인하였다. 종합해 보면, alliin은 혈관세포의 여러 가지 생리기능을 조절하는 혈관생리기능 개선제로 활용할 가능성이 있는 물질이다.

Abstract

Little is known about the cardiovascular roles of alliin, a functional component in garlic that has been used as food material. Thus, we examined a broad range of cardiovascular activities of alliin in this study. From our in vitro experiments, alliin was determined to act as a stimulant to induce endothelial cell proliferation and endothelial cell migration. Since endothelial cell proliferation and migration are highly associated with angiogenesis and wound healing, alliin is suggested as a regulator to control angiogenesis and wound healing. In addition, alliin was elucidated to prevent lipopolysaccharide (LPS)-induced adhesion of THP-1 leukocytes to endothelial cells and LPS-induced homotypic THP-1 cell aggregation. These inhibitory effects indicate that alliin is likely to act as an anti-atherosclerotic and anti-thrombotic factor, because leukocytic adhesion to endothelial cells and homotypic leukocyte aggregation are highly associated with atherosclerosis and thrombosis, respectively. Our additional findings show that alliin has no effect on the production of nitric oxide (NO), an important vasoregulator. In conclusion, alliin is suggested as a regulator for controlling various cardiovascular functions.

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이 논문을 인용한 문헌 (2)

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