최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기한국식품저장유통학회지 = Korean journal of food preservation, v.18 no.1, 2011년, pp.103 - 110
이정윤 (을지대학교 보건산업대학 식품과학부) , 채수규 (을지대학교 보건산업대학 식품과학부) , 김규동 (을지대학교 의료산업학부 보건산업유통학)
We investigated consumer perceptions of and purchase intentions for health foods. Data were collected from 454 adults over the age of 20 years living in Seoul and Gyeonggi province, from May 10 to June 5, 2010. Those that "hardly ever drink" (41.4%) were most prevalent in terms of drinking activity,...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
건강기능식품이란? | 건강기능식품이란 인체에 유용한 기능성을 가진 원료나 성분을 사용하여 제조ㆍ가공한 식품을 말한다. 여기서 “기능성”이란, 인체의 구조 및 기능에 대하여 영양소를 조절하거나 생리학적 작용 등과 같은 보건 용도에 유용한 효과를 얻는 것을 말한다(1-2). | |
기능성이란 무엇을 의미하는가? | 건강기능식품이란 인체에 유용한 기능성을 가진 원료나 성분을 사용하여 제조ㆍ가공한 식품을 말한다. 여기서 “기능성”이란, 인체의 구조 및 기능에 대하여 영양소를 조절하거나 생리학적 작용 등과 같은 보건 용도에 유용한 효과를 얻는 것을 말한다(1-2). | |
소비자들의 건강기능식품에 대한 인식과 구매 의도를 조사하기 위해 선정한 대상자는? | 본 연구는 소비자들의 건강기능식품에 대한 인식과 구매 의도를 조사하기 위하여 수행되었다. 연구를 위한 자료는 서울 및 경기 지역 거주 만 20세 이상의 성인 남녀 454명을 대상으로 2010년 5월 10일부터 6월 5일까지 수집되었다. 결과를 요약하면 첫째, 건강관리행동에 있어 음주빈도는 '거의 안 마신다'(41. |
Yun S, Kwak HK, Kim YK, Kim HK, Park MS, Um KJ, Oh HS, Lee MJ, Lee JH, Ji GE (2008) Functional Foods. Lifescience Publishing Co, Seoul
Kim MK, Jeon HS, Won HS, Kang BC, Jae JH, Han JG, Hong SH, Pok HS, Kim WS, Pee JH, Park HY, Kim HJ (2008) Health Functional Foods. Kyomunsa, Seoul
Kim JY (2008) Current status of health/functional food-past, present and the future. Safe Food, 3, 6-17
NamKung S (2001) A study on the recognition for health food of residents in Seoul area. J East Asian Soc Dietary Life, 11, 446-454
NamKung S, Kim KD (2001) A study on the purchase behavior for health food of residents in Seoul area. J East Asian Soc Dietary Life, 11, 455-465
Yoo YJ, Hong WS, Youn SJ, Choi YS (2002) The experience of health food usage for adults in Seoul. Korean J Soc Food Cookery Sci, 18, 136-146
Jae MK, Kim YO, Lee KO (2005) A study on the consumer complaining behavior regarding functional health foods. J Korean Home Econ, 43, 23-35
Park JS, Lee JH (2008) Elementary school children's intake patterns of health functional foods and parent's requirements in Daejeon area. Korean J community Nutrition, 13, 463-475
Kim SH, Han JH, Hwang YJ, Kim WY (2005) Use of functional foods for health by 14-18 year old students attending general junior or senior high schools in Korea. The Korean Nutrition Society, 38, 864-872
Chang HS, Kim MR (2001) Effect of social-economic factors and related factors of health and life-style on health foods intakes among the middle aged in the Jeonbuk region. Korean J Community Nutrition, 6, 617-627
Kim HC, Kim MR (2007) Intake patterns and information-seeking behaviors of the elderly regarding health foods. J East Asian Soc Dietary Life, 17, 499-510
Nam JS (2005) A study on functional food intake and the related factors of office workers in Seoul and Gyeonggi area. MS Thesis, Yonsei University
Hwang IK (2007) Survey on metropolitan middle-aged men's perception and consumption pattern of health/functional foods. MS Thesis, Yonsei University
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
Free Access. 출판사/학술단체 등이 허락한 무료 공개 사이트를 통해 자유로운 이용이 가능한 논문
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.