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[국내논문] 계절, 부분, 색의 영향에 의한 양배추의 유리 아미노산 함량 변화
Effect of season, tissue position and color on content of amino acids in cabbage (Brassica oleracea) 원문보기

농업과학연구 = CNU Journal of agricultural science, v.38 no.1, 2011년, pp.79 - 86  

오일남 (충남대학교 식품공학과) ,  최승현 (충남대학교 식품공학과) ,  박수형 (국립원예 특작과학원 채소과) ,  임용표 (충남대학교 원예학과) ,  안길환 (충남대학교 식품공학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The contents of free amino acid in cabbage cultivars originated from China and Korea were measured to determine the quality for taste and nutrition. The experimental variables were season (spring-sowing and fall-sowing), leaf position (inside and outside), and the cabbage color (green and red). Eigh...

주제어

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문제 정의

  • 본 연구에서는 기능성 성분의 원료가 되고 맛에 영향을 미치는 유리아미노산의 함량을 계절(봄・가을), 시료의 부분(바깥과 안), 양배추의 색(녹색・적색)에 따른 차이를 알아보았다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
아미노산은 무엇인가? 아미노산은 생물의 몸을 구성하는 단백질의 기본 구성단위이다. 흔히 α-아미노산을 간단히 아미노산이라 부른다.
곁사슬의 성질에 따라 아미노산은 어떻게 구분되는가? 그러나 생화학적으로 다른 아미노산과 비슷한 기능을 수행하기 때문에, 아미노산으로 분류한다. 곁사슬의 성질에 따라 nonpolar, polar, aromatic, positively charged, negatively charged등으로 구분되고 있다. 곁사슬이 수소원자뿐인 글리신(glycine)을 제외하고, 다른 아미노산은 모두 두 가지 광학 활성을 가져, D형과 L형으로 구분된다(Nelson과 Cox, 2008).
양배추에 대한 성분 추출과 산업적 이용에 관한 연구가 많이 이루어지는 이유는 무엇인가? 양배추는 Brassica 속 작물의 대표적인 예로 원산지는 지중해 연안 일대와 아시아이며, 재배 역사가 가장 오래된 작물 중의 하나이다. 양배추가 속해있는 cruciferous작물은 항암성을 갖는 기능성 성분인 glucosinolates(Hayes 등, 2008), phenolics(Harbaum 등, 2007), β-carotene, vitamin C, lutein, zeaxanthin(Divisi 등, 2006) 등을 함유하고 있다. 이러한 기능성 때문에 성분 추출과 산업적 이용에 관해 연구가 많이 이루어지고 있다(Yang, 2009).
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참고문헌 (12)

  1. Cartea ME, Velasco P, Obregon S, Padilla G, Haro AD. 2008. Seasonal variation in glucosinolate content in Brassica oleracea crops grown in northwestern Spain. Phytochemistry 69(2): 403-410. 

  2. Cho YS, Park SK, Chun SS, Moon JS, Ha BS. 1993. Proximate, sugar and amino acid compositions of dolsan leaf mustard (Brassica juncea). J. Korean Soc. Food Nutr. 22(1): 48-52. 

  3. Divisi D, Di-Tommaso S, Salvemini S, Garramone M, Crisci R. 2006. Diet and cancer. Acta Biomed. 77(2): 118-123. 

  4. Harbaum B, Hubbermann EM, Wolff C, Herges R, Zhu Z, Schwarz K. 2007. Identification of flavonoids and hydroxycinnamic acids in pak choi varieties(Brassica campestris L. ssp. chinensis var. communis) by HPLC-ESI-MS and NMR and their quantification by HPLC-DAD. Journal of Agricultural and Food Chemistry 55(20): 8251-8260. 

  5. Hayes JD, Kelleher MO, Eggleston IM. 2008. The cancer chemopreventive actions of phytochemicals derived from glucosinolates. European Journal of Nutrition 47(2): 73-88. 

  6. Hounsome N, Hounsome B, Tomos D, Edwards-Jones G. 2009. Changes in antioxidant compounds in white cabbage during winter storage. Postharvest Biology and Technology 52(2): 173-179. 

  7. Lovdal T, Olsen KM, Slimestad R, Verheul M, Lilloand C. 2010. Synergetic effects of nitrogen depletion, temperature, and light on the content of phenolic compounds and gene expression in leaves of tomato. Phytochemistry 71(5-6): 605 -613. 

  8. Nelson DL, Cox MM. 2008. Lehninger Principles of Biochemistry. Freeman WH and Company, 5th ed. pp. 250-300. New York, USA. 

  9. Shallenberger RS. 1993. Taste Chemistry. pp. 226-252. Blackie Academic & Professional. New York Agricultural Experiment Station Cornell Univ., New York, USA. 

  10. The Korean Society of Food Science and Nutrition. 2000. Handbook of Experiments in Food Science and Nutrition. Nutrition ed. pp. 181-191. Hyoil, Korea. [in Korean] 

  11. Yang MO. 2009. Quality characteristics of Sulgidduk added with cabbage powder. J. East Asian Soc. Dietary Life 19(5): 729-735. 

  12. Metabolic engineering of aliphatic glucosinolates in Chinese cabbage plants expressing Arabidopsis MAM1, CYP79F1, and CYP83A1. Biochemistry and Molecular Biology Reports 41(6): 472-478. 

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