최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기韓國食生活文化學會誌 = Journal of the Korean Society of Food Culture, v.26 no.5, 2011년, pp.429 - 436
김선주 (경희대학교 외식경영학과) , 박현정 (경희대학교 외식경영학과) , 이경희 (경희대학교 외식경영학과)
An individual's food-related personal traits play an important role in influencing personal food choice and habits. According to culture, their influence can manifest differently. To ascertain personal traits about food, FNS (food neophobia scale) and FIS (food involvement scale) were employed in re...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
음식 관여도란 무엇인가? | 음식 관여도는 개인이 일상 속에서 지각하는 음식의 중요성 수준으로 정의된다. 소비자의 개인적인 관심이나 특성은 추구하는 가치에 따라서 음식 선택 기준을 수립하는데 작용하며 음식 섭취 및 음식에 대한 생각을 즐기고 더 나아가 태도를 거쳐 실제 음식관련 구매 행위로 연계된다. | |
한국인과 동남아시아인의 성별에 따른 푸드네오포비아의 차이를 비교 분석한 결과는? | 성별에 따른 푸드네오포비아 지수는 남자이 3.74점으로 여자(3.59점)보다 높게 나타났으나 유의적인 차이는 나타나지 않았다. Tuorila 등(2001)의 연구에서도 남자가 여자보다 푸드네오포비아 지수가 높게 나타났다고 보고하여 본 연구와 동일한 경향을 나타내었다. 이는 남자가 여자보다 새로운 음식을 시도하기 어려워하는 것을 의미하며, Alley & Burroughs (1991)도 여자가 남자보다 새로운 음식을 좋아한다고 하였다. | |
음식을 선택하는데 영향을 주는 요인은 어떻게 나눠지는가? | 음식을 선택하는데 영향을 주는 요인은 식품 내재적인 자극 또는 식품의 감각적인 요소와 같은 식품 요인과 식품의 외재적인 자극 또는 인지적 정보, 물리적 환경, 개인적 특성 등의 비식품 요인 두 가지로 나누어진다(Eertmans 등 2005). 비식품적인 요인 중 개인적 특성은 음식에 대한 개인적인 기호, 성격, 인구 통계적 특성, 음식에 대한 심리적·생리적인 욕구 등이 포함되며, Lee & Hong(2001)은 소비자의 개성, 자아개념, 라이프스타일 등과 같은 개인 특성 변수들이 제품의 선택에 영향을 미친다고 하였다. |
Alley Thomas R, Burroughsa W Jeffrey. 1991. Do men have stronger preferences for hot, unusual, and unfamiliar foods?, The J. of General Psychology, 118(3):201-214
Audrey Eertmans, An Victoir, Greet Vansant, Omer Van den Bergh. 2005. Food related Personality Traits, Food choice motives and food intake: Mediator and moderator relationships, Food Quality and Preference, 16(8):714- 726
Bell R, Marchall DW. 2003. The construct of food involvement in behavioral research: Scale development and validation. Appetite. 40(3):235-244
Chen MF. 2007. Consumer attitudes and purchase intentions in relation to organic foods in Taiwan: Moderating effects of food-related personality traits. Food Quality and Preference. 18(7):1008-1021
Choi JY. 2009. Customer Satisfaction and revisit intention based on Food Neophobia and Selection attribute of Ethnic restaurants, Master Degree Thesis. Ewha Womens University. pp 1-82
Eertmans A, Victoir A, Vansant G, Van den Bergh O. 2005. Foodrelated personality traits, food choice motives and food intake: Mediator and moderator relationships. Food Quality and Preference. 16(8):714-726
Flight Ingrid, Leppard Phillip, Cox David N. 2003. Food neophobia and associations with cultural diversity and socio-economic status amongst rural and urban Australian adolescents, Appitite, 41(1):51-59
Furst T, Connors M, Bisogni CA, Sobal J, Falk LW. 1996. Food choice: A conceptual model of the process, Appetite, 26(3):247-265
Hwang JH, Lin Ting-Ning. 2010. Effects of food neophobia, familiarity and nutrition information on consumer acceptance of asian menu items. Journal of Hospitality Marketing and Management. 19(2):171-187
Kassarjian HH. 1981. Low Involvement: A Second Look, Advances in Consumer Research. 12:341-352
Koivisto-Hursti UK, Sjoden PO. 1997. Food and general neophobia and their relationship with self-reported food choice: Familial resemblance in Swedish families with children of ages 7-17 years. Appetite. 29(1):89-103
Korean Statistical Information Service. 2010. Statistical Database, Population, House hold, International Migration
Lee MG, Hong ST. 2001. Understand of customer behavior, Bobmunsa. Seoul. p 415
Lee WJ. 1994. A case study on living conditions and adative strategy of illegal Bangladesh workers in Korea, Doctor Degree Thesis. Seoul National University
Marshall DW, Bell R. 2003. The construct of food involvement in behavioral research: scale development and validation, Appitite, 40(3):235-244
Marshall DW, Bell R. 2004. Relating the food involvement scale to demographic variables, food choice and other constructs. Food Quality and Preference. 15(7-8):871-879
Park KS, Jung US, Han JS, Park UJ. 2003. World foodculture. Hyoil Books. Seoul. pp 106-107
Pliner P, Hobden K. 1992. Development of a scale to measure the trait of food neophobia in humans. Appetite. 19(2):105-120
Pliner P, Lahteenmaki L, Tuorila H. 1998. Correlates of human food neophobia. Appetite. 30(1):97-115
Terasaki Masahara, Imada Sumio. 1988. Sensation seeking and food preferences, Personality and Individual Differences, 9(1):87-93
Tuorila H, Lahteenmaki L, Pohjalainen L, Lotti L. 2001. Food neophobia among the Finns and related responses to familiar and unfamiliar foods. Food Quality and Preference, 12(1):29-37
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
Free Access. 출판사/학술단체 등이 허락한 무료 공개 사이트를 통해 자유로운 이용이 가능한 논문
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.