최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기대한영양사협회 학술지 = Journal of the Korean dietetic association, v.17 no.3, 2011년, pp.313 - 326
김선효 (공주대학교 외식상품학과) , 김우경 (단국대학교 식품영양학과) , 강명희 (한남대학교 식품영양학과)
This study was performed to investigate the relationship between milk and milk product consumption and dietary nutrient intake among Korean adolescents. Questionnaire survey and 3-day diet survey using the food record method were completed by a total of 664 subjects. Subjects were divided into three...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
청소년의 편중된 식생활로 인한 국민건강영양조사 결과는? | 그러나 우리나라 청소년은 빈번한 아침 결식, 잦은 고열량 · 저영양 식품 섭취, 식품 섭취 가짓수가 부족한 점 등 다양한 식생활 문제점을 가지고 있어 청소년의 편중된 식생활에 대한 우려가 높다(Lee 등 2006; Yoon 2006b). 이 결과 제3기(2005) 국민건강영양조사(Korea Centers for Disease Control and Prevention, Korea Health Industry Development Institute 2007a)에 의하면 우리나라 청소년 중 1일 식사 단백질, 비타민 A, 비타민 B, 비타민 C, 칼슘, 철을 평균필요량 미만으로 섭취하는 비율이 높았다. 특히 동조사(Korea Centers for Disease Control and Prevention, Korea Health Industry Development Institute 2007a)에서 우리나라 청소년의 1일 평균 칼슘 섭취량은 528. | |
청소년기는 영양학적으로 어떤 시기인가? | 청소년기에는 신체발달이 급속하게 이루어질 뿐만 아니라, 과중한 학업 수행에 따른 신체 활동량의 증가로 인하여 전체 생애주기 중 영양 요구량이 가장 높은 시기이다. 그러나 우리나라 청소년은 빈번한 아침 결식, 잦은 고열량 · 저영양 식품 섭취, 식품 섭취 가짓수가 부족한 점 등 다양한 식생활 문제점을 가지고 있어 청소년의 편중된 식생활에 대한 우려가 높다(Lee 등 2006; Yoon 2006b). | |
우리나라 청소년이 가진 식생활 문제점은 무엇인가? | 청소년기에는 신체발달이 급속하게 이루어질 뿐만 아니라, 과중한 학업 수행에 따른 신체 활동량의 증가로 인하여 전체 생애주기 중 영양 요구량이 가장 높은 시기이다. 그러나 우리나라 청소년은 빈번한 아침 결식, 잦은 고열량 · 저영양 식품 섭취, 식품 섭취 가짓수가 부족한 점 등 다양한 식생활 문제점을 가지고 있어 청소년의 편중된 식생활에 대한 우려가 높다(Lee 등 2006; Yoon 2006b). 이 결과 제3기(2005) 국민건강영양조사(Korea Centers for Disease Control and Prevention, Korea Health Industry Development Institute 2007a)에 의하면 우리나라 청소년 중 1일 식사 단백질, 비타민 A, 비타민 B, 비타민 C, 칼슘, 철을 평균필요량 미만으로 섭취하는 비율이 높았다. |
Belobrajdic DP, McIntosh GH (2000): Dietary butyrate inhibits NMU-induced mammary cancer in rats. Nutr Cancer 36(2): 217-223
Cho SJ, Park JS, Chung KS, Park JH (2008): Final report on improvement of school meal program integration. Korea Dairy & Beef Farmers Association. Seoul
German JB (1999): Butyric acid: a role in cancer prevention. Nutr Bull 24(4):203-209
Ha HS (2007): The effect of preference, perception and nutrition knowledge of middle school students in Gyeongsangnam- do area on milk consumption. Masters degree thesis. Education Graduate School of Daegu University
Hong KJ, Lee JW, Park MS, Cho YS (2007): A study on the promotion of adolescent`s milk consumption (1) -milk preference and intake patterns of urban adolescents- J Korean Diet Assoc 13(1):61-72
Jacqmain M, Doucet E, Despres JP, Bouchard C, Tremblay A (2003): Calcium intake, body composition, and lipoprotein- lipid concentrations in adults. Am J Clin Nutr 77(6):1448-1452
Kim JH (2007): Analysis of the awareness of the value and the consumption pattern on milk of elementary, middle and high school students. Journal of Korean Home Economics Association 45(1):1-11
Kim SH (2010): A review on the relationship of milk consumption, dietary nutrient intakes and physical growth of adolescents. Korean J Dairy Sci Technol 28(1):9-16
Korea Centers for Disease Control and Prevention, Korea Health Industry Development Institute (2007a): In-Depth Analysis on the 3rd (2005) Korea Health and Nutrition Examination Survey -Nutrition Survey-. Seoul. pp.335-342
Korea Centers for Disease Control and Prevention, Korea Health Industry Development Institute (2007b): In-Depth Analysis on the 3rd (2005) Korea Health and Nutrition Examination Survey -Nutrition Survey-(Appendix). Seoul. pp.966-972
Lee YS, Lim HS, Ahn HS, Chang NS (2006): Nutrition through life cycle. Kyomoonsa. Seoul. pp.275-307
Luhovyy BL, Akhavan T, Anderson GH (2007): Whey proteins in the regulation of food intake and satiety. J Am Coll Nutr 26(6):704S-712S
Mensink RP, Zock PL, Kester AD, Katan MB (2003): Effects of dietary fatty acids and carbohydrates on the ratio of serum total to HDL cholesterol and on serum lipids and apolipoproteins: a meta-analysis of 60 controlled trials. Am J Clin Nutr 77(5):1146-1155
Ministry for Food, Agriculture, Forestry and Fisheries, Korea Dairy & Beef Farmers Association (2008): Report on present state of school milk program of 2008 school year. Seoul
National Rural Living Science Institute (2001): Food composition table. 6th ed. National Rural Living Science Institute. Seoul. pp.330-333
Novotny R, Han JS, Biernacke I (1999): Motivators and barriers to consuming calcium-rich foods among Asian adolescents in Hawaii. J Nutr Educ 31(2):99-104
Paik HY (2004): Report on relationship between consumption of milk and milk products and physical growth of elementary schoolchildren. Korea Dairy & Beef Farmers Association. Seoul
Park MS, Hong KJ, Cho YS, Lee JW (2007): A study on the promotion of adolescents's milk consumption (II): relationships of adolescent's milk intake frequency with food attitude, snacking frequency, physical activity and school vending facilities. J Korean Diet Assoc 13(1):73-83
Shin MS (2007): The survey of milk preference and intake patterns of middle school students in Jeonju area. Masters degree thesis. Education Graduate School of Wonkwang University
The Korean Nutrition Society (2010): Dietary reference intakes for Koreans. The Korean Nutrition Society. Seoul. pp.xxv-xxix
Wiley AS (2009): Consumption of milk, but not other dairy products, is associated with height among US preschool children in NHANES 1999-2002. Ann Human Biol 36(2):125-138
Yang IS, Park MK, Lee PS, Chung YS, Kim YS, Lee SY (2007): Analysis of the school milk program in Japan for expansion of school foodservice's milk consumption. Korean Journal of Food Marketing Economics 24(2):1-24
Yoon HS (2006a): The consumption pattern, perception and knowledge of middle and high school students on milk in Geochang area. J Korean Diet Assoc 12(1):18-31
Yoon HS, Lee GO (2005): Preference and consumption pattern of middle and high school students on milk and milk products, in Geochang area. J Korean Diet Assoc 11(4):449-461
Yoon SJ (2006b): A study on female high school students' interest in weight-control and nutrient intake status. Masters degree thesis. Education Graduate School of Kyemyung University
Zemel MB (2003): Role of dietary calcium and dairy products in modulating adiposity. Lipids 38(2):139-146
Zemel MB (2005): The role of dairy foods in weight management. J Am Coll Nutr 24(6):537S-546S
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.