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논문 상세정보

전통누룩으로부터 막걸리용 효모의 선별 및 최적 배양조건

Optimization of Culture Conditions for the Yeast and Analysis of Qualities of Makgeolli Brewed with the Yeast Isolated from Korean Traditional Nuruk

초록

전통누룩으로부터 분리한 효모 중 입국을 발효제로 사용하여 담금 막걸리의 양조적성을 확인하였다. 그 첫 단계로 본 연구원에서 보유하고 있는 알코올 발효 효모로 입국과 막걸리를 담근 결과 관능 및 이화학 분석에서 Y111-5 균주가 선별 되었다. 선별된 균주의 최적 배양 조건으로 기본 YPD배지 중 탄소원으로 sucrose 9%와 질소원으로 yeast extract 5%대체하여 사용 시, 기본 YPD배지에서 6.33 g/L로 생산되었던 균체가 최적배지에서 13.82 g/L로 증가한 것을 확인하였다. 최적배지 선정에 이어 최적배양 시간 탐색을 위해 control배지와 최적배지를 함께 배양하여 생육곡선을 확인한 결과 최대 균체생산량은 15시간임을 확인하였다.

Abstract

In this study, a novel yeast, Y111-5 for Makgeolli manufacture was selected from Nuruk yeasts, and its optimal culture condition were investigated. The Y111-5 strain was identified as Saccharomyces cerevisiae by phylogenetic analysis of 18S RNA sequence. The maximal growth was obtained when the yeast was cultivated at $30^{\circ}C$ for 15 h in the medium containing sucrose 9% and yeast extract 5%.

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이 논문을 인용한 문헌 (1)

  1. Rhee, Young Kyoung ; Nam, So-Hyun ; Kim, Hye-Ryun ; Cho, Chang-Won ; Lee, Young-Chul ; Kim, Young-Chan ; Hong, Hee-Do 2014. "Effect of Crude Polysaccharide Isolated from Mageoli Mash under Different Fermentation Conditions on Immune-Stimulating Activity" 한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, 43(12): 1835~1842 

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