최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, v.41 no.2, 2012년, pp.213 - 220
김정미 (대구과학대학교 식품영양조리과) , 이난희 (대구과학대학교 식품영양조리과)
This study was conducted on 4th and 5th grade elementary school students in Daegu, Korea for the purpose of promoting health and proper dietary habits. A children food safety education program was developed and its effects evaluated on 4th and 5th graders (3,932 students for 4th year, 4,438 students...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
어린이 식생활안전지수의 평가 지표는 어떻게 구성되어 있는가? | 59점으로 평가되었으며, 국가 식생활 안전관리수준을 높이기 위하여 매년 식생활안전지수를 산출하여 발표함으로써 어린이 식생활 환경 개선에 대한 사회적 관심을 촉발시킬 것이라고 보도하였다. 어린이 식생활안전지수란 지자체별 어린이 식생활안전과 영양 수준 및 환경개선 정도를 객관적으로 확인하고 평가하기 위한 지수로서 평가지표는 어린이 식생활 안전, 어린이 식생활 영양, 어린이 식생활 인지․실천 수준의 세 가지 정책 지표와 그 하위의 20가지 세부지표로 구성되어있다(10). 이미 여러 문헌에서 어린이 식생활 안전관리 특별법관련 법적 문제점(11)이나 어린이 식품안전 보호구역 및 품질 인증제도 연구(12), 어린이의 식생활 인지․실천 수준 평가지표 구성타당도 평가 및 산정방법 연구(13) 등이 진행되고 있으나 이와 관련된 교육 및 교육효과에 관한 연구는 부족한 실정이다. | |
2007년 국민건강․영양조사 결과에서 6~11세의 영양 섭취 양상은 어떠한가? | 7%) 에 비하여 가장 높았다. 또한 에너지, 칼슘, 칼륨 및 철의 섭취량이 영양섭취기준에 미치지 못하는 반면, 나트륨, 단백질, 인 등 일부 영양소의 섭취에서는 영양섭취기준에 비해 높게 나타났으며, 에너지의 필요추정량 125% 이상 섭취하는 비율이 15.4%로 전 연령대에서 가장 높게 나타나는 등 부적절한 영양섭취 양상을 보이고 있었다(1). | |
어린이식생활 안전관리 특별법은 무엇인가? | 2008년 3월에 제정되었으며, 2009년 8월부터 시행된「어린이식생활 안전관리 특별법」은 학교와 그 주변지역에서 위생적이고 안전한 식품이 유통․판매될 수 있는 환경을 조성하고, 어린이들이 즐겨먹는 식품과 단체급식의 안전과 영양 수준을 보다 철저히 관리하며, 올바른 식생활 습관을 갖도록 함으로써 건강저해 식품이나 식중독, 비만 등으로부터 어린이 건강을 보호하고자 하는 법안이다.「어린이식생활 안전 관리 특별법」에 의해 추진되는 사항으로는 어린이의 식품선택 시 영양보다는 맛에 좌우되는 콜라, 사이다 등 탄산음료 판매금지에 이어 고열량․저영양 식품의 구매를 차단함으로써 학생들에게 건강식품 제공으로 나쁜 식습관을 개선하고자 하는 것이다. |
Ministry of Health, Welfare and Family Affairs. 2008. Report on 2007 National Health and Nutrition Survey. p 132, p 135, p 259.
Shin EK, Kim KH, Park YH, Bae IS, Lee YK. 2006. A survey on the needs of educators, learners and parents for implementing nutrition education by nutrition teachers in elementary schools. J Korean Diet Assoc 12: 89-101.
Park YH, Kim HH, Shin KH, Shin EK, Bae IS, Lee YK. 2006. A survey on practice of nutrition education and perception for implementing nutrition education by nutrition teacher in elementary schools. Korean J Nutr 39: 403-416.
Park JA, Chang KJ. 2004. A study on elementary school dietitian's status and recognition of nutrition education in Incheon. Korean J Community Nutr 9: 716-724.
Lee JE, Jung IK. 2005. A study on eating habits of elementary school students and the perception on the nutrition education in curriculum. J Korean Home Econ Educ Assoc 17: 79-93.
Hyun SM, Kim JW. 2007. Improvement of dietary attitudes of elementary students by nutrition labeling education. Korean J Community Nutr 12: 168-177.
Ahn Y, Ko SY, Kim KW. 2009. Evaluation of a nutrition education program for elementary school children. Korean J Commnunity Nutr 14: 266-276.
Kim YH. 2009. American elementary teachers' attitude toward nutrition education. J Korean Prac Arts Educ 22: 213-234.
KFDA Press Release. 2011. http://www.kfda.go.kr/index.kfda?mid56&seq14608&cmdv
Kang MH. 2009. Production and evaluation of safety index for children's dietary life. KFDA report.
Yi SJ. 2009. A study on the contents and legal problems of the children food preference management system under the 'Special Act on Children Eating habit Safety Management '. Korean Comparative Public Law Assoc 10: 327-350.
Cho SD, Kim SY, Lee EJ, Park HK, Kim MC, Kim GH. 2008. Green food zone for children and suggesting a food quality certification system. Safe Food 3: 5-12.
Belfry MJ, Winne PH. 1998. A review of the effectiveness of computer assisted instruction in nursing education. Comput Nurs 6: 77-85.
Kim KA, Lee YK. 2010. The effect of nutrition education using animations on the nutrition knowledge, eating habits and food preferences of elementary school students. Korean J Community Nutr 15: 50-60.
Lee YM, Kee MJ, Kim SY. 2005b. Effects of nutrition education through discretional activities in elementary schoolfocused on improving nutrition knowledge and dietary habits in 4th-, 5th-, and 6th-grade students-. J Korean Diet Assoc 11: 331-340.
Seoul Metropolitan Government. 2009. The Seoul food safety news-The survey about children's favorite food consumption behavior. p 18-19.
Lee YJ, Kim GM, Chang KJ. 2000. The analysis of effect an nutrition education of elementary school children, Inchon. J Korean Diet Assoc 6: 86-96.
Chin JH, Lee KJ, Lee YH. 2002. Effects of nutritional education on food behavior of unbalanced diet children-An investigation of children at elementary schools in Incheon. J East Asian Soc Diet Life 12: 7-14.
Chang SO, Lee OH, Lee KS. 2008. Intake of processed foods and the effects of nutrition label education in 5th grade children. J Korean Diet Assoc 14: 166-175.
Yoon HS, Yang HL, Her ES. 2000. Effect of nutrition education program on nutrition knowledge, dietary diversity of elementary school children. Korean J Community Nutr 5: 513-521.
Gim YA. 2008. Effects of nutrition education on snack intake of middle school students in Jeonju - with educated group and non-educated group as the center -. MS Thesis. Chonbuk National University, Jeonju, Korea.
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.