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축산농장의 악취 발생과 관리에 관한 실태조사
A Survey on Current State of Odor Emission and Control from Livestock Operations 원문보기

한국축산시설환경학회지 = Journal of animal environmental science, v.19 no.2, 2013년, pp.123 - 132  

김두환 (경남과학기술대학교) ,  이인복 (서울대학교) ,  최동윤 (국립축산과학원) ,  송준익 (천안연암대학) ,  전중환 (국립축산과학원) ,  하덕민 (경남과학기술대학교)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This survey was conducted to investigate the current state of odor emission and control from 48 site of Hanwoo, dairy, swine and poultry farms in Korea. On-site complex odors assessment by the method of 6 step direct sensory evaluation and ammonia concentrations by portable gas detector on the bound...

주제어

AI 본문요약
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문제 정의

  • 본 연구는 최근 축산업의 내외부 여건변화에 대응하고 악취문제 대책을 포함한 친환경 축산업 실현을 위한 기초자료로 활용하기 위하여 축산농장의 악취 발생특성과 관리실태를 조사하였다.
  • 본 조사 결과는 48개소의 한우, 젖소, 돼지, 닭 및 오리농장의 악취 발생과 관리 실태를 파악하기 위하여 각 축산농장을 방문하여 설문조사와 부지경계선에서 악취를 측정한 것이다.
본문요약 정보가 도움이 되었나요?

질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
축산업의 패러다임 변화가 요구되는 이유는? 향후 예측되는 시장개방 확대, 소비자의 요구 변화 등에 대응하기 위한 축산업의 패러다임 변화가 요구되고 있으며, 변화의 큰 흐름 중 하나로 축산업을 보호하고 보다 경쟁력 있고 지속가능한 산업으로 육성하고자 2013년 2월부터 축산업 허가제가 시행되고 있는데, 환경과 조화를 이루는 친환경 축산업 실현이 실천과제라 할 것이다.
축산업을 환경에 부담을 주는 산업으로 인식시키는 문제는 무엇인가? 특히 축산농장 및 가축분뇨의 처리와 이용 과정에서 발생되는 악취 문제는 축산업이 환경에 부담을 주는 산업으로 인식시키게 되고 농촌사회에서 축산농장의 이전을 요구하거나 축산농장의 지속가능성 여부를 결정하는 근본적인 문제로 대두되어 있는 실정이다.
농장에서 악취 저감을 위한 월평균 비용 조사 결과는 어떠한가? 악취저감 비용으로 월 50만 원 이하와 월 100만 원 이하가 각각 5개소, 31%를 차지하였으며, 월 200만 원을 초과하는 농장은 2개 소, 13%로 조사되었다.
질의응답 정보가 도움이 되었나요?

참고문헌 (12)

  1. Arya, S., 1999. Air pollution meteorology and dispersion. Oxford University Press. New York. 

  2. Beyers, M., Waechter, B., 2008. Modeling transient snowdrift development around complex three-dimensional structures. Journal of Wind Engineering and Industrial Aerodynamics. 96, 1603-1615. 

  3. Chung, K.H., Han, J.C., Kwag, S.J., Chung, J.D., Lee, J.W., Kim, D.H., 2008. Effects of Enzyme Complex on Odor Emission from Swine Slurry and Swine Buildings. J. Lives. Hous. Env. 14, 15-22. 

  4. Guo, H., Jacobson, L.D., Schmidt, D.R., Nicolai, R.E., 2003. Evaluation of the influence of atmospheric conditions on odor dispersion from animal production sites. Transactions of ASAE. 46, 461-466. 

  5. Kim, K.Y., Choi, J.H., 2013. Distribution characteristics of odorous compounds concentrations according to type of pig buildings. J. Kor. Soc. Odor Res. Eng. 12, 27-37. 

  6. Kim, D.H. et al., 2006. Odor survey in swine farm and its reduction strategy. Korea Swine Producers Association. 

  7. Kim, D.H., Kim, I.B., 1999. A review of the odor control from inside of swine production facilities. J. Lives. Hous. Env. 5, 203-216. 

  8. Park, G.H., Oh, G.Y., Jung, K.H., Jung, S.Y., Cha, G.S., 2005. The Odor characteristics of livestock raising facility J. Kor. Soc. Odor Res. Eng. 4, 207-215. 

  9. Schiffman, S.S., 1998. Livestock odors: Implications for human health and wellbeing. J. Anim. Sci. 76, 1343-1355. 

  10. Schiffman, S.S., Bennett, J.L., Raymer, J.H., 2001. Quantification of odors and odorants from swine operations in North Carolina. Agric. Forest Meteor. 108, 213?240. 

  11. Song, J.I., Jeon, J.H., Park, K.H., Yoo, Y.H., Kim, D.H., 2011. Conducted to verify the effect of chlorine dioxide(ClO2) on odor reduction at a commercial swine facility. J. Lives. Hous. Env. 18(suppl.), 43-50. 

  12. Yang, Y., Gu, M., Chen, S., Jin. X., 2009. New inflow boundary conditions for modelling the neutral equilibrium atmospheric boundary layer in computational wind engineering. Journal of Wind Engineering and Industrial Aerodynamics. 97, 88-95. 

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