최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기한국식품과학회지 = Korean journal of food science and technology, v.45 no.1, 2013년, pp.59 - 69
박희진 (경희대학교 식품영양학과) , 민경진 (경희대학교 식품영양학과) , 박나윤 (경희대학교 식품영양학과) , 조준일 (식품의약품안전청 식품의약품안전평가원 식품미생물과) , 이순호 (식품의약품안전청 식품의약품안전평가원 식품미생물과) , 황인균 (식품의약품안전청 식품의약품안전평가원 식품미생물과) , 허진재 (한국갤럽) , 윤기선 (경희대학교 식품영양학과)
This study investigated the frequency, amount and consumption patterns of 50 potentially hazardous foods (PHF) along with consumers' risk perceptions towards PHF in Korea. A quantitative survey was performed from May through August by trained interviewers, surveying 1,000 adults aged over 18 who wer...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
식품안전 관리가 매우 중요한 이유는? | 국민의 공중보건 확보차원에서 식중독을 포함한 식품으로 인한 사고를 예방하기 위해 식품안전 관리는 매우 중요하다. 식품 안전 관리 시스템이 잘 구축된 미국에서도 매년 약 480만명 정도의 세균성 식중독 환자가 발생하고 있으며 이 중 3,000명 정도가 사망하고 있고 주요 식중독균에 의해 발생한 식중독으로 연간 56-94억 달러의 비용이 소요되는 것으로 추정하고 있다(1). | |
본 연구에서는 우리나라 국민의 식생활에서 주요 식중독의 원인이될 수 있는 잠재적 위해식품 50품목을 선정하여 50품목에 대한 섭취량 및 섭취 패턴 조사연구를 실시하여 미생물 위해평가 시 노출평가를 위한 중요한 데이터 베이스를 구축하고자 한 이유는? | 육류 및 식육 가공제품, 해산물, 유제품, 절단된 과일 및 야채와 같이 주로 단백질과 탄수화물이 주된 구성성분이며 식품의 내적인 요소(Intrinsic factor)인 pH와 Aw 등이 미생물 성장에 적당하여 온도 및 시간관리가 필요한 식품을 잠재적 위해식품(potentially hazardous food)이라 한다(12). 잠재적 위해식품이 병원성 식중독균에 오염되어 적절한 미생물 증식조건에 노출이 되면 식중독 사고를 일으킬 수 있으므로 그 관리가 매우 중요하다. 따라서 본 연구에서는 우리나라 국민의 식생활에서 주요 식중독의 원인이될 수 있는 잠재적 위해식품 50품목을 선정하여 50품목에 대한 섭취량 및 섭취 패턴 조사연구를 실시하여 미생물 위해평가시 노출평가를 위한 중요한 데이터 베이스를 구축하고자 하였다. | |
미생물 위해평가 시 미생물의 특징은? | 미생물 위해평가 시 미생물은 숙주의 면역체계에 따라 독성반응이 달리 나타날 수 있고 균체마다 병원력(virulence)과 내성 (resistance)이 다르기 때문에 대상 식품별, 대상 집단별로 위해평가가 별개로 수행되어야 한다. 또한 식품을 대상으로 한 식중독의 경우에는 식중독균이 식품 중에 균질하게 분포하지 않기 때문에 일반화하기 어려운 점이 있고 또한 식중독 발생이 무작위 적으로 나타나는 불확실성(uncertainty)을 가지고 있기 때문에 확률 통계학적 개념이 정량적 미생물 위해평가 시 사용되고 있다 (5). |
Scallan E. Foodborne illness acquired in the United States-major pathogen. Emerg. Infect. Dis. 7: 7-15 (2011)
Kim HJ. Application of predictive microbiology in food safety. Bull. Food Technol. 22: 339-348 (2009)
Lee SH. Quantitative microbial risk assessment. Safe Food. 6: 13- 16 (2011)
Oh DH, Rahman SME, Kim JM, Bahk GJ. The statistics probability analysis of pork-cutting processing condition for microbial risk assessment. J. Fd. Hyg. Safety 24: 63-68 (2009)
Yoon YH. Principal theory and application of predictive microbiology. Food Sci. Indus. 43: 70-74 (2010)
Leila MB, Barbara JP. Food consumption data in microbiological risk assessment. J. Food Protect. 67: 1972-1976 (2004)
Eileen A, Joseph VR, Jonathan IL, Lauren Z, Thomas AB. Science and decisions: Advancing risk assessment. Risk Anal. 30: 1028-1036 (2010)
Lee SJ. Studies on optimization for survey of food commodity intakes. Annual report of KFDA, Korea Food & Drug Administration, Seoul, Korea. pp. 8-9 (2008)
Park HK. Study on extension of dietary exposure assessment system: On dietary intake database and food & nutrient content database. Annual report of KFDA, Korea Food & Drug Administration, Seoul, Korea. pp. 1-4 (2009)
Yoon KS. A strategic plan for the risk assessment of foodborne pathogen and development of pathogen modeling program. Annual report of KFDA, Korea Food & Drug Administration, Seoul, Korea. pp. 7-13 (2010)
USDA. Food Code 2005. Available from: http://www.fda.gov/Food/FoodSafety/RetailFoodProtection/FoodCode/FoodCode2005/ ucm124080.htm. Accessed Dec. 27, 2011.
Kang ST. Development of risk profile in food. Annual report of KFDA, Korea Food & Drug Administration, Seoul, Korea. pp. 51-64 (2009)
Kang ST. Development of risk profile for 200 popular foods. Annual report of KFDA, Korea Food & Drug Administration, Seoul, Korea. pp. 36-68 (2009)
KFDA. Available from: http://www.kfda.go.kr/e-stat/index.do?n MenuCode16. Accessed May. 15, 2012.
Lee YN. Development of food and nutrient database: Food portion/ weight database. Annual report of KHIDI, Korea Health Industry Development Institute, Seoul, Korea. pp. 63-167 (2007)
KFDA. Available from: http://www.kfda.go.kr/index.kfda?mid92 &seq6083&cmdv. Accessed Dec. 31, 2012.
RDA. Available from: http://koreanfood.rda.go.kr/fct/FctcustTbl.aspx. Accessed June. 12, 2012.
Joung MS, Im KH. A study on analysis of live fish demand structure. Korea Maritime Institution, Seoul, Korea. pp. 40-44 (2003)
Yoon KS. A study on the effective risk management of ready to eat foods via the application of predictive model. Annual report of KFDA, Korea Food & Drug Administration, Seoul, Korea. pp. 30-33 (2008)
Jung MS. Study on the risk management for risk reduction of Staphylococcus aureus in ready-to-eat foods. Annual report of KFDA, Korea Food & Drug Administration, Seoul, Korea. pp. 43-51 (2007)
Kim JM. Studies on transfer of food-borne pathogens : Focusing on Salmonella spp. and L. monocytogenes. MS thesis, Hanyang University, Seoul, Korea (2011)
Park MH. Sanitation effect and microbial analysis with storage conditions of fresh-cut and fresh produce. MS thesis, Dankook University, Yongin, Korea (2009)
Choi NJ. Microbiological evaluation of ready-to-eat vegetables toward climate zone. MS thesis, Kangwon National University, Chuncheon, Korea (2012)
Jung SH, Hur MJ, Ju JH, Kim KA, Oh SS, Go JM, Kim YH, Im JS. Microbiological evaluation of raw vegetables. J. Fd. Hyg. Safety 21: 250-257 (2006)
Lee JH. Microbial contamination of commonly consumed vegetables and sprouts in Korea. MS thesis, Korea University, Seoul, Korea (2011)
Park EJ. Microbial safety of commercially cultivated sprouts grown from disinfected seeds and anti-microbial effects of disinfection of sprouts. MS thesis, Kyungpook National University, Daegu, Korea (2008)
Jun SY. Microbial assessment of sprouts and comparison of the effects of sanitizers. MS thesis, Kyungpook National University, Daegu, Korea (2006)
Jeon YJ. Efficacy of chemical sanitizers and washing frequency on reducing bacterial microflora in leeks. MS thesis, Hanyang University, Seoul, Korea (2007)
Chung SS, Han YS. Consumer's recognition, nutrient composition, and safety evaluation of commercial sunsik and saengsik. Korean J. Food Culture 18: 235-243 (2003)
Kim JH, Lee YK, Yang JY. Analysis on hazard microorganisms in raw materials and processing environment for sunsik manufacture. J. Fd. Hyg. Safety 26: 410-416 (2011)
Ham HJ, Kim SK, Ryu SH, Hwang YO, Choi SM. Bacterial distribution of Escherichia coli and Bacillus cereus isolated from dried seasoned marine products in Garak fishery wholesale market in Seoul, 2009. J. Fd. Hyg. Safety 25: 10-15 (2010)
Park IK. Fungal microorganisms involved in the biodeterioration of processed marine products in Gangneung area. MS thesis, Gangneung National University, Gangneung, Korea (2001)
Kim HW. Microbiology safety and quality characteristics of Korean jerky. MS thesis, Konkuk University, Seoul, Korea (2006)
Moon SY, Chang TE, Woo GJ, Shin IS. Development of predictive growth model of Vibrio parahaemolyticus using mathematical quantitative model. Korean J. Food Sci. Technol. 36: 349-354 (2004)
Korea Meteorological Administration. Available from: http://www.kma.go.kr/weather/climate/extreme_yearly.jsp?typetemp-max& year2011&x12&y10. Accessed Jan. 31, 2012.
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.