최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기한국수산과학회지 = Korean journal of fisheries and aquatic sciences, v.46 no.2, 2013년, pp.160 - 167
하광수 (국립수산과학원 식품안전과) , 유현덕 (남동해수산연구소) , 심길보 (국립수산과학원 식품안전과) , 김지회 (국립수산과학원 식품안전과) , 이태식 (남서해수산연구소) , 김풍호 (남동해수산연구소) , 이희정 (국립수산과학원 식품안전과) , 유홍식 (국립수산과학원 식품안전과)
The influences of inland pollution sources nearJeokyang and Jangpoports following rainfall events on the bacteriological water quality and safety of commercial shellfish were investigated in the Changseon area, Korea. Stream flow rates exhibited 1.9- to 5.7-fold increases after rainfall events and t...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
연안해역에 서식하는 패류에서 나타날 수 있는 문제점은? | 2%를 차지하는 중요한 식량자원으로 평가받고 있다(MIFAFF, 2011). 그러나 연안해역에 서식하는 패류는 이동성이 거의 없고, 여과섭이 활동을 통해 영양을 섭취함으로 해수 중에 부유하는 세균, 바이러스, 독성 미세조류, 유독성 물질 및 유해물질을 농축할 수 있다(Cliver, 1998; Jensen, 1996; Sherwood 1952). 패류는 패각을 제외한 소화기관 및 연체부 전체를 가식부로 이용한다는 점에서 패류의 안전한 섭취를 위해서는 서식하고 있는 해역에 대한 위생적인 관리가 매우 중요하다(Choi et al. | |
창선해역에 대한 위생조사 현황은? | 창선해역은 경남 남해군 창선도의 동쪽에 위치하고 있으며, 주로 진주담치와 피조개 양식이 이루어지고 있다. 이 해역에서 생산되는 패류의 수출지원을 위하여 국립수산과학원에서는 1996년부터 위생조사를 실시하고 있으며, 조사해역 중 5,910ha가 수출용 패류생산 지정해역(이하 지정해역) 제6호로 설정되어 있다(농림수산식품부고시 제2009-416호, 2009. 12. | |
2010년 한국의 패류생산량은? | 우리나라는 세계 제4위의 패류생산국이며(Pawiro, 2010), 2010년 패류생산량은 440,164 톤으로 수산물 전체 생산량의 14.2%를 차지하는 중요한 식량자원으로 평가받고 있다(MIFAFF, 2011). |
APHA. 1970. Recommended Procedures for the Examination of Sea Water and Shellfish, 4th ed., American Public Health Association, Washington, DC, USA, 1-47.
Burkhardt W 3rd, Watkins WD and Rippey SR. 1992. Survival and replication of male-specific bacteriophages in molluscan shellfish. Appl Environ Microbiol 58, 1371-1373.
Chang DS, Jeong ET, Yu HS, Lee EW and Lim SM. 1998. Bacteriological quality of sea water in Deukryang Bay, Korea. J Kor Fish Soc 31, 77-81.
Choi JD, Jeong WG and Kim PH. 1998. Bacteriological study of sea water and oyster in Charan Bay, Korea. J Kor Fish Soc 31, 429-436.
Cliver DO. 1988. Virus transmission via foods. Food Technol 42, 241-248.
DeBartolomeis J and Cabelli VJ. 1991. Evaluation of an Escherichia coli of F male-specific bacteriophages. Appl Environ Microbiol 57, 1301-1305.
European Commission. 2004. Regulation (EC) No 854/2004 of the European Parliament and of the Council of 29 April 2004 laying down specific rules for the organization of official controls on products of animal origin intended for human consumption. Off J Eur Communities L155, 206-321.
Hackney CR and Potter ME. 1994. Animal-associated and terrestrial bacterial pathogens. In: Environmental Indicators and Shellfish Safety. Hackney CR and Pierson MD, eds. Chapman and Hall, New York, USA, 172-209.
Ha KS, Yoo HD, Shim KB, Kim JH, Lee TS, Kim PH, Ju JY and Lee HJ. 2011. Evaluation of the influence of inland pollution sources on shellfish growing area after rainfall events in Geoje bay, Korea. Kor J Fish Aquat Sci 44, 612-621.
Jaykus LA, Mary TH and Mark DS. 1994. Human Enteric Pathogenic Viruses. In: Environmental Indicators and Shellfish Safety. Hackney CR and Pierson MD, eds. Chapman and Hall, New York, USA, 289-330.
Kim JH, Yoo HD, Ha KS, Shim KB, Kim PH, Lee HJ Lee TS and Cho GC. 2011. 2008-2010 Sanitary survey of shellfish area in Changseon area. Southeast Sea Fisheries Research Institute, 61-62.
Mallin MA, Esham EC, Williams KE and Nearhoof JE. 1999. Tidal stage variability of fecal coliform and chlorophyll a concentrations in coastal creeks. Mar Pollut Bull 38, 414- 422.
MIFAFF (Ministry of Food, Agriculture, Forestry and Fisheries). 2011. Fisheries information service. Retrieved from http://www.fips.go.kr/ on September 10, 2012.
MIFAFF (Ministry of Food, Agriculture, Forestry and Fisheries). 2012. Korean Shellfish Sanitation Program, Ministry of Food, Agriculture, Forestry and Fisheries.
Park JH. 1990. Bacteriological quality study of sea water and oyster in association with rainfall in Kamakman. M.S. Thesis. National Fish Univ of Pusan. Pusan, Korea, 13-25.
Pawiro S. 2010. Bivalves: Global production and trade trends. In: Safe Management of Shellfish and Harvest Waters. Rees G, Pond K, Kay D, Bartram J and Santo Domingo J, eds. IWA publishing, London, UK.
Rippey S. 1994. Infectious diseases associated with molluscan shellfish consumption. Clinical Micro Rev. 7, 419-425.
Shehane SD, Harwood VJ, Whitlock JE and Rose JB. 2005. The influence of rainfall on the incidence of microbial faecal indicators and the dominant sources of faecal pollution in a Florida river. Journal of Applied Microbiology 98, 1127- 1136.
Sherwood HP. 1952. Some observations of the viability of sewage bacteria in relation to self-purification of mussels. Proceeding of Soc for Appl Bact 15, 21-28.
US FDA (U.S. Food and Drug Administration). 2002. NSSP Guidance Document, Sanitary Survey and the Classification of Growing Waters. ISSC/FDA.
US FDA (U.S. Food and Drug Administration). 2009. National Shellfish Sanitation Program, Guide for the control of molluscan shellfish, Model ordinance. Retrieved from http:// www.fda.gov/Food/FoodSafety/Product-SpecificInformation/Seafood/FederalStatePrograms/NationalShellfishSanitationProgram/default.htm on September 10, 2012.
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
Free Access. 출판사/학술단체 등이 허락한 무료 공개 사이트를 통해 자유로운 이용이 가능한 논문
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.