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서울지역 학교급식 시설 현황 및 HACCP 시스템 운영에 따른 장애요인 인지도 조사
The School Foodservice Securement Facilities and Perceptions of Barriers to Implementation of HACCP System in School Foodservice in Seoul Area 원문보기

한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, v.26 no.3, 2013년, pp.578 - 590  

이애랑 (숭의여자대학교 식품영양과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The subject study was targeted towards nutrition teacher (dietitian) of elementary, middle, and high schools in Seoul areal. In addition, this study was to investigate the current status of school foodservice securement facilities & equipments and to analyze the obstructive factors for executing the...

주제어

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문제 정의

  • 본 연구는 서울특별시 소재 학교급식 시설 설비 현황을 조사하고 HACCP 시스템 수행에 따른 장애요인을 분석하여, 보다 효율적인 학교급식 위생관리시스템 정착을 위한 기초자료를 제공하고자 초·중·고등학교 급식소 영양(교)사를 대상으로 조사하였다.
  • 이에 본 연구에서는 HACCP 시스템을 구축한지 10년 이상 경과한 시점에서 서울 소재 초·중·고등학교 급식관리자인 영양(교)사를 대상으로 학교급식 시설 설비 현황을 조사하고, HACCP 시스템 수행에 따른 장애요인을 분석하여 보다 효율적인 학교급식 위생관리 시스템 정착을 위한 기초자료를 제공하고자 한다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
학교급식 확대사업은 몇 년도부터 실시되었는가? 우리나라의 학교급식은 1981년에 제정된 학교급식법을 근간으로 오늘날과 같은 조리급식 형태를 갖추게 되었다. 이후 1992년부터 정책적으로 학교급식 확대사업이 추진되어 2002년에 종료되었고, 2012년 2월 기준 전체 학교의 99.9%인 11,476개교에서 급식을 실시하고 있으며, 그 수혜 학생 수는 697만 명으로 전체 99.
우리나라의 학교급식은 무엇을 근간으로 조리급식 형태를 갖추었는가? 우리나라의 학교급식은 1981년에 제정된 학교급식법을 근간으로 오늘날과 같은 조리급식 형태를 갖추게 되었다. 이후 1992년부터 정책적으로 학교급식 확대사업이 추진되어 2002년에 종료되었고, 2012년 2월 기준 전체 학교의 99.
우리나라의 학교급식 실시 현황은? 우리나라의 학교급식은 1981년에 제정된 학교급식법을 근간으로 오늘날과 같은 조리급식 형태를 갖추게 되었다. 이후 1992년부터 정책적으로 학교급식 확대사업이 추진되어 2002년에 종료되었고, 2012년 2월 기준 전체 학교의 99.9%인 11,476개교에서 급식을 실시하고 있으며, 그 수혜 학생 수는 697만 명으로 전체 99.3%에 달하고 있다(Ministry of Education Science and Technology 2012). 이처럼 학교급식의 규모가 커짐에 따라 급식 위생관리와 안전성은 매우 중요한 과제가 되었다.
질의응답 정보가 도움이 되었나요?

참고문헌 (15)

  1. Chang HJ, Son HJ, Choi GG. 2009. Current status of functional areas' space and suggestion of their equipment requirements for school foodservices in Gyounggi province. Korean J Soc Food Cookery Sci 25:474-487 

  2. Choi HY, Rho JO. 2007. A study on school dietitian's satisfaction with foodservice facilities and utilities in the Chonbuk area of Korea. Korean J Food & Nutr 20:218-225 

  3. Chung MO, Seo SH. 2008 School dietitians' perceptions of potentially hazardous food and inspection of food safety and sanitation. Journal of the Korean Dietetic Association 14: 176-185 

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  6. Hwang HO. 2010. Awareness of dietitian on obstacles to application of HACCP system to school foodservice in Gyeongnam area. MS Thesis. Kyungnam Uni. Changwon 

  7. Jeon EK 2010. A study on the sanitation management of nutrition teachers and nutritionists according to HACCP knowledge in elementary, middle and high schools in Incheon. MS Thesis, Inha Uni. Incheon 

  8. Kim EJ. 2012. Strategy development for improving critical limits and monitoring methods of HACCP system in school foodservice. MS Thesis, Yeungnam Uni. Gyeongsangbukdo 

  9. Kim GM, Lee SY 2008. A study on the sanitation management status and barriers to HACCP system implementation of school foodservice institutions. Korean J Community Nutrition 13:405-417 

  10. Kim MH. 2010. A study on practice level of school food service HACCP system of elementary school nutritionists' in Gyeongbuk and awareness of barriers. MS Thesis, Yeungnam Uni. Gyeongsangbukdo 

  11. Kim MK 2005. A study on employees' knowledge and implementation of HACCP system in school food service. MS Thesis, Yeungnam Uni. Gyeongsangbukdo 

  12. Kwak TK, Park SH, Kang YJ, Ryu K, Hong WS, Jang HJ, Moon HK, Kim SH, Park SJ. 1999. Application of HACCP on school foodservece and operation of sanitary management. Research Report of Ministry of Education Science and Technology. 42-57 

  13. Ministry of Education Science and Technology. 2012. http:// www.mest.go.kr. Accessed 2013. 1.12 

  14. Song IS, Chae IS 2008. The analysis of the school foodservice employees' knowledge and performance degree of HACCP system in Jeju. Korean J Nutr 41:870-886 

  15. Yoon MY, Lee IS 2006. Analysis on facilities & basic equipment of school foodservice safety in Pohang area. Journal of the Korean Dietetic Association 11:179-189 

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