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국내 친환경 농축산물의 소비행태와 만족도 분석
Consumption Behaviors and Satisfaction Levels of Consumer towards Environmentally-Friendly Agricultural and Animal Products 원문보기

韓國食生活文化學會誌 = Journal of the Korean Society of Food Culture, v.29 no.1, 2014년, pp.1 - 8  

김계웅 (공주대학교 산업과학대학 동물자원학과) ,  김민진 (조선호텔 마케팅부)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study was carried out to investigate the consumption behaviors of environmentally-friendly agricultural products, including satisfaction of purchases. Questionnaires completed consumers were statistically analyzed. Regarding purchase frequencies of environmentally-friendly agricultural and anim...

주제어

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문제 정의

  • 본 연구는 대도시와 중소도시 지역에 거주하는 소비자를 대상으로 친환경 농축산물의 소비행태와 만족도를 조사·분석하여 친환경 농축산물의 효율적 생산관리와 안전하게 거래할 수 있는 안전 유통관리시스템 구축에 필요한 기초적 자료를 얻고자 실시하였다.
  • 본 조사연구는 충남 및 서울에 거주하는 소비자에게 설문조사를 실시하여 친환경 농축산물의 효율적인 생산관리와 안전 유통관리시스템 구축에 필요한 기초자료를 얻고자 실시하였다. 조사대상자 총 250명 중 성실하게 응답한 설문지만을 이용하여 친환경 농축산물의 구입빈도, 구입량, 확인절차, 구입처, 그리고 구입만족도 등을 조사한 결과는 다음과 같다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
친환경 농축산물이란? Food and Rural Affairs 2012). 일반적으로 친환경 농축산물로 분류되는 농산물은 농약과 화학비료를, 그리고 축산물에는 사료첨가제나 치료제 등에 화학약품이나 항생제를 전혀 사용하지 아니하거나 최소량만을 사용하여 생산한 곡류, 채소류, 과일류 및 축산물 등을 말한다(Jolly 1989; Wilkins & Hillers 1994; Ro & Ahn 2005; Kim 2009). 우리나라에서도 친환경 농축산물은 법적으로 인증받고 있다.
친환경 농축산물은 어떠한 점을 중요하게 생각하여야하는가? 친환경 농축산물은 생산시스템뿐만 아니라, 소비행태도 매우 중요하게 생각하여야 하며, 이러한 농축산물은 생산량, 유통량, 그리고 소비량이 지속적으로 증가되고 있는 실정이다. 유통시스템의 발달이 날로 향상되어져 왔으나 친환경 농축산물은 일반 농축산물에 비하여 높은 가격을 형성하고 있어서 가격 경쟁력이 상대적으로 낮고, 일반 농축산물에 비하여 모양새가 비교적 나쁘기 때문에 상품성이 낮은 결과로 나타나 일반 판로를 개척하기에 어렵다(Dittus 등 1993).
국민소득의 증가와 함께 어떠한 현상이 나타나게 되었는가? 국민소득의 증가와 함께 대중매체의 발달, 교육수준 등이 향상되고 있다. 이러한 변화와 함께 자연환경파괴와 오염물질의 증가로 지구온난화와 같은 기후이상 변화가 극심해지는 등 환경보존에 대한 관심이 더욱 높아지고, 친환경 농축산물에 대한 수요가 지속적으로 증가되고 있다. 농축산물의 생산에서도 과다한 농약사용이나 가축의 무분별한 항생제의 사용에 민감해지면서 친환경 농축산물의 생산관리에 많은 관심과 기술접목이 제시되고 있다(Ro & Ahn 2005; Park 2007; Yang 2009b; Kim 등 2010).
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참고문헌 (24)

  1. Ahn PR, Ro CY, Kim DH. 2005. An analysis of consumer's satisfaction for environmentally friendly agricultural products in Gwangju. Korean J. of Food Marketing Econimics. 22(4):109-122 

  2. Dittus KL, Hillers VN, Beerman KA. 1993. Attitudes and behaviors about pesticide residues, susceptibility to cancer, and consumption of fruits and vegetables. J Nutr Edu. 25:245-250 

  3. Jang JH, Kim IH, Cho JU, Lee SY. 2009. The relationship between oral concern and the purchase behavior of environmental friendly agricultural products. J. Korean Soc Dent Hyg. 9(4):1-13 

  4. Jolly DA, Schutz HG, Diaz-Knauf KV, Johal J. 1989. Consumer attitudes and use. Food Technol. 43:60-66 

  5. Kang CY, Jeong EM. 1999. Analysis of producer and consumer behavior for environment-friendly agricultural products. Journal of Rural Development. 22(4):61-74 

  6. Kim CG, Seo SC, Kim TY. 2005. Analysis of consumer preferences and purchasing behaviors towards environmentally-friendly agricultural products. Journal of Rural Development. 27:91-112 

  7. Kim CJ, 2009. A comparative analysis on the production, distribution and consumption situations by organization for environmental-friendly agricultural products. Master's thesis, The Graduate School of Dankook University. pp 15-35 

  8. Kim GW, Kim SE. 2009. Analysis of the domestic consumer's preference and consumption behaviors on pork. J. Anim & Technol. (Kor.). 51(1):81-90 

  9. Kim GW, In KK, Shin YH. 2012. Analysis of current situation for management skill and manures treatment in pig farms. J. Lives. Hous. & Env. 18(1):35-44 

  10. Kim H, Heo SW, Lee JE. 2010. An analysis and implications on the consumption and consciousness situation of green consumers. Korean J. of Food Marketing Economics. 2(3):43-6 

  11. Korean Society for the Study of Obesity. 2000. 2000 Guide of Obesity. pp 10-15 

  12. Kwon OS, Kim WB, Kim KS, Sohn IS. 2009. Analysis of consumer's preference for brandization of environmentfriendly agricultural products. Journal of Rural Development. 32(1):89-109 

  13. Lee YS, Hong MH, Ryu K, Kim AJ, Ha SD. 2009. A survey of consumer's consumption characteristics of environmentalfriendly agricultural products (EFAP) -Focused on consumers in discount stores-. J. Fd Hyg. Safely. 24(2):111-123 

  14. Lee YS, Oh SY, Kim GW. 2010. Analysis on the health condition, meal type and snack preference of university students in Chungnam province. Korean J. of Human Eco. 19(2):409-416 

  15. Ministry of Agricultural Food and Rural Affair. 2012. Main Statistical Data of Agriculture. pp 249-250 

  16. NamKung S, Lee JY, Kim KD. 2007. A study on the recognition of organic food of housewives in Seoul area. Korean J. Food Preserv. 14(6):676-680 

  17. Park HT, Kang CY, Jeong EM. 2000. Types of marketing channels of environment-friendly agricultural products and their development direction. Journal of Rural Development. 23(3):15-34 

  18. Park JY. 2007. A study on use status of and satisfaction with environmental-friendly agricultural products by female consumers in Jeju area. Master's thesis, The Graduate School of Jeju National University. pp 16-25 

  19. Ro CY, Ahn PR. 2005. Comparison of satisfaction for environmental friendly agricultural products among life styles. Journal of Rural Development. 28(3):57-68 

  20. Sin CR, Kim JS. 2009. Consumer's recognition for the system and policy of environment-friendly agricultural products. Jounal of Agriculture & Life Science. 43(3):63-75 

  21. Sohn HJ. 2008. A study on the perception of the organic agricultural products and the state of purchasing them among housewives. Master's thesis, The Graduate School of Sangji University. pp 35-40 

  22. Yang GSa. 2009. Distribution conditions and marketing strategies for environmentally friendly agricultural products. The Korean Association of Island. 21(1):153-170 

  23. Yang SYb. 2009. A study on the utilization of environmentfriendly agricultural products of housewives in Busan. Master's thesis, The Graduate School of Dong-A University. pp 14-25 

  24. Wilkins JL, Hillers VN. 1994. Influences of pesticide residue and environmental concerns on organic food preference among food cooperative members and nonmembers in Washington state. J Nutr Edu. 26:26-33 

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