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수산부산물의 발생·처리 실태 및 산업화 방향
Directions for Eco-friendly Utilization and Industrialization of Fishery By-products 원문보기

水産海洋敎育硏究 = Journal of fisheries and marine sciences education, v.27 no.2 = no.74, 2015년, pp.566 - 575  

김대영 (한국해양수산개발원) ,  이정삼 (한국해양수산개발원)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The study aims to identify the generation and treatment of fishery by-products in Korea and suggests future directions and strategies for their eco-friendly utilization and industrialization. First, the study focuses on the identification of the generation and their treatment in Korea since merely f...

주제어

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문제 정의

  • 다음으로 수산부산물의 산업화 사례를 우리나라와 일본의 어류 부산물을 대상으로 살펴본다. 마지막으로 수산부산물의 산업화를 저해하는 요인을 도출하고 이에 대응한 산업화를 위한 방향을 제시한다.
  • 본 연구는 자원순환사회로의 전환이 가속화되는 가운데 수산물의 생산, 유통, 가공, 판매의 과정에서 부수적으로 발생하는 수산부산물의 친환경적 이용 및 산업화를 촉진할 수 있는 방향을 제시한 것이다.
  • 이러한 배경 하에서 본 연구는 수산부산물의 친환경적 이용 및 고부가가치 산업화를 위한 방향을 살펴보고자 한다. 이를 위해 먼저 우리나라 수산부산물의 발생 및 처리 실태를 분석한다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
수산물의 생물적 특성은? 수산물은 생물적 특성상 손상되기 쉽고 선도 하락이 빠르게 진행되어 변질되거나 부패하기 쉽다. 그리고 수산물은 머리, 내장, 뼈, 패각 등 먹을 수 없는 부위가 많아 생산, 유통, 가공, 판매과정에서 상당한 양의 부산물이 발생한다.
어류 부산물 중 어류 가공 과정에서 생기는 부산물은 어떻게 처리되는가? 가정이나 소규모 음식점 등에서 소량으로 발생하는 어류 부산물은 대부분 음식물 쓰레기로 처리된다. 그리고 어류 가공 과정에서 부산물이 대략 40% 정도 발생하는데, 이들은 폐기물로서 수집·운반되어 처리된다.
수산부산물의 문제점은? 그리고 수산물은 머리, 내장, 뼈, 패각 등 먹을 수 없는 부위가 많아 생산, 유통, 가공, 판매과정에서 상당한 양의 부산물이 발생한다. 이러한 수산부산물(fishery by-products)은 폐기과정에서 여러 가지 문제를 발생시키고 있는데, 제대로 처리되지 않을 경우 폐기 과정에서 폐수 유출, 악취 발생 이외에도 불법 매립 및 해양투기 등으로 이어져 자연경관을 해치거나 환경오염을 유발한다. 그리고 이를 처리하기 위해서 상당한 사회경제적 비용이 따른다
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참고문헌 (21)

  1. Act on the Promotion of Saving and Recycling of Resources. 

  2. Act on the Promotion of the Conversion into Environment-friendly Industrial Structure. 

  3. Bae, Jae-Kun et. al.(2008). A Study on the Improvement of Waste Recycling System, Ministry of Environment. 

  4. Cho, Man-Gi et. al.(2012). Survey on the Finding and Promotion of Social Enterprise through Recycling System by Using Marine Bio-resources, Busan Metropolitan City. 

  5. Directorate of Fisheries(2012). Norwegian Fishing Vessels, Fishermen and Licenses. 

  6. Kim, Dae-Young et. al.(2010). The Activate Use of Formula feed in Aquaculture, National Fisheries Research & Development Institute(NFRDI), 80-131. 

  7. Kim, Dae-Young et. al.(2012). Stable Securing of Fish Meals for Higher Competitiveness of Fish Farming, 80-131. 

  8. Kim, Jin-Yong(2012). Market Trend of Domestic Live-stock By-products and Implications, NHERI Report No. 203. 

  9. Korea Feed Ingredients Association(2012). A Hand Book of Feed Ingredients. 

  10. Korea Rural Economic Institute(2012). Food Balance Sheet. 

  11. Korea Statistical Information Service, KOSIS (ttp://kosis.kr) 

  12. Korean Government(2011). The First Resource Recycling Master Plan. 

  13. Korean Government(2013). The Park Geun-hye Government's Policy Tasks. 

  14. Lee, Sang-Min et. al.(2013). A Study on the Marketing Problems and Management Improvement Plans of Raw Feed Type Fishery By-Products, Gangneung- Wonju National University. 

  15. Marine Environment Management Act. 

  16. Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs .National Fisheries Research & Development Institute (2009). Studies on Development of High Quality Practical Feed- . 

  17. Ministry of Oceans and Fisheries, FIPS (http://www.fips.go.kr/) 

  18. National Agricultural Products Quality Management Service(2012). Notification No. 2012-35 of National Agricultural Products Quality Management Service. 

  19. National Research Institute of Fisheries Science, Fisheries Research Agency(2010). Report of Utilization Technology Development Projects of Fisheries Biomass. 

  20. Sato, Uiich(2009). Fishmeal Trend and Current Status and Future of Aquaculture Feed Development, Tokyo Fisheries Promotion Foundation, No. 495. 

  21. Waste Control Act. 

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