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논문 상세정보

수산부산물의 발생·처리 실태 및 산업화 방향

Directions for Eco-friendly Utilization and Industrialization of Fishery By-products

Abstract

The study aims to identify the generation and treatment of fishery by-products in Korea and suggests future directions and strategies for their eco-friendly utilization and industrialization. First, the study focuses on the identification of the generation and their treatment in Korea since merely few study were conducted and they did not provide enough information regarding the overall generation and treatment at the national level. According to the estimation, Korea generates 800 thousand to 1,200 thousand tones of fishery by-product every year. The fishery by-products generated at large seafood markets and processing facilities are used or processed as fish meal and feed, but those generated from households and small seafood restaurants are currently treated as food waste. In addition, inadequately treated fishery by-products cause various problems such as spoiling urban landscape, creating odor and incubating pest. After identifying the generation and treatment of fishery by-products, the study suggests directions for the formulation of infrastructure for transition into resource circulation society, minimization of dumped waste and their eco-friendly recycling as resources, diversification of recycled goods and development into a high-value added industry. Finally, the study suggests detailed strategies for the directions such as establishment of legal and institutional foundation, separation of fishery by-products from wastes, development of technology tailored for commercialization, introduction of pilot projects for industrialization and cultivation of social enterprises.

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핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
수산물
수산물의 생물적 특성은?
생물적 특성상 손상되기 쉽고 선도 하락이 빠르게 진행되어 변질되거나 부패하기 쉽다

수산물은 생물적 특성상 손상되기 쉽고 선도 하락이 빠르게 진행되어 변질되거나 부패하기 쉽다. 그리고 수산물은 머리, 내장, 뼈, 패각 등 먹을 수 없는 부위가 많아 생산, 유통, 가공, 판매과정에서 상당한 양의 부산물이 발생한다.

어류 부산물
어류 부산물 중 어류 가공 과정에서 생기는 부산물은 어떻게 처리되는가?
폐기물로서 수집·운반되어 처리된다

가정이나 소규모 음식점 등에서 소량으로 발생하는 어류 부산물은 대부분 음식물 쓰레기로 처리된다. 그리고 어류 가공 과정에서 부산물이 대략 40% 정도 발생하는데, 이들은 폐기물로서 수집·운반되어 처리된다.

수산부산물
수산부산물의 문제점은?
수산부산물(fishery by-products)은 폐기과정에서 여러 가지 문제를 발생시키고 있는데, 제대로 처리되지 않을 경우 폐기 과정에서 폐수 유출, 악취 발생 이외에도 불법 매립 및 해양투기 등으로 이어져 자연경관을 해치거나 환경오염을 유발한다. 그리고 이를 처리하기 위해서 상당한 사회경제적 비용이 따른다

그리고 수산물은 머리, 내장, 뼈, 패각 등 먹을 수 없는 부위가 많아 생산, 유통, 가공, 판매과정에서 상당한 양의 부산물이 발생한다. 이러한 수산부산물(fishery by-products)은 폐기과정에서 여러 가지 문제를 발생시키고 있는데, 제대로 처리되지 않을 경우 폐기 과정에서 폐수 유출, 악취 발생 이외에도 불법 매립 및 해양투기 등으로 이어져 자연경관을 해치거나 환경오염을 유발한다. 그리고 이를 처리하기 위해서 상당한 사회경제적 비용이 따른다

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참고문헌 (21)

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