최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기한국식품과학회지 = Korean journal of food science and technology, v.47 no.5, 2015년, pp.599 - 607
최한석 (국립농업과학원 발효식품과) , 강지은 (국립농업과학원 발효식품과) , 정석태 (국립농업과학원 발효식품과) , 김찬우 (국립농업과학원 발효식품과) , 김명곤 (전북대학교 식품공학과)
Fermented-Rhus verniciflua (FRV) extract is increasingly used in fermented soy products, fermented vinegars, and certain alcoholic beverages. In this study, we investigated the effects of FRV extract on the physicochemical properties of doenjang (soybean paste). Addition of FRV extract to doenjang r...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
옻이 접촉성 피부염을 유발하게 하는 원인 물질은 무엇인가? | 옻은 우루시올(urushiol)을 함유하고 있어 접촉성 피부염을 유발하는 부작용이 있으나 혈액순환, 위장질환, 심장질환, 부인과질환 등에 효과가 있어 근대에 이르기까지 널리 이용되어 왔다(1,2). 옻의 효능은 AD 1세기경 중국에서 출간된 「신농본초경」에 최초로 나타나며 우리나라에서는 고려중기 「향약구급방」을 시작으로 조선시대 「동의보감」, 「방약합편」에 이르기까지 식품의약품안전처(식약처) 지정 한약서 6종 가운데 5종에 소개되어있다(1). | |
발효옻은 어떤 방법인가? | 따라서 옻의 식품사용 확대가 필요했으나 제조업체들의 우루시올 제거 방법이 과학적으로 정립되어 있지 않은 문제점과 우루시올 이외의 화합물에 대해 안전성을 확인 할 수 없었기 때문에 과거에 식이근거가 충분치 못한 식품에까지 확대가 곤란하였다. 연구팀은 아카시재목 버섯(Fomitella fraxinea)을 옻나무에 배양시키는 방법(발효옻)으로 옻에 함유된 우루시올 제거를 시도하였고(7,8) 안전성 시험을 거쳤다(9). 그 결과 발효옻 추출물은 2012년 장류, 발효식초, 일부 주류까지 식품사용처가 확대되었다(10). | |
2006, 2007년 식약처가 옻의 용도제한 법적 기틀을 마련한 내용을 설명하시오. | 옻의 식품사용이 가능하게 되자 옻 산지인 충북 옥천과 강원 원주는 각각 2005년과 2006년에 지식경제부로부터 옻산업 특구로 지정 받고 식품과 더불어 공예, 관광산업 등과 연계시키면서 국민적 관심을 고조시켰고 옻에 대한 수요도 커져갔다. 이에 식약처는 2006년 옻을 제한적 원료로 등록하고 우루시올이 검출되지 않는 제품은 지자체장의 허가를 받아 옻닭,옻오리 조리용으로 사용가능 하도록 하였으며(5), 2007년 우루시올 시험법을 고시하면서(6) 옻의 식품사용에 대한 법적인 기틀이 마련되었다. |
Eom SK, Kim KS. On estimation of indication, property and processing of Rhus verniciflua Stokes. J. Korean Medical Classics 21: 29-37 (2008)
Namba T. Coloured illustrations of Wakan-Yaku. Hoikusha Publishing Co. Ltd., Osaka, Japan. p. 215 (1980)
Kim JD. These are conclusions from the documentary research. Korea Agric. Hist. Assoc. 11: 91-134 (2012)
Ministry of Food and Drug Safety. Korea food and drug administration notice. Authentic Interpretation No. 65433-1490 (2000)
Ministry of Food and Drug Safety. Korea food and drug administration notice. Notice No. 2006-55 (2006)
Ministry of Food and Drug Safety. Korea food and drug administration notice. Notice No. 2007-48 (2007)
Shin SH, Koo KH, Bae JS, Cha SB, Kang IS, Kang MS, Kim HS, Heo HS, Pakr MS, Gil GH, Lee JY, Kim KH, Li Y, Lee HK, Song SW, Choi HS, Kang BH, Kim JC. Single and 90-day repeated oral dose toxicity studies of fermented Rhus verniciflua stem bark extract in sprague-dawley rats. Food Chem. Toxicol. 55: 617-626 (2013)
Ministry of Food and Drug Safety. Korea food and drug administration notice. Notice No. 2012-128 (2012)
Kim MO, Kim JS, Sa YJ, Jeong HJ, Chun WJ , Kwon YS, Kim TY, Choi HS, Yu CY, Kim MJ. Screening of extraction solvent condition of fermented Rhus verniciflua stem bark by antioxidant activities. Korean J. Medicinal Crop Sci. 18: 217-223 (2010)
Rha YA, Choi MS, Park SJ. Antioxidant and anti-adipogenic effects of fermented Rhus verniciflua. Korean J. Culin. Res. 20: 137-147 (2014)
Liu CS, Nam TG, Han MW, Ahn SM, Choi HS, Kin TY, Chun OK. Koo SI, Kim DO. Protective effect of detoxified Rhus verniciflua Stokes on human keratinocytes and dermal fibroblasts against oxidative stress and identification of the bioactive phenolics. Biosci. Biotechnol. Bioch. 77: 1682-1688 (2103)
Sapkota K, Kim S, Park SE, Kim SJ. Detoxified extract of Rhus verniciflua stokes inhibits rotenone-induced apoptosis in human dopaminergic cells, SH-SY5Y. Cell. Mol. Neurobiol. 31: 213-223 (2011)
Sapkota K, Kim S, Kim MK, Kim SJ. A detoxified extract of Rhus verniciflua stokes upregulated the expression of BDNF and GDNF in the rat brain and the human dopaminergic cell line SHSY5Y. Biosci. Biotechnol. Bioch. 74: 1997-2004 (2010)
Kim KM, Kim TY, Kim MK, Kim HR. Quality properties of gangjung added with detoxified stem bark of Rhus verniciflua (RVSB) extract during acceleration storage. Korean J. Food Sci. Technol. 39: 425-431 (2007)
MFDS. Korean Food Standards Codex. Ministry of Food and Drug Safety, Cheongwon, Korea (2010)
Hitachi High-Technologies Corporation. Amino acid analysis of beer. Available from: http://hitachi-hta.com/sites/default/files/appnotes/lc56.pdf. Accessed Jul. 29, 2015.
Hernndez-Jover T, Izquierdo-Pulido M, Veciana-Nogues MT, Vidal-Carou MC. Ion-pair high-performance liquid chromatographic determination of biogenic amines in meat and meat products. J. Agr. Food Chem. 44: 2710-2715 (1996)
Suzuki H, Kato E, Matsuzaki A, Ishikawa M, Harada Y, Tanikawa K, Nakagawa H. Analysis of saccharides possessing posttranslational protein modifications by phenylhydrazine labeling using high-performance liquid chromatography. Anal. Sci. 25: 1039-1042 (2009)
Kim JG. Changes of components affecting organoleptic quality during the ripening of traditional Korean soybean paste -amino nitrogen, amino acids, and color-. J. Fd. Hyg. Safety 19: 31-37 (2004)
Brewing Society of Japan. Component of the alcoholic beverages. Shin Nippon Printing Co. Ltd., Tokyo, Japan. pp. 50-79, 409-418 (1999)
Kato H, Rhue MR, Nishimura T. Role of free amino acids and peptides in food tasted. ACS Symposium series-American Chemical Society, Washington D.C., USA. pp. 158-174 (1989)
Mody I, de Koninck Y, Otis TS, Soltesz I. Bridging the cleft at GABA synapses in the brain. Trends Neurosci. 17: 517-525 (1994)
Tiedje KE, Stevens K, Barnes S, Weaver DF. ${\beta}$ -alanine as a small molecule neurotransmitter. Neurochem. Int. 57: 177-188 (2010)
Silla Santos MH. Biogenic amines: Their importance in foods. Int. J. Food Microbiol. 29: 213-231 (1996)
An HS, Bae JS, Lee TS. Comparison of free amino acids, sugars, and organic acids in soy bean paste prepared with various organisms. J. Korean Soc. Appl. Bi. 30: 345-350 (1987)
Chung HY, Fung PK, Kim JS. Aroma impact components in commercial plain sufu. J. Agr. Food Chem. 53: 1684-1691 (2005)
Leejeerajumnean A, Duckham SC, Owens JD, Ames JM. Volatile compounds in Bacillus-fermented soybeans. J. Sci. Food Agr. 81: 525-529 (2001)
Hofvendahl K, Hahn-Hagerda B. Factors affecting the fermentative lactic acid production from renewable resources. Enzyme Microb. Tech. 26: 87-107 (2000)
Kim JK. Modification of traditional fermented soy products by modern technology. Ministry of Science and Technology. Sejong, Korea. pp. 235-375 (1998)
Kim, JK. Mass Production of traditional fermented soy products by biotechnological technique. Ministry of Science and Technology. Sejong, Korea. pp. 265-421 (2000)
Shukla S, Park HK, Kim JK, Kim MH. Determination of biogenic amines in Korean traditional fermented soybean paste (doenjang). Food Chem. Toxicol. 48: 1191-1195 (2010)
Shin DH, Kim DH, Choi U, Lim DK, Lim MS. Studies on the physicochemical characteristics of traditional Kochujang. Korean J. Food Sci. Technol. 28: 157-161 (1996)
Yoshizawa Y, Ishikawa TA, Tadenuma M, Nagasawa M, Nagami K. Encyclopedia of brewing and fermentation food. brewing. Asakura Publishing Co. Ltd., Tokyo, Japan. pp. 410-417 (2004)
Grioli S, Lomeo C, Quattropani MC, Spignoli G, Villardita C. Pyroglutamic acid improves the age associated memory impairment. Fundam. Clin. Pharm. 4: 169-173 (1990)
Kim TW, Lee JH, Kim SE, Park MH, Chang HC, Kim HY. Analysis of microbial communities in doenjang, a Korean fermented soybean paste, using nested PCR-denaturing gradient gel electrophoresis. Int. J. Food Microbiol. 131: 265-271 (2009)
Lee NS, Oh NS. Characteristics of yeast flora and gas generation during fermentation of doenjang. J. Korean Soc. Appl. Bi. 39: 255-259 (1996)
Lee KS, Lee JC, Lee JK, Hwang ES, Lee SS, Oh MJ. Quality of 4-recommended soybean cultivars for meju and doenjang. Korean J. Food Preserv. 9: 205-211 (2002)
Kim MJ, Rhee HS. Studies on the changes of taste compounds during soy paste fermentation (II). Korean J. Food Cook. Sci. 9: 261-265 (1993)
Wilson LA, Birmingham VA, Moon DP, Snyder HE. Isolation and characterization of starch from mature soybeans. Creal Chem. 55: 661-670 (1978)
Lee YT, Kim SS, Chae EM. Physicochemical properties of selected cereals and legumes for the production of extruded multi-grain. J. Korean Soc. Appl. Bi. 44: 30-34 (2001)
Karr-Lilienthal LK, Kadzere CT, Grieshop CM, Fahey Jr GC. Chemical and nutritional properties of soybean carbohydrates as related to nonruminants: A review. Livest. Prod. Sci. 97: 1-12 (2005)
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.