최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기한국식품저장유통학회지 = Korean journal of food preservation, v.23 no.4, 2016년, pp.599 - 604
This study was performed to evaluate the quality characteristics of Sikhyes (SBE-5, SBE-10, SBE-30, and SBE-50) prepared using various concentrations (5%, 10%, 30%, and 50%) of Sasa borealis extracts (SBE). There were no significant changes of pH and total acid contents in Sikhyes prepared with vari...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
조릿대의 특징은? | 조릿대는 우리나라 중부 이남에 무리지어 자생하는 대나 무속 식물로 성질이 차고 약한 단맛이 있으며 독성이 없고 고혈압이나 중풍 치료, 해열, 거담 효과가 있다고 알려져 잎, 줄기, 뿌리 모두 민간약재로 이용해 왔다(1,2). 일본의 경우 조릿대가 전체 산림의 25% 내외를 차지하고 있고(3) 이미 음료 제품 등으로 이용되고 있다. | |
조릿대의 효능은? | 일본의 경우 조릿대가 전체 산림의 25% 내외를 차지하고 있고(3) 이미 음료 제품 등으로 이용되고 있다. 조릿대의 항산화(4), 항균(5), 내당능 향상(6), 비만개선(7) 효과 등이 보고됨에 따라 국내에서도 조릿대 잎차(2) 이외에 조릿대를 첨가한 햄버거패티(1), 머핀(8), 배추김치(9), 냉면(10) 등에 관한 연구가 시도되고 있다. | |
식혜가 시장규모는 감소하였으나 잠재적 시장성이 있다고 여기는 이유는? | 식혜 제품은 1990년대 중반에 연간매출 2,800억 원내외로 큰 호응을 받았으나(11) 이후 스포츠음료, 비타민음료, 과즙음료 등의 출시로 2000년대 중반 500억원 수준으로 감소하였다가 최근 전통식품에 대한 관심으로 재부각되고 있다(12,13). 비록 시장규모는 감소하였으나 건강식과 슬로 푸드에 대한 사회적 관심이 높고 노령인구의 증가 등을 고려할 때 잠재적 시장성이 있는 것으로 사료된다. 이 같은 상황에서 근래 식혜 제조에 단호박(14), 마늘(15), 가루녹차 (16) 등을 이용하거나 옥수수 수염(17), 천궁(18), 커피박 추출물(19) 등을 첨가한 식혜 연구가 보고되기도 하였다. |
Jeong CH, Choi SG, Heo HJ (2008) Analysis of nutritional components and evaluation of functional activities of Sasa borealis Leaf tea. Korean J Food Sci Technol, 40, 586-592
Kudo H (1984) Natural withering of Sasa kurilensis and regeneration of trees. Bulletin of Hokkaido university Forest 42, 899-908
Lee MJ, Moon GS (2003) Antioxidative effects of Korean bamboo trees, Wang-dae, Som-dae, Maengjong-juk, Jolit-dae and O-juk. Korean J Food Sci Technol, 35, 1226-1232
Ko MS (2008) Chemical components in stalks and leaves of Sasa borealis Makino and antioxidative and antimicrobial activities of extracts. Korean J Food Preserv, 15, 125-132
Kim SO (2015) Sasa quelpartensis Nakai extracts anti-obesity properties in korean obese adults. Ph D Thesis. Ewah Womans University, Korea, p 2-4
Choi SM (2015) Quality characteristics of muffins added with Sasa quelpaertensis Nakai powder. MS Thesis, Seoul National University, Korea, p 3-8
Yook HS, Jo JE., Kim KH, Hwang YS (2010) Changes in kimchi quality as affected by the addition of Sasa borealis Makino extract. J Agricultural Sci, 37, 405-412
Oh HS (2004) Biological activities of bamboo leaf and quality characteristics of buckwheat cold noodle using bamboo leaf powder as a functional ingredient. Korean J Food Cookery Sci, 20, 498-504
Ann YG, Lee SK (1996) Some problem of Sikhye production and an improvement method of sikhye quality. Korean J Food Nutr, 9, 45-51
Kim UK (2005) Market trends of beverage. In : Food world. Korea Food Information institute, Seoul, Korea, p 64-72
Kang MJ, Ju JC, Shin JH (2013) Quality characteristics of Sikhye prepared with garlic powder and steamed garlic powder. J Agri Life Sci, 47, 247-255
Park SI (2006) Application of green tea powder for Sikhe preparation. Korean J Food Nutr, 19, 227-233
Cho KM, Joo OS (2010) Manufacture of Sikhe (a traditional korean beverage) using corn silk extracts. Korean J Food Preserv, 17, 644-651
Kim GS, Park GS (2012) Quality characteristics of Sikhe prepared with Cnidium officinale Makino water extracts. J East Asian Soc Dietary Life, 22, 868-878
Miller GL (1959) Use of dinitrosalicylic acid reagent for determination of reducing sugar. Anal Chem, 31, 426-428
Singleton VL, Rossi JA (1966) Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic phosphotungstic acid reagents. Am J Enol Vitic, 144-158
Moreno Min, Isla MIN, Sampietro AR, Vattuone MA (2000) Comparison of the free radical scavenging activity of propolis from several regions of Argentina. J Enthropharmacol, 71, 109-114
Blois MA (1958) Antioxidant determinations by the use of a stable free radical. Nature, 181, 1199-1200
Kim HH, Park GS, Jeon JR (2007) Quality characteristics and storage properties of Sikhe prepared with extracts from Hovenia dulcis THUNB. Koreasn J Food Cook Sci, 23, 848-857
Nam SJ, Kim KO (1989) Characteristics of Sikhe (Korean traditional drink) made with different amount of cooked rice and malt and with different sweeteners. Korean J Food Sci Technol 21, 197-202
Ju IO, Jung GT, Ryu J, Choi JS, Choi YG (2005) Chemical components and physiological activities of bamboo (Phyllostachys bambusoides Starf) extracts prepared with different methods. Korean J Food Sci Technol, 37, 542-548
Ancerewicz J, Migliavaacca E, Carrupt PA, Testa B, Bree F, Zini R, Tillement JP, Labidalle S, Guyot D, Chauve MAM, Crevat A, Le Ridant A (1998) Structure property relationships of trimetazidine derivatives and model compounds as potential antioxidants. Free Radic Biol Med 25, 113-120
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.