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부산지역 중소병원 임상영양사의 직무 중요성 인식도, 수행도 및 난이도 조사
Comparison Study on Perception of Job Importance, Job Performance, and Job Difficulty in Clinical Dietitians at Small and Medium Hospitals in Busan 원문보기

대한영양사협회 학술지 = Journal of the Korean dietetic association, v.22 no.1, 2016년, pp.26 - 40  

강진훈 (고신대학교 식품영양학과) ,  정은희 (좋은강안병원) ,  이정숙 (고신대학교 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study aimed to compare perception of job importance, job performance, and job difficulty between clinical dietitians working at small and medium hospitals in Busan. The survey was conducted from July 15 to August 31, 2014, and data were analyzed using the SPSS program. The mean scores for perce...

주제어

AI 본문요약
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문제 정의

  • DACUM 기법을 통해 개발된 직무기술서를 바탕으로 임상영양사의 직무 중요성 인식도, 직무 수행도 및 직무 난이도를 세부영역별로 비교하고, 임상영양사의 직무의 특성 및 경향을 일반적 특성에 따라 분석함으로써 임상영양서비스 개선 및 질적 제고를 도모할 수 있는 기초자료를 제공하고자 부산 지역의 500병상 미만인 일반병원 및 종합병원 임상 영양사 53명을 대상으로 설문조사를 실시하였다. 설문내용은 일반적 사항, 직무 중요성 인식도, 직무수행도, 직무 난이도 등에 관한 문항으로 구성되었다.
  • 본 연구에서는 부산지역의 500병상 이하인 일반병원 및 종합병원 임상영양사를 대상으로 DACUM 기법을 통해 개발된 직무기술서(Cha 등 2013)를 바탕으로 임상영양사의 직무의 중요성 인식도, 직무 수행도 및 직무 난이도를 세부영역별로 비교하고, 임상영양사의 직무의 특성 및 경향을 일반적 특성에 따라 분석함으로써 임상영양서비스 개선 및 질적 제고를 도모할 수 있는 기초자료를 제공하고자 하였다.
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참고문헌 (15)

  1. Cha JA, Kim KE, Kim EM, Park MS, Park YK, Baek HJ, Lee SM, Choi SK, Seo JS (2013): Development of job description of clinical dietitians in hospitals by the DACUM method. J Korean Diet Assoc 19(3):265-286 

  2. Choi J, Park E (2013): Different perceptions of clinical nutrition services between doctors and dietitians in the Busan-Gyeongnam area. J Korean Diet Assoc 19(1):69-81 

  3. Choi KB, Lee SM, Lyu ES (2012): Patient perceptions of clinical nutrition service. J Korean Diet Assoc 18(1):59-71 

  4. Han MH, Lee SM, Lyu ES (2012): Doctors' perception and needs on clinical nutrition services in hospitals. J Korean Diet Assoc 18(3):266-275 

  5. Kim HJ, Jang EJ, Hong WS (2000): Task analysis on foodservice, clinical nutrition service in hospital dietetic departments. J Korean Diet Assoc 6(2):148-160 

  6. Kim HJ, Kim EM, Lee GJ, Lee JJ, Lim JH, Lee JM, Jeon HJ, Lee HY (2011): Clinical nutrition service at medical centers in Seoul. J Korean Diet Assoc 17(2):176-189 

  7. Kim NY, Seong GM, Lee JS (2012): Job performance, perception of job importance, and job satisfaction in dietitians working in geriatric hospitals in Busan. J Korean Diet Assoc 18(4):356-371 

  8. Kim SH, Kim WK, Jang YA (1997): The Korean health problems according to the change in dietary life. Dietary life and Health. 1st ed. Shin Kwang Publisher. Seoul, Korea. pp.306-316 

  9. Korean Institute of Dietetic Education and Evaluation. The current condition of clinical dietitian qualifier. Available from: http://www.kidee2011.or.kr/php/main.php. Accessed June 5, 2013 

  10. Lee JE, Kwak DK (2009): Development and verification of indicators for a food service and nutrition management evaluation at a hospital nutrition department. J Korean Diet Assoc 15(4):364-382 

  11. Lee SH (1991): The role of counsel dietitian in total health screening center and sports center. Nutr Diet 14(8):24-29 

  12. Moon HK, Jang YJ (2002a): Analysis of the Dietitian's Job description in the business and industry foodservice. J Korean Diet Assoc 8(2):121-131 

  13. Moon HK, Jang YJ (2002b): Analysis of the Dietitian's Job description in the hospital. J Korean Diet Assoc 8(2):132-142 

  14. Park EC, Kim HA, Lee HY, Lee YE, Yang IS (2002): A review of the medical nutrition therapy (MNT) of the U.S. medicare system. Korean J Community Nutr 7(6):852-862 

  15. Seidell JC (2000): Obesity, insulin resistance and diabetes - a worldwide epidemic. Br J Nutr 83 Suppl 1:S5-S8 

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