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고지방식이로 유도된 비만 마우스에서 검정콩 된장의 항비만 효과
Anti-obesity Effects of Black Soybean Doenjang in C57BL/6 Mice 원문보기

생명과학회지 = Journal of life science, v.27 no.12 = no.212, 2017년, pp.1486 - 1493  

김지영 (부산대학교 식품영양학과)

초록
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된장은 콩 발효식품으로 주원료인 콩류Bacillus subtilis, Rizopus, Mucor와 Aspergillus species를 접종하여 발효시킨 메주를 소금물과 혼합하여 숙성 시킨 한국의 전통적인 발효식품이다. 본 연구에서는 동물실험을 통하여 검정콩 된장의 항비만 효과를 확인하였다. 항비만 효과의 확인은 혈중 TG, TC, 아디포넥틴렙틴의 레벨을 측정함과 동시에 지방합성에 관여하는 전사인자인 SREBP-1c과 PPAR-g의 mRNA와 단백질 발현 정도를 측정하였다. 고지방 식이에 검정콩 된장을 첨가한 그룹에서는 고지방식이로 인해 증가된 체중을 유의적으로 감소시킴을 확인하였다. 혈중 중성지방, 콜레스테롤과 렙틴의 레벨은 고지방식이를 섭취한 마우스에 비하여 검정콩 된장을 섭취한 마우스에서 감소하였으며 아디포넥틴의 분비량은 유의적으로 증가하였다. 이러한 결과가 지방 생성의 억제로부터 유도되는지를 조사하기 위하여 지방 합성에 관여하는 전사인자인 SREBP-1c과PPAR-g의 mRNA양과 단백질 발현을 측정한 결과 검정콩 된장을 섭취한 마우스에서 현저하게 감소하는 것을 확인하였다. 이러한 결과는 검정 콩 된장의 섭취가 지방대사와 지방 전사 인자의 활성을 감소시킨다는 것을 확인함으로써 검정콩 된장이 비만의 예방과 진행을 개선시킬 수 있음을 증명하였다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Doenjang is a traditional korean fermented soybean paste made from meju (fermented soybean), which are fermented by diverse microorganisms including Bacillus subtilis and molds such as Rizopus, Mucor, and Aspergillus species The purpose of this study was to investigate the antiobesity effect of the ...

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문제 정의

  •  and SREBP-1c in the liver of the mice. Given this clinical relevance of black soybean doenjang to obesity, this study will provide evidence for lipid-lowering effects of dietary supplementation of black soybean doenjang for inducing weight loss in diet-induced obese mice.
  • To evaluate the beneficial effect of black soybean doenjang against obesity in male C57BL/6 mice, subjects were divided into four groups and maintained on a normal diet (ND), high fat diet (HFD), high fat diet with black soybean doengjang (HBD), high fat diet with yellow soybean doenjang (HYD) for 8 weeks. Thus, the objective of this study was to investigate the anti-obesity effect and lipid-regulating effects of black soybean doenjang in C57BL/6J mice.

가설 설정

  • In this study, we determined whether the black soybean doenjang improves the lipid profiles, gene and protein expression levels of obesity-related genes of PPAR-# and SREBP-1c in the liver of the mice.
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