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[국내논문] 요양시설노인의 자립적 식사를 위한 중재 효과와 경험
An Intervention Study of Self-feeding for the Elderly in Nursing Homes 원문보기

지역사회간호학회지 = Journal of korean academy of community health nursing, v.28 no.4, 2017년, pp.450 - 462  

이경희 (세경대학교 간호과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Purpose: This study aims to investigate the effects of an intervention of self-feeding for elderly residents who were eating with assistance or eating by himself/herself with spilling food. Methods: The Participants were 11 elderly people and 6 formal caregivers from 7 nursing homes in Korea. The in...

주제어

질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
요양시설을 이용하는 노인들의 식사관련 문제가 발생하게 되는 이유는? 이를 반영하듯 2013년 전국의 4,079개소의 요양시설은 2016년 5,194개소로 증가하였으며[2] 요양시설 이용 노인들은 퇴행성 질환이나 질병 등의 신체적인 제한으로 독립성을 상실하였기에[3], 직원의 도움을 받아 식사를 하고 있다. 그러나 정확한 식사 도움의 기준이 없기에[4], 요양보호사의 경험에 의해 도움의 정도가 결정[5]될 뿐만 아니라 음식을 쉽고 빠르게 제공하는 데 초점을[6] 맞출 수도 있다. 이로 인해 요양시설노인들의 식사 관련 주요 문제는 자립적인 식사(selffeeding) 능력을 잃어버리는 것이다[7,8].
2013년 전국의 4,079개소의 요양시설은 2016년에 몇 개소로 늘어났는가? 건강한 노인뿐만 아니라 질병 및 장애를 가진 노인의 증가는 이들을 돌보는 주체가 가정 구성원이 아닌 국가, 사회로의 전환을 요구하고 있다[1]. 이를 반영하듯 2013년 전국의 4,079개소의 요양시설은 2016년 5,194개소로 증가하였으며[2] 요양시설 이용 노인들은 퇴행성 질환이나 질병 등의 신체적인 제한으로 독립성을 상실하였기에[3], 직원의 도움을 받아 식사를 하고 있다. 그러나 정확한 식사 도움의 기준이 없기에[4], 요양보호사의 경험에 의해 도움의 정도가 결정[5]될 뿐만 아니라 음식을 쉽고 빠르게 제공하는 데 초점을[6] 맞출 수도 있다.
자립적인 식사란? Baltes와 Zerbe [10]가 정의한 자립적인 식사는 숟가락과 포크를 이용하여 음식을 입으로 가져와 먹는 것이다. 본 연구에서는 밥과 국, 반찬으로 구성되는 한국 식사의 특성[16]을 반영하여 식사에 제공되는 생선의 경우 가시를 제거하고, 뚜껑이 있는 식기는 뚜껑을 열어서 제공하면 노인이 스스로 숟가락(젓가락)을 들고 입으로 음식을 가져와 먹은 후 숟가락(젓가락)을 식판에 내려놓는 순간 까지를 자립적인 식사로 정의하였다.
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참고문헌 (30)

  1. Statistics Korea. 2017 Statistics of senior citizens [Internet]. Seoul: Statistic korea. 2017. [cited 2017 September 26]. Available from: Portal/korea/kor_nw/2/6/1/index.board 

  2. Ministry of Health and Welfare. 2017 Guidelines for healthcare health services I.II. [Internet]. Seoul: Ministry of Health and welfare. 2017. [cited 2017 January]. Available from: www.nohw.go.kr 

  3. Speroff BA, Davis KH, Dehr KL, Larkins KN. The dining experience in nursing homes. North Carolina Medical Journal. 2005;66(4):292-295. 

  4. Kim JH, Kang SN, Lee, KH. Meal services at long-term care facilities in Kyung-In Area. The Journal of Korean Academic Society of Home Care Nursing. 2015;22(1):47-58. 

  5. Oh JJ. Assisting demented patients with feeding in nursing homes. Journal of the Korean Gerontological Society. 2006;26(2):315-328. 

  6. Chang CC, Roberts BL. Cultural perspectives in feeding difficulty in Taiwanese elderlywith dementia. Journal of Nursing Scholarship. 2008;40(3):235-240. https://doi.org/10.1111/j.1547-5069.2008.00231.x 

  7. Rogers JC, Snow T. An assessment of the feeding behaviors of the institutionalized elderly. The American Journal of Occupational Therapy. 1982;36(6):375-380. https://doi.org/10.5014/ajot.36.6.375 

  8. Sandman PO, Norberg A, Adolfsson R, Eriksson S, Nystrom L. Prevalence and characteristics of persons with dependency on feeding at institutions for the elderly. Scandinavian Journal of Caring Sciences. 1990;4(3):121-127. https://doi.org/10.1111/j.1471-6712.1990.tb00058.x 

  9. Center for Medicare and Medicaid Services. 2013. Nursing home data compendium [Internet]. USA: Center for Medicare and Medicaid Services. [cited 2014 Jun 20]. Available from: https://www.cms.gov/Medicare/Provider-Enrollment-and-Certification/CertificationandComplianc/downloads/nursinghomedatacompendium_508.pdf 

  10. Baltes MM, Zerbe MB. Reestablishing self-feeding in a nursing home resident. Nursing Research. 1976;25(1):24-26. https://doi.org/10.1097/00006199-197601000-00007 

  11. Ott F, Readman T, Backman C. Mealtimes of the institutionalized elderly: A literature review. Journal of Occupational Therapy. 1990;57(5):261-267. https://doi.org/10.1177/000841749005700505 

  12. Park KY, Kin MS. The Satisfaction and the need of assistive devices for the elderly. Korea Aging Friendly Industry Association. 2009;1(1):31-38. 

  13. Manning AM, Means JG. A self feeding program for geriatric patients in a skilled nursing facility. Journal of the American Dietetic Association. 1975;66(3):275-276. 

  14. Barnes S, Mauk KL. Long term care. In: Lubkin IM, Larsen, editors. Chronic illness: impact and intervention. 8th ed. Burlington: Jones Bartlett Learning; 2013. p. 561-59, 

  15. Lim JS, Choi JS, Lee MH. The movement toward resident-centered care in long-term care facilities: A Contingency theory view. The Journal of the Korean Gerontological Society. 2012;32(1):25-49. 

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  17. Kim Dj, Son SS, Lee NH, Cho HM. Market analysis of assistive products for elders. Korea Institute for Health and Social Affairs. Research Report. Seoul: Ministry of Health and Welfare; 2012 December. Reort No.: 2012-47-19. 

  18. Dukes S. Phenomenological methodology in the human sciences. Journal of Religion and Health. 1984;23(3):197-203. https://doi.org/10.1007/BF00990785 

  19. Bandura A. Social learning theory. New Jersey Prentice-Hall; 1977. 246 p. 

  20. Braun V, Clarke V. Using thematic analysis in psychology. Qualitative Research in Psychology. 2006;3(2):77-101. https://doi.org/10.1191/1478088706qp063oa 

  21. Yen PK. Impact of the eating environment. Journal of Geriatric Nursing. 2003;24(4):255-256. https://doi.org/10.1016/s0197-4572(03)00206-4 

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  27. Ronch JL. Changing institutional culture: Can we re-value the nursing home?. Journal of Gerontological Social Work. 2004;43(1):61-82. https://doi.org/10.1300/j083v43n01_06 

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  29. Hwang HL, Tu CT, Chen S, Wang HH. Caring behaviors perceived by elderly residents of long-term care facilities: Scale development and psychometric assessment. International Journal of Nursing Studies. 2012;49(2):183-190. https://doi.org/10.1016/j.ijnurstu.2011.08.013 

  30. Seo YM, Choi WH. A predictive model on self care behavior for patients with type 2 diabetes: Based on self-determination theory. Journal of Korean Academy of Nursing. 2011;41(4):491-499. https://doi.org/10.4040/jkan.2011.41.4.491 

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