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Objectives : Obesity is caused by the excess accumulation of fat in the body due to energy imbalance, and it causes various diseases. The aim of this study was to investigate an anti-obesity efficacy and an antioxidant activity of water from herbal mixture extract (SM17). Methods : The antioxidant a...

주제어

AI 본문요약
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문제 정의

  • 이에 본 연구에서는 항비만 소재로 알려진 한약재 중 선행연구를 통하여 10가지 항비만 소재 (丁香, 肉桂, 綠茶, 五味子,鬱金, 何首烏, 桑白皮, 竹葉, 羊乳 根, 夜關門)를 선정하였으며, 각 추출물을 배합하여 항비만 효과에 대해 알아보고 소재 간의 시너지 효과를 분석함으로써 기능성 소재로서의 활용 가능성을 확인해 보고자 실험을 진행하였다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
체내 항산화 시스템의 불균형으로 인한 지질산화물 형성은 신체에 어떤 영향을 끼치는가? 체내 항산화 시스템의 불균형으로 인한 지질과산화물의 형성은 비만과 밀접한 관계를 가지고 있다6). 지방이 몸으로 축적될 경우 지질과산화물이 형성되고 체내 산화스트레스가 증가하게 되는데7) 이때 과도하게 생성된 활성산소종 (reactive oxygen species; ROS)은 세포를 손상시키는 작용을 한다8).
비만이란? 비만은 에너지 섭취와 신체활동의 감소로 인하여 소비의 불균형으로 남은 에너지가 과도하게 축적되는 상태를 말하는데1), 현대사회에서는 서구화된 식생활과 환경의 변화에 따라 비만 인구가 급증하고 있다2). 비만이 위험한 이유는 고지혈증과 심혈관계 질환 같은 성인병3), 암 뿐만 아니라 신경퇴행성 질병의 발생을 증가시키는 요인4)으로 작용하기 때문이고 최근 이러한 비만으로 인한 대사증후군의 발생률이 해마다 증가하고 있다5).
비만이 위험한 이유는? 비만은 에너지 섭취와 신체활동의 감소로 인하여 소비의 불균형으로 남은 에너지가 과도하게 축적되는 상태를 말하는데1), 현대사회에서는 서구화된 식생활과 환경의 변화에 따라 비만 인구가 급증하고 있다2). 비만이 위험한 이유는 고지혈증과 심혈관계 질환 같은 성인병3), 암 뿐만 아니라 신경퇴행성 질병의 발생을 증가시키는 요인4)으로 작용하기 때문이고 최근 이러한 비만으로 인한 대사증후군의 발생률이 해마다 증가하고 있다5).
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참고문헌 (25)

  1. Chua SC, Leilbel RL. Obesity genes: Molecular and metabolic mechanisms. Diabetes Reviews. 1997 ; 5(1) : 2-7. 

  2. Kim SW, Kim NS, Oh MJ, Kim HR, Kim MS, Lee DY, Yoon SH, Jung MY, Kim HJ , Lee CH, Oh CH. Anti-Obesity Effects of Fermented Soybean Oils in 3T3-L1 Pre-Adipocytes and High Fat Diet-Fed C57BL/6J Mice. J Korean Soc Food Sci Nutr. 2017 ; 46(3) : 279-88. 

  3. Lee DS, Lee MH, Kim HS, Jeong TR, Yang HP, Hyun HS, Lee JM. Anti-Obesity Effect of Pine Cone (Pinus koraiensis) Supercritical Extract in High-Fat Diet-Induced Obese Mice. J Korean Soc Food Sci Nutr. 2016 ; 45(12) : 1701-7. 

  4. Baek SJ, Kim DH. The Study on anti-obesity of Myrrh ethanol extract. Kor. J. Herbol. 2016 ; 31(4) : 11-8. 

  5. Jung YM, Ku SK, Lee DS, Kwon Ks. Lactobacillus plantarum-fermented Opuntia humifusa Extracts (fOH) Increases the Anti-obesity Activity in Mice Fed a 45% Kcal High Fat Diet. Journal of Life Science. 2017 ; 27(6) : 680-7. 

  6. Kim JY, Shin MS, Heo YR. Effects of Stabilized Rice Bran on Obesity and Antioxidative Enzyme Activity in High Fat Diet-induced Obese C57BL/6 Mice. J Korean Soc Food Sci Nutr. 2014 ; 43(8) : 1148-57. 

  7. Halliwill B. Antioxidant in human health and disease. Annu Rev Nutr. 1996 ; 16(1) : 33-50. 

  8. Bae GJ, Ha BJ. Antioxidative Effect of Fermented Rhynchosia nulubilis in Obese Rats. J. Food Hyg. Saf. 2015 ; 30(4) : 383-9. 

  9. Park JE, Shin EJ, Ha BG, So MS, Shon YH. Effect of Deep Sea Water containing Chitosan Oligosaccharides on Fatty Acids Synthesis, ${\beta}$ -oxidation, and AMPK Activation. J. Chitin Chitosan. 2013 ; 18(2) : 93-8. 

  10. Shon MS, Kim RH, Song JH, Kwon OJ, Lee AR, Kim HO, Roh SS, Kim GN. Potential of Fisetin as a Nutri-cosmetics Material through Evaluating Anti-oxidant and Anti-adipogenic Activities. Asian J Beauty Cosmetol. 2016 ; 14(1) : 6-17. 

  11. Yoon YS. Effects of Cheongshimyeonja-tang on Body Weight and Serum Lipid Level in High Fat Diet Induced Obese Mice. Wonkwang University. 2011 : 1-67. 

  12. Park JA, Jin KS, Lee JY, Kwon HJ, Kim BW. Anti-Oxidative and Anti-Obesity Activities of Tetrapanax papyriferus and Siegesbeckia pubescens Extracts and their Synergistic Anti-Obesity Effects. Korean J. Microbiol. Biotechnol. 2013 ; 41(3) : 341-9. 

  13. Hwang CR, Kang MJ, Shim HJ, Suh HJ, Kwon OO, Shin JH. Antioxidant and Antiobesity Activities of Various Color Resources Extracted from Natural Plants. J Korean Soc Food Sci Nutr. 2015 ; 44(2) : 165-72. 

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  20. Shin YJ, Jeon SY. Anti-hyperlipidemic and Antioxidant effects of Kgihwaetang-gamibang in High Cholesterol Diet-induced Mice Model. J Physiol & Pathol Korean Med. 2015 ; 29(5) : 422-33. 

  21. Lee SI, Lee YK, Kim SD, Lee IA, Choi JK, Suh JW. Dietary Effects of Fermented Soybean Curd Residue (Biji) on Body Weight, Serum Lipid Profiles, and Antioxidation-Related Enzymes Activity of Mice Fed a High Fat Diet. J Korean Soc Food Sci Nutr. 2013 ; 42(7) : 1043-53. 

  22. Schaefer EJ. Lipoproteins, nutriton, aging and atherosclerosis. Am J Clin Nutr. 1995 ; 61(3) : 726-40. 

  23. Bae GJ, Ha BJ. Effects of Cladosiphon okamuranus on Lipid Metabolism in High-fat-diet Rats. Journal of Life Science. 2016 ; 26(6) : 657-62. 

  24. Choi HM, Moon SO, Lee HH, Lee HD. Inhibitory effect of by Ojeok-san lipid accumulation in high fat diet-induced obesity mice and 3T3-L1 adipocytes. Kor. J. Herbol. 2015 ; 30(4) : 121-8. 

  25. Lee Jin. Effect of Swimming Training on Hepatic SREBP-1c, ACC and AMPK in Aging Mice. Korean Journal of Sport Science. 2010 ; 21(1) : 938-46. 

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