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재가 노인들을 위한 노인복지관의 급식 식단 평가
Evaluation of the Menus of Senior Welfare Centers for Home-bound Elderly 원문보기

대한영양사협회 학술지 = Journal of the Korean dietetic association, v.23 no.4, 2017년, pp.363 - 373  

정은경 ((주)사랑과선행 고령식이연구소) ,  박수진 (세명대학교 식품영양학과) ,  김진숙 (국립농업과학원 농식품자원부 가공이용과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study examined the characteristics of the foodservice menu items offered at senior welfare centers to provide information on Korean senior menu development. A total of 514 lunch menu items were collected from 27 senior welfare centers in April, July, October and January. The most frequently ser...

주제어

AI 본문요약
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문제 정의

  • 본 연구는 노인을 대상으로 제공하고 있는 노인복지관 급식의 인원과 비용 현황, 식단 분석을 통한 영양 및 특성을 다각도로 조사ㆍ분석하여, 향후 노인을 위한 식생활, 맞춤형 고령친화식품 개발 및 단체급식 연구의 기초자료를 제공하고자 한다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
인구 고령화로 인한 부양문제에 대해 국가가 지원하는 것은? 인구 고령화는 당뇨병, 고혈압, 뇌졸중, 관절염 등의 만성퇴행성 질환이나 노인성 치매, 중풍 등은 장기간 보호 및 장기요양을 필요로 하는 노인의 수적증가뿐만 아니라 노인들을 부양하는 가족의 부담도 함께 증가시키고 있다. 노인 부양문제는 개인적 차원이 아니라 사회 전체가 함께 해결해야 할 과제로 대두되어 정부는 고령친화산업 진흥법 및 저출산ㆍ고령사회기본법 등의 정책 활동을 통해 노년층을 위한 의료, 복지, 여가, 주택 등의 다양한 분야를 적극적으로 지원하고 있다(Kwak 등 2013). 이같은 취지에서 지방자치단체별로 설립된 노인복지관은 노인들의 교양, 취미생활 및 사회참여 활동 등에 대한 각종 정보와 서비스를 제공하고, 건강증진 및 질병예방과 소득보장, 재가복지, 그밖에 노인의 복지 증진에 크게 이바지하고 있다. 노인복지관은 1971년 인천광역시에서 노인복지회관을 설립하면서 시작되었으며, 1997년 노인복지법 제5차 개정을 통해 ‘노인복지시설’에서 경로당, 노래교실, 노인휴양소와 함께 ‘노인여가복지시설’로 전환되었으며, 2007년 제 17차 개정을 통해 노인복지법 상에서의 명칭은 노인복지회관에서 ‘노인복지관’으로 개정되었지만 지역에 따라 노인종합복지관, 노인복지관, 노인종합복지회관, 노인종합사회복지관 등 다양한 명칭으로 불리며, 2016년 기준으로 전국 350개의 노인복지관이 있다.
인구 고령화가 불러오는 문제점은? 인구 고령화는 당뇨병, 고혈압, 뇌졸중, 관절염 등의 만성퇴행성 질환이나 노인성 치매, 중풍 등은 장기간 보호 및 장기요양을 필요로 하는 노인의 수적증가뿐만 아니라 노인들을 부양하는 가족의 부담도 함께 증가시키고 있다. 노인 부양문제는 개인적 차원이 아니라 사회 전체가 함께 해결해야 할 과제로 대두되어 정부는 고령친화산업 진흥법 및 저출산ㆍ고령사회기본법 등의 정책 활동을 통해 노년층을 위한 의료, 복지, 여가, 주택 등의 다양한 분야를 적극적으로 지원하고 있다(Kwak 등 2013).
우리나라의 노인인구의 현황은? 출산율 저하와 급속한 고령화로 인하여 우리나라의 노인인구는 2010년 기준으로 전체 인구의 11.0%(5,357천 명)를 넘어선 후 향후 2026년에 20.8%, 2050년에 38.2% 수준으로 증가하여 초고령사회로 진입할 것으로 예상되며(Korean Statistical Information Service 2016), 이는 일본 37.7%, 프랑스 25.9%, 미국 21.0% 등 OECD 주요국보다 높은 비율로 전망된다.
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참고문헌 (20)

  1. Bae JS, Kim MH, Kim SB (2013): Effects of nutrition education and personalized lunch service program for elderly at senior welfare center in Jeonju. Korean J Community Nutr 18(1):65-76 

  2. Chae IS, Yang IS, Lee HY, Park MK (2000): Evaluation of home-delivered meals service program for home-bound elderly with low income class. J Korean Diet Assoc 6(2):57-70 

  3. Chang HJ (2008): Strategies for the improvement of customer satisfaction on foodservice through identifying the foodservice quality factors in senior care facilities. Korean J Community Nutr 13(1):69-79 

  4. Han HK, Choi SS, Kim MW, Lee SD (2005): Food habits and nutritional status of the long-lived elderly people in Gangwha-gun area. Korean J Community Nutr 10(1):101-110 

  5. Han HY (2013): A study on the satisfaction degree of elderly care facilities and long-term care service: focused on Seoul, Incheon and Gyeonggi. Master's degree thesis. Hanyang University 

  6. Jeon JY (2012): A study on the current status of nutritional management at the elderly nursing homes of long-term care insurance according to the presence of dietitian. Masters degree thesis. Dankook University 

  7. Kang SY (2010): Evaluation of Nutrient Intake Status and Dietary Quality in Elderly Women of Living in the Social Welfare Facilities. masters degree thesis. Sungshin Women's University 

  8. Kim HR, Kwak NS, Kim E, Cho YY (2010a): Improving national diet by promoting the nutrition management of institutional foodservice. Korea Institute for health and Social Affairs. Seoul. pp.19-34, pp.119-154 

  9. Kim MY, Lee BH, Kim EJ, Yang JW (2010b): Survey on the current condition of meal service environment and kitchen facilities in cafeteria of the Korean elderly welfare center. Chung-Ang J Hum Ecol 28:1-13 

  10. Korean Statistical Information Service. The statistical of estimated future population. Available from: http://kosis.kr/statisticsList/statisticsList_01List.jsp?vwcdMT_ZTITLE&parentIdA#SubCont. Accessed June 20, 2016 

  11. Kwak CS, Cho JH, Yon M, Park SC (2012): Anthropometric index, dietary habits and nutrient intake of the oldest-old population aged 95 and over living in Seoul. Korean J Community Nutr 17(5):603-622 

  12. Kwak TK, Kim HA, Paik JK, Jeon MS, Shin WS, Park KH, Park DS, Hong WS (2013): A study of consumer demands for menu development of senior-friendly food products- focusing on senior in Seoul and Kyeonggi area. Korean J Food Cook Sci 29(3):257-265 

  13. Lee JS (2011): The factors for food service satisfaction of the elderly welfare center free lunch program participants in Busan. J Korean Soc Food Sci Nutr 40(1):128-136 

  14. Lee JW, Kim KA, Lee MS (1998): Nutritional intake status of the elderly taking free congregate lunch meals compared to the middle-income class elderly. Korean J Community Nutr 3(4):594-608 

  15. Lee KH, Park JR, Seo JS (2007): Nutritional statusof elderly living in a private silver town Busan metropolitan city, Korea. J Korean Soc Food Sci Nutr 36(10):1293-1299 

  16. Lee MS (2009): Nutritional status of the oldest-elderly population in Sunchang County. Korean J Community Nutr 14(3):255-265 

  17. Park YS, Son SM, Lim WJ, Kim SB, Chung YS (2008): Comparison of dietary behaviors related to sodium intake by gender and age. Korean J Community Nutr 13(1):1-12 

  18. Seo S, Yu E, Ahn J (2013): A qualitative study on the experiences of congregate meal services from the low-income elderly. J Korean Diet Assoc 19(3):298-308 

  19. Song SM, Park YJ, Koo JO, Lee YN, Yoon HY (1997): Nutritional and health status of Korean elderly from low-income, urban area and improving effect on meal service on nutritional and health status V. Korean J Community Nutr 2(1):63-73 

  20. Volkert D, Kreuel K, Heseker H, Stehle P (2004): Energy and nutrient intake of young-old, old-old and very-old eldery in Germany. Eur J Clin Nutr 58(8):1190-1200 

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