최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기한국식품위생안전성학회지 = Journal of food hygiene and safety, v.33 no.1, 2018년, pp.1 - 11
It is ten years since the Good Agricultural Practices (GAP) certification system was implemented in Korea, and the government aims to acquire GAP certification up to 25% of the total agricultural areas by 2022. As of the end of 2017, 6.3% of the total cultivated area and 8.1% of the total farm house...
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
인구 증가 및 수입농산물의 급증에 따라 요구되는 것은 무엇이 있는가? | 오늘날 우리 농업에 대한 요구사항은 안전한 농산물, 안정적 생산성, 그리고 환경보존이라는 세 가지 범위로 요약되고 있다. 인구 증가 및 수입농산물의 급증에 따라 식량안보 차원에서 어느 정도의 식량자급을 위한 안정적 생산성이 요구됨과 동시에 먹거리 안전에 대한 소비자의 요구에도 부응을 해야 한다. 우리나라는 지난 47년(1970~2016) 동안 농경지 면적은 26%가 감소되었으며, 농촌인구는 50%가 감소되었다1). | |
농산물우수관리제도를 본격적으로 시행하면서 어떤 활성화방은을 추진해 오고 있는가? | 우리나라에서 농산물우수관리제도(GAP, Good Agricultural Practices)는 농산물의 안전성 확보를 통한 소비자 신뢰제고 및 국제경쟁력 강화, 그리고 저투입 지속가능한 농업을 통한 농업환경을 보호하고자 하는 목적3)으로 2006년부터 시행되어 오고 있다. GAP인증제도가 본격적으로 시행되면서 조직육성, 생산확대, 유통촉진, 판매확대 등의 전략을 바탕으로 생산자 육성 등 8가지 활성화방안을 추진해 오고 있다4). 이를 바탕으로 GAP인증현황은 시행 첫해인 2006년도에는 3,659농가의 1,373 ha에 불과하였으나, 2017년에는 86천 농가의 103천 ha로 전체 농가수 및 재배면적의 8. | |
오늘날 우리 농업에 대한 요구사항 세 가지는 무엇인가? | 오늘날 우리 농업에 대한 요구사항은 안전한 농산물, 안정적 생산성, 그리고 환경보존이라는 세 가지 범위로 요약되고 있다. 인구 증가 및 수입농산물의 급증에 따라 식량안보 차원에서 어느 정도의 식량자급을 위한 안정적 생산성이 요구됨과 동시에 먹거리 안전에 대한 소비자의 요구에도 부응을 해야 한다. |
MAFRA (Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs): Statistics of agriculture, forestry and livestock food (2016a).
EIU (The Economist Intelligence Unit): Global Food Security Index (2016).
NAQS (National Agricultural Products Quality Management Service): GAP Certification System, Available from: http://www.naqs.go.kr/. Accessed Dec. 31 (2017).
MAFRA (Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs): Good Agricultural Practices (GAP) for Agricultural Food Safety Management (2014).
RDA (Rural Development Administrative). Standards of Good Agricultural Practices, RDA, Reg. 2016-3. annexed list 1 (2016).
MAFRA (Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs): Research Report on Improvement of Certification System for GAP System Expansion (2016b).
Kim, H.W., Ryu, J.G., Yoon, D.H., Park, J.Y., Cho, J.R.: Role sharing among private sector, local government and central government to develop GAP (Good Agricultural Practices) certification system. Safe Food, 10, 31-36 (2015).
NAQS (National Agricultural Products Quality Management Service): Report on the development strategy of GAP in Korea through overseas GAP case study (2016).
Van Elzakker, B., Eyhorn, F.: The Organic Business Guide: Developing Sustainable Value Chains with Smallholders. Bonn: IFOAM and collaborating organisations (2010).
FDA: Improving the Safety and Quality of Fresh Fruits and Vegetables. US FDA (2010).
FAO: Good Agricultural Practices - a working concept. FAO GAP WORKING PAPER SERIES, Rome, 27-29 October (2004).
FAO: Development of Good Agricultural Practice Approach, Rome, 10-12 November (2003).
IEEP: Manual of European Environmental Policy, chapter 5. Water and Marine. London (2014).
FoodPLUS. GLOBALG.A.P. Integrated Farm Assurance-Fruit and Vegetables, Edition 5.0-2_July2016, (2016).
Yoon, D.H., Nam, K.W.: Application of GLOBALG.A.P. Standards to Safety for Agricultural Products. Korean J. Int. Agric., 27, 50-58 (2015).
NAQS (National Agricultural Products Quality Management Service): GAP Information Service. Available from: http://gap.go.kr/board/BoardList.do?b_idpds. Accessed Dec. 31 (2017).
ISO (International Organization for Standardization): ISO/IEC 17065:2014, Conformity assessment-Requirements for bodies certifying products, processes and services (2014).
해당 논문의 주제분야에서 활용도가 높은 상위 5개 콘텐츠를 보여줍니다.
더보기 버튼을 클릭하시면 더 많은 관련자료를 살펴볼 수 있습니다.
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.