최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기Journal of mushrooms = 한국버섯학회지, v.16 no.4, 2018년, pp.324 - 330
김수철 (경남과학기술대학교 제약공학과) , 김혜수 (경남과학기술대학교 제약공학과) , 조수정 (경남과학기술대학교 제약공학과)
The objective of this study was to evaluate antioxidant effect and tyrosinase inhibitory activity of white beech mushroom (Hypsizygus marmoreus) extracts. The white beech mushroom was extracted into hot water and methanol. Total polyphenol content was highest in the hot water extract (
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
흰색 느티만가닥버섯 열수 추출물과 메탄올 추출물의 농도에 따른 Tyrosinase 저해 활성은 어떻게 나타나는가? | 95 ug/mg이었으며 총 폴리페놀과 플라보노이드 함량 모두 메탄올 추출물보다 열수 추출물에서 높게 나타났다. Tyrosinase 저해 활성은 추출물의 농도에 따라 증가하는 경향을 나타내었으나 양성 대조구로 사용한 2% 알부틴(arbutin)비해 40 mg/ml의 높은 농도에서도 열수 추출물은 69.72%, 메탄올 추출물은 52.67%의 낮은 저해 활성을 나타내었다. 항산화 활성은 DPPH에 의한 라디칼소거 활성을 측정하여 확인하였으며 열수 추출물과 메탄올 추출물의 DPPH 라디칼 소거능은 40 mg/ml의 농도에서도 각각 80%와 74%로 낮게 나타났다. | |
느티만가닥버섯이란 무엇인가? | 느티만가닥버섯(Hypsizigus marmoreus)은 담자균류, 주름버섯목, 송이과에 속하는 버섯으로 갓의 크기에 비하여 대의 길이가 길어 엿가락처럼 보이며 여러 개체가 무리지어 발생한다. 느티만가닥버섯은 육질은 두껍고 치밀하지만 표고 또는 느타리버섯에 비하여 잘 부스러지고 발생 초기에는 둥근 단추 모양이거나 반구형이며 짙은 크림색을 나타내다가 자라면서 점차 갓이 편평해지고 크림색이 점차 옅어지면서 표면이 갈라져 거북이등 모양의 무늬를 이루는 것이 특징이다. | |
느타만가닥 버섯의 생리활성 효과는 무엇이 있는가? | , 2012). 느티만가닥 버섯은 저지방 고단백질 함유버섯으로 단백질을 구성하고 있는 아미노산 중에서 정미성분인 글루탐산을 많이 함유하고 있으며 느타만가닥 버섯의 생리활성으로는 항종양성 β-(1-3)-Dglucan, 지용성 추출물의 peroxyl과 alkoxyl radical에 대한 효과, 항산화 활성 등이 보고되어 있다(Ikekawa, 1995; Matsuzawa et al., 1998; Kim et al. |
Aburjai T, Natshen FM. 2003. Plants used in cosmetics. Phytother Res 17: 987-1000.
Aitken RJ, Bukingham D, Harkiss D. 1993. Use of xanthine oxidase free radical generating system to investigate the cytotoxic effect of reactive oxygen species on human spermatozoa. J Reprod Fertil 97: 441-450.
Barros L, Ferreira MJ, Ferreira ICFR, Baptista P. 2007. Total phenols, ascorbic acid, ${\beta}$ -carotene and lycopene in portuguese wild edible mushrooms and their antioxidant activities. Food Chem 103: 413-419.
Baublis AJ, Lu C, Clydesdale FM, Decker EA. 2000. Potential of wheat-based breakfast grains as a source of dietary antioxidants. J Am Coll Nutr 19: 308S-311S.
Blois MS. 1958. Antioxidant determination by the use of a stable free radical. Nature 181: 1199-1200.
Cao G, Alessio HM, Cutler RG. 1993. Oxygen-radical absorbance capacity assay for antioxidants. Free Radic Biol Med 14: 303-311.
Cha JY. 2009. Functional components and biological activities of marketing black garlic. MS Thesis. Gyengsang National University.
Chang ST, Buswell JA, Chiu SW. 1993. Mushroom biology and mushroom product. The Chinese University Press. Hong Kong pp. 3-17.
Chang T, Miles PG. 1989. Edible mushrooms and their cultivation. CRC press. pp. 27-40.
Chen HY, Lin YC, Yen GC. 2007. Antioxidant activity and free radical scavenging capacity of extracts from guava (Psidium guauva L.) leaves. Food Chem 101: 686-694.
Droge W. 2001. Free radicals in the physiological control of cell function. Physiol Rev 82: 47-951.
Dubost NJ, Ou B, Beelman RB. 2007. Quantification of polyphenols and ergothioneine incultivated mushrooms and correlation to total antioxidant capacity. Food Chem 105: 727-735.
Ferreira I, Barros L, Abreu R. 2009. Antioxidants in wild mushrooms. Current med Chem 16: 1543-1560.
Francoeur AM, Assalian A. 1996. Microcat: A novel cell proliferation and cytotoxicity assay based on WST-1. Biochemica 3: 19-25.
Halliewell B, Gutterridge JM. 1990. Roles of free radicals and catalytic metal ions in human disease. An overreview, Methods Enzymol. Fleischer, S. and packer, L. (eds.). Academic Press, New York, USA. 186: 1-12.
Hearing VJ, Ekel TM. 1976. Mammalian tyrosinase. Biochem J 157: 549-557.
Hirase S, Nakai S, Akstus T. 1976. Sturucture studies on the antitumor active polysaccharides from Coriolus versicolor (Basidiomycetes). I. Fractionation with barium hydroxide. Yakugaku Zasshi. 96: 413-418.
Ikekawa T. 1995. Bunashimeji, Hypsizygus marmoreus antitumor activity of extractsand polysaccharides. Food Rev Int 11: 207-209.
Lee M, Oh SI. 2007. Antioxidative stress and antimutagenic effects of Lentinus edodes ethanol extracts. Korean J Food & Nutr 20: 341-348.
Makato O. 1986. Studies on products of browning reaction:Antioxidative activities of products of browning reaction prepared fromglucosamine. Jap J Nutr 44: 307-315.
Nita A, Young AR. 2005. Melanogenesis: A photoprotective response to DNA damage? Mutation Research 571: 121-132.
Ohashi H. 2010. Trends of mushrrom production and marketing. InL "Annual report of mushroom 2010" (ed. by Ohashi, H.). p. 18. Plant's world Co. Ltd. Tokyo. Japan.
Singleton VL. 1981. Naturally occurring food toxicants: phenolic substances of plant origin common in foods. Adv Food Res 27: 149-242.
Verckei A, Toncsev H, Feher J, Hajdu E. 1992. Relationship between the extent of coronary artery disease and indicators of free radical activity. Clin Cardiol 15: 706-707.
Yang CS, Landau JM., Hung MT, Newmak HL. 2001. Inhibition of carcnogeneses by dietary polyphenolic compounds. Annu Rev Nutr 21: 381-406.
Zhishen J, Mengcheng T, Jianming W. 1998. The determination flavonoid contents in mulberry and their scavenging effects on superoxide radicals. Food Chemistry 64: 555-559.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.