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NTIS 바로가기한국식품과학회지 = Korean journal of food science and technology, v.50 no.2, 2018년, pp.186 - 190
이은정 (세종대학교 생명과학대학 식품생명공학전공) , (세종대학교 생명과학대학 식품생명공학전공) , 홍근표 (세종대학교 생명과학대학 식품생명공학전공)
This study was investigated changes of physical properties of soybean sprout by changing single or combinations of parameters in each manufacturing process. In blanching, use of sugar solution and decrease of blanching time reduced hypocotyl diameter and weight loss of soybean sprouts. However, sing...
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핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
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냉동 간편식류의 장점은? | 오늘날 1인 가족과 맞벌이 부부 증가에 따라 전통적인 식사해결 방법보다 반조리, 완전조리 식품을 구입해서 가정에서 섭취하는 비중이 증가하고 있다(Kim과 Kwon, 2007). 냉동 간편식류는 장기 보관이 가능하고, 가정에서 전자레인지로 재 가열해서 간단하게 섭취 가능하여 편의성이 높아 소비자들에게 긍정적인 인식이 확대되면서 제품 종류의 다양화와 품질 향상에 대한 요구가 높아지고 있다. 이와 더불어 건강식이라는 인식이 주를 이루는 한식에 대한 관심증가로(Chung 등, 2011) 한식 이용성 증대를 위한 한식 비빔밥 제품의 냉동식품 개발 필요성이 높아지고 있다(Han과 Park, 2001). | |
냉동식품의 단점은? | 식품은 냉동에 의해 조직 내 얼음 결정이 형성되고, 해동 시 이화학적 변화로 조직의 손상과 해동감량이 발생되어 품질 저하를 동반하기 때문에 냉동식품 개발에서는 냉동 후 조리 시 품질향상에 기여할 수 있는 기술적용이 요구된다(Pearce, 2001). 이는 냉동식품 공정 개선을 통해 가능하기 때문에 냉동 방법과 냉동전처리에 관한 다양한 연구가 수행되고 있다(Jang 등, 2014b; Kim등, 2017). |
Chae WR, Kim OS, Rha YA. A study on the effect of service quality on customers satisfaction and revisit intention to Jeonju Bibimbap specialty restaurants. Korean J. Culinary Res. 19: 109-118 (2013)
Han YS, Park JY. The microbiological and sensorial properties of frozen bibimbap namul during storage. Korean J. Soc. Food Cookery Sci. 17: 149-155 (2001)
Han KS, Pyo SH, Lee EJ, Lee HA Standardization of the recipe for the large-scale production of Korean cooked rice varieties- Bibimbab, bean sprout Bab and fried rice. Korean J. Food Cookery Sci. 24: 580-592 (2008)
Herrera JR, Mackie IM. Cryoprotection of frozen-stored actomyosin of farmed rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) by some sugars and polyols. Food Chem. 84:91-97 (2004)
Jang MY, Jung YK, Min SG, Cho EK, Lee MY. Effect of freezing and thawing condition on the physical characteristics of blanched bean sprouts as home meal replacement. Korean J. Culinary Res. 20: 235-244 (2014b)
Jung JY, Lim JH, Jeong EH, Kim BS, Jeong MC Effect of blanching conditions and salt concentrations on the quality properties of Aster scaber. Korean J. Food Preserv. 14: 584-590 (2007)
Kang JS, Cho HR, Han JS, Hur SH. Hot water dipping treatment to improve storage quality of green red pepper. Korean J. Food Preserv. 10: 261-266 (2003)
Kim SH, Kwon SM. The study on selection attributes and expenditures according to the HMR (Home Meal Replacement) customers' lifestyle. J. Hosp. Tour. Studies 9: 16-30 (2007)
Kim JH, Min SG, Choi MJ, Yoo SM, Jo YJ, Chun JY. Effect of various freezing and thawing methods on physicochemical characterization of carrot. Food Eng. Prog. 19: 306-312 (2015)
Kim Y, Seon M, Hong GP. Changes in the quality characteristics of bean sprout, radish, and pork during the unit processing in frozen Bibimbab production. Food Eng. Prog. 21: 332-340 (2017)
Lee HO. Quality characteristics of frozen Aster scaber according to various blanching treatment conditions. M.S. Thesis, Duksung Women's Univ., Seoul, Korea. (2010)
Ni C, Gong Y, Liu X, Sun CQ, Zhou Z The anti-frozen attribute of sugar solutions. J. Mol. Liq. 247: 337-344 (2017)
Pearce RS. Plant freezing and damage. Ann. Bot. 87: 417-424 (2001)
Shim JB, Jo YJ, Choi MJ, Min SG, Yoo SM, Chun JY. Potential combination of various freezing and thawing techniques applicable for frozen storage of mushroom (Lentinula edodes). Food Eng. Prog. 19: 218-225 (2015)
Suh JH. Changes in physicochemical properties of cryoprotectant treated soybean sprouts during freezing storage. M.S. Thesis. Konkuk Univ., Seoul, Korea. (2017)
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