최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기한국식품위생안전성학회지 = Journal of food hygiene and safety, v.33 no.4, 2018년, pp.280 - 288
정인영 (부경대학교 미생물학과) , 서용배 (부경대학교 해양생명과학연구소) , 양지영 (부경대학교 식품공학과) , 권기성 (식품의약품안전처 신종유해물질팀) , 김군도 (부경대학교 미생물학과)
In this study, an approach for the analysis of the five cephalopod species (octopus, long-arm octopus, squid, wet-foot octopus, beka squid) consumed in the Republic of Korea is developed. The samples were collected from the Southeast Asian countries Thailand, Indonesia, Vietnam, and China. The SYBR-...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
수입 수산물의 문제점은? | 또한 국민소득의 향상과 건강에 대한 사회 전반의 관심이 높아짐에 따른 수산물에 대한 건강식품으로서 소비자의 선호도가 높아지며 수산물 소비는 늘어나는데 비해 수산물 자급률은 점차 감소하고 있다 1). 수입 수산물의 경우 학명이나 원산지 명칭이 부정확하고, 신고된 사항과 일치하는지 알 수가 없는 경우가 많고, 수산물의 절단이나 분쇄 가공품의 경우에는 대부분 형태학적 방법으로는 판단이 불가능하다. 일반적으로 두족류의 분류는 형태에 근거하여 육안으로 식별하는 방법을 사용하고 있으나 정확성이 떨어지며 특히, 가공 처리될 경우 형태에 근거한 식별이 불가능한 경우가 자주 발생하고 있다. | |
핵산 기반의 분석법의 특징은? | 이처럼 단백질을 이용한 종 판별법은 열처리 및 건조 같은 물리·화학적 조성의 변화와 단백질 구조의 변화로 분석결과의 신뢰성이 낮아져 가공식품에는 적합하지 못하고, 항체를 필요로 하는 면역학적 방법은 유사한 단백질 사이의 교차 반응에 의해 영향을 받을 수 있다 4,6). 이와 대조 적으로 핵산 기반의 분석법은 특이적이고 민감한 방법으로 열처리나 건조 같은 가공과정을 거친 식품에도 적용이 가능하여 신뢰할 수 있는 종 구분을 위한 분석법이 될 수있다 7-10) . | |
객관적 종 판별 방법의 부재로 인해 나타나는 현상은? | 따라서, 원산지 판별 수산물 검사의 정확성을 높이고 처리 속도를 향상시키며, 가공품의 종 식별에도 가능한 객관적 종 판별 방법의 확립이 요구된다. 다수의 두족류 중 문어, 낙지, 주꾸미 등이 생물 국내 어획량 감소에 따라 중국, 남미, 동남아시아로부터 수입되고 있으며, 생물이 아닌 절편이나 가공식품에 대한 부정·불량식품 사건 사례가 빈번히 나타나고 있다. |
해양수산부.한국해양수산개발원: 2017년 3분기 수입 수산물 동향 . pp.4-64 (2017).
Bataille M., Crainic K, Leterreux M, Durigon M & De Mazancourt P: Multiplex amplification of mitochondrial DNA for human and species identification in forensic evaluation. Forensic Sci. Int., 99, 165-170 (1999).
Civera T: Species identification and safety of fish products. Vet. Res. Commun., 27, 481-489 (2003).
Mackie I, et al.: Species identification of smoked and gravad fish products by sodium dodecylsulphate polyacrylamide gel electrophoresis, urea isoelectric focusing and native isoelectric focusing: A collaborative study. Food Chem. 71, 1-7 (2000).
Moretti VM, Turchini GM, Bellagamba F, Caprino F: Traceability issues in fishery and aquaculture products. Vet. Res. Commun. 27, 497-505 (2003).
Teletchea F: Molecular identification methods of fish species: Reassessment and possible applications. Rev. Fish Biol. Fish. 19, 265-293 (2009).
Birstein VJ, Desalle R: Molecular phylogeny of acipenserinae. Mol. Phylogenet. Evol. 9, 141-155 (1998).
Brown JR, Beckenbach K, Beckenbach AT, Smith MJ: Length variation, heteroplasmy and sequence divergence in the mitochondrial DNA of four species of sturgeon (Acipenser). Genetics, 142, 525-535 (1996).
Chow S, Clarke ME, Walsh PJ: PCR-RFLP analysis on thirteen western Atlantic snappers (subfamily Lutjaninae): A simple method for species and stock identification. Fish. Bull. 91, 619-627 (1993).
Wolf C, Rentsch J, Hubner P: PCR-RFLP analysis of mitochondrial DNA: a reliable method for species identification. J. Agric. Food Chem. 47, 1350-1355 (1999).
Wolf C, Burgener M, Hubner P, Luthy J: PCR-RFLP analysis of mitochondrial DNA: Differentiation of fish species. LWT - Food Sci. Technol. 33, 144-150 (2000).
Hubalkova Z, Kralik P, Tremlova B, Rencova E: Methods of gadoid fish species identification in food and their economic impact in the Czech Republic: A review. Veterinarni Medicina, 52, 273-292 (2007).
Liu ZJ, Cordes JF: DNA marker technologies and their applications in aquaculture genetics. Aquaculture, 238, 1-37 (2004).
Sezaki K, Itoi S, Watabe S: A simple method to distinguish two commercially valuable eel species in Japan Anguilla japonica and A. anguilla using polymerase chain reaction strategy with a species-specific primer. Fish. Sci. 71, 414- 421 (2005).
Tisza A, et al.: Identification of poultry species using polymerase chain reaction-single strand conformation polymorphism (PCR-SSCP) and capillary electrophoresis-single strand conformation polymorphism (CE-SSCP) methods. Food Control, 59, 430-438 (2016).
TANABE S, et al.: PCR Method of detecting pork in foods for verifying allergen labeling and for identifying hidden pork ingredients in processed foods. Biosci. Biotechnol. Biochem. 71, 1663-1667 (2007).
Watanabe S, Minegishi Y, Yoshinaga T, Aoyama J, Tsukamoto K: A quick method for species identification of Japanese eel (Anguilla japonica) using real-time PCR: An onboard application for use during sampling surveys. Mar. Biotechnol. 6, 566-574 (2004).
Kim M, Yoo I, Lee SY, Hong Y, Kim HY: Quantitative detection of pork in commercial meat products by TaqMan $^{(R)}$ realtime PCR assay targeting the mitochondrial D-loop region. Food Chem. 210, 102-106 (2016).
Amaral JS, Santos G, Oliveira MBPP, Mafra I: Quantitative detection of pork meat by EvaGreen real-time PCR to assess the authenticity of processed meat products. Food Control, 72, 53-61 (2017).
Hou B, et al.: Development of a sensitive and specific multiplex PCR method for the simultaneous detection of chicken, duck and goose DNA in meat products. Meat Sci. 101, 90-94 (2015).
Yang, L. et al. Species identification through mitochondrial rRNA genetic analysis. Sci. Rep. 4, (2014).
Ishibashi Y, Saitoh T: Phylogenetic relationships among fragmented Asian black bear (Ursus thibetanus) populations in western Japan. Conserv. Genet. 5, 311-323 (2004).
DeSalle R, Williams AK, George M: Isolation and characterization of animal mitochondrial DNA. Methods in Enzymology, 224, 176-203 (1993).
Jenuth JP, Peterson AC, Fu K, Shoubridge EA: Random genetic drift in the female germline explains the rapid segregation of mammalian mitochondrial DNA. Nat. Genet. 14, 146-151 (1996).
Rocha-Olivares A, Chavez-Gonzalez JP: Molecular identification of dolphinfish species (genus Coryphaena) using multiplex haplotype-specific PCR of mitochondrial DNA. Ichthyol. Res. 55, 389-393 (2008).
Matsui S, Nakayama K, Kai Y, Yamashita Y: Genetic divergence among three morphs of Acentrogobius pflaumii (Gobiidae) around Japan and their identification using multiplex haplotype-specific PCR of mitochondrial DNA. Ichthyol. Res. 59, 216-222 (2012).
식품의약품안전처 . 식품 중 사용원료 진위 판별 지침서 (V): 유전자분석법 활용 . pp.12-108 (2015).
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.