This study investigated Balgis (the record of the court)in the Joseon Dynasty pertaining to table settings for Sangsik (the meals for the dead). Sangsik are the records of daily meals for kings and key figures. In this study,14 pieces of Sangsikbalgi from 1890 to 1920, including two pieces from an u...
This study investigated Balgis (the record of the court)in the Joseon Dynasty pertaining to table settings for Sangsik (the meals for the dead). Sangsik are the records of daily meals for kings and key figures. In this study,14 pieces of Sangsikbalgi from 1890 to 1920, including two pieces from an unspecified period, were investigated to determine the composition and types of daily meals in the court. Meals consisted of a minimum of 10 dishes to a maximum 21 dishes, which basically included rice and soup. 'Jochi' was the term to refer to jjigae (stew) in the court. In Sangsikbalgi Bokgi, Gamjang, Jochi, Jjim, Suk, and Cho were all considered Jochi, which were recorded before Jeok or Jeon, where the side dishes were listed after rice and soup. This corresponded with the record of the royal tables in Wonhaeng-Ulmyo-Jeongri-Uigwe (圓行乙卯整理儀軌), in which Jochi included Jabjangjeon, Bokgi, Jabjang, and Cho. Whitebait and fruit, which are used as ingredients for Tang (soup) and Jeon, showed seasonal characteristics however, no other observed dishes showed seasonal variability. Additionally, beef and internal organs of animals were frequently used,regardless of seasons. When dishes in Sangsik were classified into basic dishes and additional cheop dishes (side dishes) based on Siuijeonseo (are recipe book of unknown authorship written in the late Joseon Dynasty), from five to nine Cheop dishes were set on the table, with seven being most common. Further comprehensive study needs to be conducted through undisclosed documents and private collections. Moreover, additional study of Judarye (anestral rites during the day for the royal) and cooking methods that were not investigated in detail in this study are needed.
This study investigated Balgis (the record of the court)in the Joseon Dynasty pertaining to table settings for Sangsik (the meals for the dead). Sangsik are the records of daily meals for kings and key figures. In this study,14 pieces of Sangsikbalgi from 1890 to 1920, including two pieces from an unspecified period, were investigated to determine the composition and types of daily meals in the court. Meals consisted of a minimum of 10 dishes to a maximum 21 dishes, which basically included rice and soup. 'Jochi' was the term to refer to jjigae (stew) in the court. In Sangsikbalgi Bokgi, Gamjang, Jochi, Jjim, Suk, and Cho were all considered Jochi, which were recorded before Jeok or Jeon, where the side dishes were listed after rice and soup. This corresponded with the record of the royal tables in Wonhaeng-Ulmyo-Jeongri-Uigwe (圓行乙卯整理儀軌), in which Jochi included Jabjangjeon, Bokgi, Jabjang, and Cho. Whitebait and fruit, which are used as ingredients for Tang (soup) and Jeon, showed seasonal characteristics however, no other observed dishes showed seasonal variability. Additionally, beef and internal organs of animals were frequently used,regardless of seasons. When dishes in Sangsik were classified into basic dishes and additional cheop dishes (side dishes) based on Siuijeonseo (are recipe book of unknown authorship written in the late Joseon Dynasty), from five to nine Cheop dishes were set on the table, with seven being most common. Further comprehensive study needs to be conducted through undisclosed documents and private collections. Moreover, additional study of Judarye (anestral rites during the day for the royal) and cooking methods that were not investigated in detail in this study are needed.
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문제 정의
그러나 원행을묘정리의궤(圓行乙卯整理儀軌)는 이동 중에 임시 주방을 설치해 음식을 만드는 행행식(行幸食)이라는 점에서 궁중에서의 일상식을 전부 반영하지 못했을 한계점이 있다. 따라서 본 연구에서는 조선조의 발기 중 조석상식(朝夕上食)에 올린 음식의 종류와 구성, 특징들을 살펴봄으로서 조선조 궁중의 일상음식의 연구로 의미를 찾고자 하였다.
본 연구는 조선시대 궁중의 발기 중 상식에 쓰인 상차림을 적은 음식발기에 관한 연구이다. 상식은 상가에서 죽은 이를 산자와 같이 여기며 아침과 저녁에 음식을 올리는 것으로 궁중의 상식 발기는 왕이나 주요 인물들이 평소에 먹었던 일상음식을 살펴볼 수 있다.
제안 방법
본 연구에서는 조석상식의 설행 배경을 찾기 위해 궁중발기(宮中撥記)와 조선왕조실록(朝鮮王朝實錄)를 중심으로 한 문헌 연구와 식문화, 민속학 연구자들의 연구저서들을 참고하였다. 문헌 연구 외에도 조석상식에 기록된 음식을 재료와 조리법별 대분류로 나누어 각각에 속한 음식들의 여러 특징들을 분석하기 위하여 내용분석을 이용하였다. 내용분석 방법(Contents Analysis)은 지난 자료들이나 현상분석을 체계적객관적으로 양적 분석하는 것으로(Kassarjian H.
상식은 상가에서 죽은 이를 산자와 같이 여기며 아침과 저녁에 음식을 올리는 것으로 궁중의 상식 발기는 왕이나 주요 인물들이 평소에 먹었던 일상음식을 살펴볼 수 있다. 연대미상 2점을 포함하여 1890~1920년까지의 14점의 상식발기를 통해 궁중의 일상음식에 관한 음식 구성과 종류를 살펴보았다.
대상 데이터
본 연구에서는 조석상식의 설행 배경을 찾기 위해 궁중발기(宮中撥記)와 조선왕조실록(朝鮮王朝實錄)를 중심으로 한 문헌 연구와 식문화, 민속학 연구자들의 연구저서들을 참고하였다. 문헌 연구 외에도 조석상식에 기록된 음식을 재료와 조리법별 대분류로 나누어 각각에 속한 음식들의 여러 특징들을 분석하기 위하여 내용분석을 이용하였다.
Lee(1988)에 의해 제사식으로 분류된 발기는 1882~1920년에 걸쳐 70종이다. 이 70종의 제사식 음식발기 중에서 조석상식을 기록하고 있는 음식발기는 16종이였으며 이 중 음식명 없이 재료만 나열된 연대미상의 능상식과, 주다례와 상식이 구분되지 않고 기록된 고종27년(1890)의 능소주다례 조석상식발기 2점을 제외한 14점을 연구범위로 한정하였다[Table 1]. 이중 133~151은 1919년 1월 21일 고종 승하 후의 상식에 관련된 발기로 아침과 저녁 2번의 기록을 모두 담고 있어 총 연구 대상의 상차림은 22건이다.
이론/모형
이중 133~151은 1919년 1월 21일 고종 승하 후의 상식에 관련된 발기로 아침과 저녁 2번의 기록을 모두 담고 있어 총 연구 대상의 상차림은 22건이다. 조석상식을 기록하고 있는 궁중발기는 Lee(1988)의 조선왕조 궁중음식건기 원문 모음집과 Hansik Archive를 참조하였다.
성능/효과
궁중음식을 연구하기 위한 문헌은 의궤에 그동안 집중되어 왔으나 발기는 궁중의 실제적이고 일상적인 부분을 살펴보는데 중요한 자료인 점이 확인되었다. 상식 발기를 통하여 궁중에서의 일상식에 쓰인 음식의 종류와 계절별 식재료를 볼 수 있었고 궁중의 일상식의 상차림 구성의 다양성도 확인할 수 있었다.
후속연구
그러나 발기의 상식기록은 대상자에 따른 신분별 상차림의 차이나, 음식과 재료의 계절적 특징을 보기에는 본 연구 범위로는 한계가 있었다. 향후 미공개 점과 개인 소장 등 더 많은 자료를 통한 종합적 연구가 필요해 보이며 본 연구에서 상세히 다루지 못한 조리방법과, 조석상식과 함께 주다례에 관한 연구가 추가적으로 필요할 것으로 사료된다.
그러나 발기의 상식기록은 대상자에 따른 신분별 상차림의 차이나, 음식과 재료의 계절적 특징을 보기에는 본 연구 범위로는 한계가 있었다. 향후 미공개 점과 개인 소장 등 더 많은 자료를 통한 종합적 연구가 필요해 보이며 본 연구에서 상세히 다루지 못한 조리방법과, 조석상식과 함께 주다례에 관한 연구가 추가적으로 필요할 것으로 사료된다.
질의응답
핵심어
질문
논문에서 추출한 답변
음식 발기란 무엇인가?
Joo(2016)는 주제가 다르더라도 음식이나 식료(食料)가 기록되어 있으면 모두 음식관련 발기로 분류하였고 이러한 기준으로 파악된 음식 관련 궁중발기는 420여점이라 하였다. 음식 발기는 진찬진연제사생신길례진지다례 등에 차려지는 음식물의 목록이나 참석자의 직책 그리고 그들에게 내려진 음식상 등을 적은 문건이다. 이러한 궁중 음식 발기는 접대식(接待食)과 제사식(祭祀食)으로 크게 분류된다.
Sangsik (上食)이 조선조 음식 연구에 중요한 자료인 이유는 무엇인가?
즉 죽은자를 죽은자로 대하지 않고 산자와 같이 여기며 부모의 죽음을 인정하지 못하고 생전에 행하던 식사를 매일 올리는 것이 상식인 것이다(Lee 2008). 따라서 궁중의 상식 발기에 적힌 음식명은 실제로 왕이나 왕실의 주요 인물이 평소에 먹었던 일상음식의 기록으로 궁중의 일상식에 쓰이는 궁중음식의 종류와 재료, 상차림의 구성방식 등을 살펴볼 수 있는 중요한 자료가 될 수 있다. 조선조 궁중음식에 관한 연구 기록은 앞서 언급한 대로 대부분이 연향의궤이고 일상식에 관한 기록은 행행식 의궤(行幸食儀軌)인「Wonhaeng-Ulmyo-Jeongri-Uigwe (圓行 乙卯整理儀軌)」가 유일하였다.
제사 다례의 종류는 어떻게 되는가?
이러한 궁중 음식 발기는 접대식(接待食)과 제사식(祭祀食)으로 크게 분류된다. 제사 다례는 죽은 이의 생신일에 지내는 제사사인 탄일다례(誕日茶禮), 왕실의 상례기간 중에 Josuksangsik (朝夕上食)과 함께 매일 오시(午時)에 점심을 대신하여 다과와 제찬을 올리는 주다례 (晝茶禮), 정기적인 다례와 달리 특별한 일이 있을 때 드리는 별다례(別茶禮), 정기적으로 매월 초하루와 보름에 지내는 삭망다례(朔望茶禮), 명절에 지내는 다례(節茶禮) 등이 있다(Lee & Han 2016). Sangsik (上食)은 상가(喪家)에서 아침과 저녁으로 죽은 이에게 올리는 음식으로 주다례와 더불어 가장 일상화된 의식이다.
참고문헌 (19)
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Lee SY, Hna BR. 2012. A Study on the Royal Banquet Dishes in Naeoejinyeon-Deungnok in 1902. J. Korean Soc. Food Cult. 27(2):128-141
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