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[국내논문] 성인 여성에서 커피 섭취와 허리둘레를 기준으로 한 비만과의 관련성 - 2012~2016 국민건강영양조사 자료를 이용하여 -
Coffee Consumption and the Risk of Abdominal Obesity as Defined by Waist Circumference in Korean Women - Based on 2012~2016 Korea National Health and Nutrition Examination Survey - 원문보기

한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, v.32 no.1, 2019년, pp.69 - 78  

연지영 (서원대학교 식품영양학과) ,  배윤정 (한국교통대학교 식품생명학부)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

We investigated coffee consumption in relation to the abdominal obesity as defined by waist circumference in Korean women aged 19~64 years, using data from the National Health and Nutrition Examination Survey 2012~2016. The participants to the study were classified according to 3-in-1 coffee consump...

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문제 정의

  • 이에 본 연구에서는 최근 국민건강영양조사 원시자료를 활용하여 19세 성인 여성을 50세 미만(19~49세)과 50세 이상(50~64세)으로 구분한 후 각각의 연령대에서 3-in-1 커피의 섭취량에 따라 허리둘레를 기준으로 한 비만과 관련이 있는지 살펴보고자 하였다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
서구의 커피 섭취 형태는? 커피 섭취 형태는 국가별, 문화별 차이를 보여, 서구의 경우 여과식 원두 커피를 주로 마시는 반면 우리나라는 인스턴트 커피 분말에 설탕, 프림이 합쳐져 있는 3-in-1 커피의 섭취가 주를 이루고 있다(USDA'S Global Agriculture InformationNetwork 2015). 커피의 섭취가 우리나라 식생활 및 일상에서 차지하는 비중이 매우 크고, 서구의 커피 섭취와 다른 양상을 보이고 있어 최근 우리나라에서도 다양한 형태의 커피 섭취와 건강과의 관련성에 대한 연구들이 보고되고 있는 상황이다(Je 등 2014; Kim 등 2014; Lee 등 2017; Kim & Kim 2018;Kim 등 2018a; Kim 등 2018b).
위 연구가 식품 섭취의 다양성을 평가하는데 생기는 애로사항은? 본 연구에서는3-in-1 커피 섭취에 따른 1잔당 섭취 열량을 기준으로 군을 분류하였기 때문에 선행연구와의 비교는 어렵고, 식품섭취빈도 조사 데이터를 사용하여 영양소 섭취를 분석하였기 때문에식품 섭취의 다양성을 평가하기에 어려운 애로사항이 존재한다. 열량 섭취가 감소하게 되는 50세 이후 여성에서 3-in-1커피는 열량 공급에 기여할 수 있다는 특징이 있으나, 하나의식품 또는 음식으로부터 섭취하는 열량이 전체 섭취 열량에서 차지하는 비율이 클수록 다른 식품의 섭취가 감소할 수있으며, 이에 섭취하는 식품 다양성의 감소를 동반할 가능성역시 존재하게 된다. 따라서 본 연구결과를 바탕으로 추후3-in-1 커피 섭취에 따른 식사의 질을 평가하는 체계적인 연구가 필요하다고 제안한다.
커피의 특징은? 커피는 전 세계적으로 인기 있는 음료 중 하나로 우리나라에서도 커피 수입량과 함께 커피의 소비량이 꾸준히 증가하고 있는 추세이다(USDA'S Global Agriculture InformationNetwork 2015). 2016년 국민건강통계에 따르면 만 1세 이상에서 커피는 열량 섭취에 기여하는 식품으로써 12위를 차지하였으며, 1일 커피로부터 섭취하는 열량은 34.
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참고문헌 (21)

  1. Bae YJ, Lee EJ, Yeon JY. 2016. Relationship among frequency of coffee consumption, metabolic biomarkers, and nutrition intake in adults - From the Korean National Health and Nutrition Examination Surveys, 2007-2009 -. Korean J Food Nutr 29:547-556 

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  3. Carr MC. 2003. The emergence of the metabolic syndrome with menopause. J Clin Endocrinol Metab 88:2404-2411 

  4. Hughes JR, Oliveto AH. 1993. Coffee and alcohol intake as predictors of smoking cessation and tobacco withdrawal. J Subst Abuse 5:305-310 

  5. Inoue M, Yoshimi I, Sobue T, Tsugane S. 2005. Influence of coffee drinking on subsequent risk of hepatocellular carcinoma: A prospective study in Japan. J Natl Cancer Inst 97:293-300 

  6. Jang ES, Jeong SH, Hwang SH, Kim HY, Ahn SY, Lee J, Lee SH, Park YS, Hwang JH, Kim JW, Kim N, Lee DH. 2012. Effects of coffee, smoking, and alcohol on liver function tests: A comprehensive cross-sectional study. BMC Gastroenterol 12:145 

  7. Je Y, Jeong S, Park T. 2014. Coffee consumption patterns in Korean adults: The Korean National Health and Nutrition Examination Survey (2001-2011). Asia Pac J Clin Nutr 23:691-702 

  8. Kang M, Joung H, Lim JH, Lee YS, Song YJ. 2011. Secular trend in dietary patterns in a Korean adult population, using the 1998, 2001, and 2005 Korean National Health and Nutrition Examination Survey. Korean J Nutr 44:152-161 

  9. Kim H, Kim YJ, Lim Y, Kwon O. 2018a. Association of coffee consumption with health-related quality of life and metabolic syndrome in Korean adults: Based on 2013-2016 Korea National Health and Nutrition Examination Survey. J Nutr Health 51:538-555 

  10. Kim HJ, Cho S, Jacobs DR Jr, Park K. 2014. Instant coffee consumption may be associated with higher risk of metabolic syndrome in Korean adults. Diabetes Res Clin Pract 106: 145-153 

  11. Kim J, Kim J. 2018. Green tea, coffee, and caffeine consumption are inversely associated with self-report lifetime depression in the Korean population. Nutrients 10:1201 

  12. Kim JH, Park YS, Kim H. 2018b. Association between metabolic syndrome and coffee consumption in the Korean population by gender: A cross-sectional study in Korea. Asia Pac J Clin Nutr 27:1131-1140 

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  14. Lee SY, Park HS, Kim DJ, Han JH, Kim SM, Cho GJ, Kim DY, Kwon HS, Kim SR, Lee CB, Oh SJ, Park CY, Yoo HJ. 2007. Appropriate waist circumference cutoff points for central obesity in Korean adults. Diabetes Res Clin Pract 75:72-80 

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  16. Ministry of Health and Welfare, Korea Centers for Disease Control and Prevention. 2017. Korea Health Statistics 2016: Korea National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES VII-1). pp.169-241 

  17. Park MS, Suh YS, Chung YJ. 2014. Comparison of chronic disease risk by dietary carbohydrate energy ratio in Korean elderly: Using the 2007-2009 Korea National Health and Nutrition Examination Survey. J Nutr Health 47:247-257 

  18. Santos RM, Lima DR. 2016. Coffee consumption, obesity and type 2 diabetes: A mini-review. Eur J Nutr 55:1345-1358 

  19. USDA'S Global Agriculture Information Network. 2015. Coffee market brief update: Korea - Republic of. GAIN report number: KS1540. Available from https://www.fas.usda.gov/data/south-korea-coffee-market-brief-update [cited 1 January 2019] 

  20. WHO Expert Consultation. 2004. Appropriate body-mass index for Asian populations and its implications for policy and intervention strategies. Lancet 363:157-163 

  21. Yeon JY, Bae YJ, Kim MH, Jo HK, Kim EY, Lee JS, Kim MH. 2009. Evaluation of nutrient intake and bone status of female college students according to the calorie consumption from coffee containing beverage. Korean J Food Nutr 22:430-442 

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