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비자 유박 추출물이 최종당화산물과 콜라겐 교차결합에 미치는 효과
Effect of Defatted Torreya nucifera Seed Extract on the Cross-linking of Advanced Glycation End Products to Collagen 원문보기

大韓化粧品學會誌 = Journal of the society of cosmetic scientists of Korea, v.45 no.1, 2019년, pp.19 - 25  

손다희 (바이오스펙트럼(주) 생명과학연구소) ,  김민경 (바이오스펙트럼(주) 생명과학연구소) ,  박덕훈 (바이오스펙트럼(주) 생명과학연구소) ,  정은선 (바이오스펙트럼(주) 생명과학연구소)

초록
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최종당화산물환원당과 단백질, 지질 또는 핵산 사이의 당화반응에 의해서 생성되는 물질로 이물질은 피부 노화 과정에 밀접하게 연관되어 있다고 보고되어 있다. 본 연구에서는 항산화 활성, 최종당화산물 생성 저해, 콜라겐과 최종당화산물의 교차결합 저해 및 억제, 엘라스타제 활성 저해 효능 시험을 통해서 비자나무 유박 추출물의 항노화 효과를 평가하였다. 시험 결과, 비자나무 유박 추출물은 폴리페놀플라보노이드를 함유하고 있으며, DPPH와 ABTS 자유라디칼을 50% 소거할 수 있는 농도는 각각 $16.4{\mu}g$ (Dried materials, DM)/mL과 $16.7{\mu}g\;DM/mL$ 로 관찰되었다. 또한, 비자나무 유박 추출물은 농도 의존적으로 최종당화산물 생성과 엘라스타제 활성을 저해하였고, 콜라겐과 최종당화산물의 교차결합을 저해 및 억제하였다. 따라서 본 연구 결과를 바탕으로 비자나무 유박 추출물은 항노화 효능이 있는 화장품 소재로서 활용가치가 있음을 확인하였다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Advanced glycation end products (AGEs) are final products formed by glycation reaction between reducing sugars and proteins, lipids or nucleic acids. These AGEs are related to progress of skin aging. In this study, we evaluate anti-aging activity of Defatted Torreya nucifera seed extract (DTSE) thro...

주제어

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문제 정의

  • In this study, we demonstrated that DTSE had anti-aging activity through various in vitro assay. DTSE had significant amount of polyphenol and flavonoid as well as strong free radical scavenging activity and showed anti-glycation activity, anti-elastase activity as well as inhibitory and breaking activity on the cross-linking of AGEs to collagen.
  • While most studies have focused on various activities of its fruits, leaves and seeds, there are no studies about its defatted seed cakes. Therefore, the aim of this study was to investigate biological activities of defatted seed cakes of T. nucifera and to demonstrate its value of use in the cosmetic industry.
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