최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기한국식품과학회지 = Korean journal of food science and technology, v.51 no.2, 2019년, pp.120 - 126
황현주 (우송정보대학 외식조리과) , 박효남 (세종사이버대학교 조리.서비스경영학과) , 이승주 (세종대학교 조리외식경영학과)
In this study, the quality characteristics and antioxidant activities of wet noodles added with seunggumcho (Angelica gigas N Leaf) powder at concentrations of 1, 2, 3, and 4%, respectively, were investigated. The moisture contents and pH of the samples showed a tendency to decrease with increasing ...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
승검초는 무엇인가? | 승검초는 당귀(當歸)의 잎 또는 어린 싹을 말하며 한국과 중국, 일본에 많이 분포한다. 승검초(Angelica gigas N)의 뿌리와 잎은 예전부터 약용이나 식용으로 많이 사용하여 왔다(Lee, 2010). | |
승검초는 무슨 맛인가? | 승검초(Angelica gigas N)의 뿌리와 잎은 예전부터 약용이나 식용으로 많이 사용하여 왔다(Lee, 2010). 승검초의 맛은 달면서도 쌉싸름하고 매케한 맛이 있지만, 먹고 난 후에는 식욕을 돋구워주고 입안을 개운하게 한다. 주요 성분으로 서당과 방향성 정유, 비타민 A, B12, E 등을 함유하고 있으며 승검초의 정유 성분 중에는 steroid계 물질과 bergaptene가 들어 있다. | |
승검초의 주요 성분에는 무엇이 있는가? | 승검초의 맛은 달면서도 쌉싸름하고 매케한 맛이 있지만, 먹고 난 후에는 식욕을 돋구워주고 입안을 개운하게 한다. 주요 성분으로 서당과 방향성 정유, 비타민 A, B12, E 등을 함유하고 있으며 승검초의 정유 성분 중에는 steroid계 물질과 bergaptene가 들어 있다. 한방에서는 부인병, 빈혈증, 산후의 한방 요약으로 사용되며, 혈액순환 촉진 및 진통효과를 가지고 있는 것으로 보고되었다(Lee, 2010). |
Amerine MA, Ough CS. Methods for analysis of musts and win. Wiley and Sons, New York. NY, USA pp. 176-180 (1980)
AOAC. Official Method of Analysis of AOAC Intl. 16th ed. Method 991.43. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA, USA (1995)
Brand-Williams W, Cuvelier ME, Berset C. Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity. LWT-Food Sci. Technol. 28: 25-30 (1995)
Cho HS. Rheological properties of dried noodles with added Enteromorpha intenstinalis powder. J. East Asian Soc. Dietary Life 20: 567-574 (2010)
Cho HS, Kim KH. Assessment of quality characteristics of dried shrimp noodles for elderly food service operations. Korean J. Food Cook. Sci. 25: 267-274 (2009)
Choi EJ, Kim HS. Acceptance of hondonbyung with different mixing ratio of leaf and root of angelicae powder. Korean J. Food Cook. Sci. 22: 88-95 (2006)
Gutfinger T. Polyphenols in olive oils. J. American Oil Chem. Soc. 58: 966-968 (1958)
Han KH, Choi MS, Ahn CK, Youn MJ, Song TH. Soboru bread enriched with dietary fibers extracted from Kombu. Korean J. Food Cook. Sci. 18: 619-624 (2002)
Hyun YH, Hwang YK, Lee YS. A study of cooking properties of the noodle made of composite flour with green tea powder. J. East Asian Soc. Dietary Life 11: 295-304 (2001)
Jung BM, Park SO, Shin TS. Development and quality characteristics of rice noodles made with added Capsosiphon fulvescens powder. Korean J. Food Cook. Sci. 25: 180-188 (2009)
Kim YS. Quality of wet noodle prepared with wheat flour and mushroom powder. Korean J. Food Sci. Technol. 30: 1373-1380 (1998)
Kim ML. Antioxidative activity of extracts from gardenia jasminoides and quality characteristics of noodle added Gardenia jasminoides powder. Korean J. Food Cook. Sci. 22: 237-243 (2006)
Kim KY, Nam KA, Kurihara H, Kim SM. Potent ${\alpha}$ -glucosidase inhibitors purified from the red alga Grateloupia elliptica. Phytochemistry 69: 2820-2825 (2008)
Kim HK, Kim YE, Do JR, Lee YC, Lee BY. Antioxidative activity and physiological activity of some Korean medical plants. Korean J. Food Sci. Technol. 27: 80-85 (1995)
Kim JW, Sung KH. A study on quality characteristics of kiwi fruitgruel with added kiwi concentrate. J. East Asian Soc. Dietary Life 20: 313-320 (2010)
Lee SI. Herbal Medicine. Suseo-one, Seoul, Korea. p. 101 (1981)
Lee JS. Physicochemical properties of Angelica gigas N. and qualitative characteristics of Korean rice cake added with Angelica gigas N. PhD thesis, Sejong University, Seoul, Korea (2010)
Lee MK, Choi SH, Lim HS, Ahn JS. Quality characteristics of jook prepared with green laver powder. Korean J. Food Cook. Sci. 26: 552-558 (2010)
Lee BH, Eskandari R, Jones K, Reddy KR, Quezada-Calvillo R, Nichols BL, Rose DR, Hamaker BR, Pinto BM. Modulation of starch digestion for slow glucose release through "toggling" of activities of mucosal ${\alpha}$ -glucosidases. J. Biol. Chem. 287: 31929-31938 (2012)
Lee YT, Jung JY. Quality characteristics of barley ${\alpha}$ -glucan enriched noodles. Korean J. Food Sci. Technol. 5: 405-409 (2003)
Lee JH, Lim JS. Quality characteristics of yackwa made with yam (Dioscorea batatas DECNE) powder. Culi Sci & Hos Res. 20: 56-68 (2014)
Lee JS, Yoo SS. Quality characteristics of wet noodles added with purple sweet potato powder. J. East Asian Soc. Dietary Life 22: 489-496 (2012)
Lee MH, Yoon SH. The effect of Angelicae gigantis Radix on the benzo (a) pyrene-induced hepatotoxicity in Rats. J. Korean Soc. Hygienic Sci. 9: 77-87 (2003)
Park YS. Medicinal effect of Chinese medicine. Academy books, Seoul, Korea. pp. 122-123 (2002)
Park SI, Cho EJ. Quality characteristics of noodle added with chlorella extract. Korean J. Food & Nutr. 17: 120-127 (2004)
Park BH, Cho HS. Quality characteristics of dried noodle made with Dioscorea japonica flour. Korean J. Food Cook. Sci. 22: 173-180 (2006)
Park BH, Cho HS, Jeon ER, Kim SD. Quality characteristics of jook prepared with lotus leaf powder. Korean J. Food Cook. Sci. 25: 55-61 (2009)
Park BH, Jeon ER, Kim SD, Cho HS. Quality characteristics of dried noodle added with lotus leaf powder. J. Korean Soc. Food Cult. 25: 225-231 (2010)
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.