최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기농촌계획 : 韓國農村計劃學會誌, v.25 no.2, 2019년, pp.63 - 74
김유안 (서울대학교 국제농업기술대학원) , 정찬훈 (서울대학교 농업생명과학대학 협동과정 농림기상학전공) , 김솔희 (서울대학교 농업생명과학대학 협동과정 농림기상학전공) , 김찬우 (서울대학교 국제농업기술대학원) , 서교 (서울대학교 국제농업기술대학원, 서울대학교 그린바이오과학기술연구원)
As the awareness of food security has increased, the Korean government has established national projects, such as Saemangeum proclaimed land, to secure sources of grain. Saemangeum is a large-scale agricultural area that was constructed to maintain preparedness for unstable food markets. This study ...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
임실치즈마을은 1차 산업을 어떻게 활용하고 있나? | 이 과정에 추가로 투입되는 산물들과 인력은 또 다른 산업적 부가가치와 일자리를 창출할 수 있어 산업적 연계 효과도 기대할 수 있다. 임실치즈마을은 1차 산업인 낙농을 기반으로 치즈와 유제품을 가공하여 생산하고(2차), 이를 마을을 방문하는 방문객들을 대상으로 직접 판매하고 치즈 만들기 체험 등을제공하여(3차) 추가적인 부가가치를 창출한 대표적인 사례라고 할 수 있다(Kwon, 2014). | |
6차 산업화의 정의는 무엇인가? | ,2013). 6차 산업화란 농업과 같은 1차 산업을 기반으로생산되는 산물을 가공하고 이를 지역적 특성이나 문화적배경과 연계하고, 더 나아가 농식품 유통, 체험 관광 등으로 발전시켜 더 많은 일자리를 만들고 새로운 부가가치를 창출하는 산업화 전략이다(Jeon et al., 2013). | |
6차 산업화의 장점은 무엇인가? | , 2013). 일반적으로 1차 산물인 농산물의 경우 가격경쟁력이 낮지만,가공(2차)이나 판매(3차)를 통해 고부가가치 창출이 가능하다. 2018년 기준, 밀의 경우 밀 1kg의 가격은 975원이지만 이를 밀가루로 가공하는 경우 750g의 밀가루를 생산하여 밀에 비해 900원 증가한 1,875원의 시장가치를가지게 된다(Korea Wheat, 2018; AT, 2013). |
Chicago Board of Trade (CBT), 2018. Available at: http://www.cmegroup.com/
Cho, S., 2003. Economic Analysis of Saemangeum Reclaimation Project with a focus on agricultural land, Public Land Law Review. 19: 133-149 (in Korean).
Choi, J. and S. Ko, 2005. Determinants of Farm Household Income in Korea. Journal of Industrial Economics and Business. 18(3): 1139-1159 (in Korean).
Hwang, Y., 2009. The Necessity, Possibility, and Policy Suggestion of Improving Food Self-Sufficiency Rate in Korea. Journal of Korean Regional Studies 17(1): 29-58 (in Korean).
Imamura, N., 2010. Theory and Practice of Sixth Industrialization of Agriculture. Monthly Journal of Agriculture & Extension 47(9): 3-9
Jang, D., You, S. and S. Soh, 2009. Research on Development of agricultural clusters in the Saemangeum Area, Journal of Korean Association of Regional Studies. 17(3): 97-111 (in Korean).
Jeon, K., Kim, K., Cho, J. and J. Song, 2013. Development of Future Agricultural Complex Project Model (final), Rural Research Institute.
Jeong, J. and Park, Y., 2014. Design Plan for Resource circulation Agropark, Rural Resources 56(4): 17-23 (in Korean).
Jung, C., Kim, C., Kim, S., Seo, D., and K. Suh, 2018. Dynamic Masterplan of the Saemangeum Grain Complex for Progressive Development. Journal of the Korean Society of Agricultural Engineers 60(4): 1-13 (in Korean).
Kang, C., Cheong, Y. and B. Kim, 2016. Current Situation and Prospect of Korean Wheat Industry. Food Industry and Nutrition 21(2): 20-24 (in Korean).
Kim, J., Accumulated 10,000 tons of wheat but cannot sell.. https://news.joins.com. Accessed 21Nov. 2018.
Kim, S., Lee, Y., Chang, H.,Won, J. and J. Nam, 2002. White Layer Cake-Making Properties of Korean Wheat Cultivars, Korean Journal of Food Science and Technology 34(2): 194-199 (in Korean).
Kim, T. and J. Heo, 2011. Creation of Value-added Farming in line with the Sixth Industry, Korea Rural Economic Institute.
Kim, T., Heo, J. and C. Yang,, 2013. The Concept and Method of the Sixth Industrialization of Agriculture, KREI Agricultural administration Focus 69 (in Korean).
Korea Agro-Fisheries and Food Trade Corporation(AT), 2013. The Current Status of Processed food Specific Market-Flour Market, Korea Agro-Fisheries and Food Trade Corporation.
Korea Statistical Information Service(KOSIS), 2018. Available at: http://kosis..kr/
Korea Wheat, 2018. Available at: http://www.koreawheat.or.kr/
Korean Wheat and Barley Industry Development Institute, 2018. Available at: http://www.borimil.org/
Kwon, Y., 2014. Sixth Industrialization of Agriculture and its Promotional work, Gyeongnam Development 133: 57-70 (in Korean).
Lee, S, Choi, H, Son, Y, Kwon, H, Kim, Y., Yang, J, Jeong, H and J. Kim, 2003. Low-salinity Water and Circulation in Summer around Saemangeum Area in the West Coast of Korea. Journal of the Korean Society of Oceanography 8(2) : 138-150 (in Korean).
Lee, S., Park, J., Park, H.,Choi, H., Cho, D., Oh, S., and H. Kim, 2017. Evaluation of Quality Characteristics of Beer by Addition of Rice Rate, Korea Journal of Food Preservation 24(6): 758-763 (in Korean).
Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs (MAFRA), 2018. Available at: http://www.mafra.go.kr/
Nakano, K., 2014. The "Sixth Industrialization" for Japanese Agricultural Development, The Ritsumeikan Economic Reviews 63(3.4): 60-72.
National Agricultural Cooperative Federation Agribusiness Group(NHAB), 2018. Available at: http://www.nhabgroup.com/
Nongsaro, 2018. Available at: http://www.nongsaro.go.kr/
Oh, N., 2008. A Study on Agricultural Development of Saemangeum Reclaimed Land, 53-164, C2008-48, Seoul: Korea Rural Economic Institute.
Paris Baguette, 2016. Available at: http://www.paris.co.kr/
Rural Development Administration (RDA), 2014. Business Manual of 6th Industrialization, Rural Development Administration.
Sangha Farm, 20418 Available at: http://www.sanghafarm.co.kr/
Saemangeum Development and Investment Agency (SDIA), 2018. Available at: http://www.saemangeum.go.kr/
Seo, D., Ritzema, H. and P. Smeets, 2016. Introduction Methods of Agropark Concept in Saemangeum Reclamation Area, Journal of the Korean Society of Rural Planning 22(4): 93-102 (in Korean).
Shim, H., Choi, S. and J. Cho, 2011. A Study on New Village Planning in the Farming Zone of Saemangeum Reclaimed Area, Journal of the Korean Society of Rural Planning 17(4):64-74(in Korean).
Suh, K., 2016. The Master Plan and Infrastructure Construction of Saemangeum Muti-functional Complex and Agricultural Export Complex, Naju: Korea Rural Community Corporation.
Statistics Korea, 2018. Available at: http://www.index.go.kr/
Tourism Knowledge and Information System(TKIS), 2018. Available at: http://www.tour.go.kr/
Trade Statistics, 2018. Available at: http://unipass.customs.go.kr/
Yoo, H. and Y. Lee, 2014. Agricultural Outlook 2014: the New Challenge and Future of Agriculture and Rural Communities, E04-2014, Korea Rural Economic Institute, 703-730.
Yoon, B., 2008. Some Alternative Suggestions to the Revitalization of Local Food Processing, Journal of Korean Industrial Economic Association 21(2): 501-522 (in Korean).
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
Free Access. 출판사/학술단체 등이 허락한 무료 공개 사이트를 통해 자유로운 이용이 가능한 논문
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.