$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

인도네시아 아동들의 아침식사하기에 영향을 미치는 요인 분석 -건강신념모델을 이용하여-
Analysis of Factors Affecting Breakfast Eating Behavior of Children in Indonesia: An Application of the Health Belief Model 원문보기

대한지역사회영양학회지 = Korean journal of community nutrition, v.25 no.1, 2020년, pp.1 - 12  

강란이 (부산대학교 생활환경대학 식품영양학과) ,  이수진 (부산대학교 생활환경대학 식품영양학과) ,  류호경 (부산대학교 생활환경대학 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Objectives: This study investigates the current state of consuming breakfast among elementary school students residing in Malang, East Java, Indonesia, and to identify factors that influence breakfast behavior. Methods: The research model was set up as per the health belief model, and slightly modif...

주제어

AI 본문요약
AI-Helper 아이콘 AI-Helper

* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.

문제 정의

  • 본 연구는 인도네시아 동부 Java의 초등학생을 대상으로 신체계측과 혈액검사 및 설문조사 등을 통하여 대상자들의 아침식사 실태를 조사하고, 아침식사하기 행동에 영향을 미치는 요인을 파악하고자 실시하였다. 연구모형은 확대된 건강신념모델의 다섯 가지 요인(인지된 민감성, 인지된 심각성, 인지된 이득, 인지된 장애, 자기 효능감)과 계획적 행동 이론의 주관적 규범 요인을 추가하여 아동들의 아침식사하기 행동의도에 미치는 영향을 확인하였다.
  • 본 연구는 인도네시아 자바지역 Malang시의 초등학생을 대상으로 아침식사 실태를 조사하고, 영양교육의 이론을 적용하여 아침식사하기 행동에 영향을 미치는 요인을 알아보고자 실시하였다.
  • 이에 본 연구는 인도네시아 아동의 건강장애의 원인 중 하나로 생각되는 아침식사 행동의 변화를 유도하기 위해 건강신념모델에 계획적 행동이론의 주관적 규범을 추가한 이론적 연구모형(Fig. 1)에 근거하여 아침식사하기 행동에 영향을 미치는 요인을 파악하고자 실시되었다.
본문요약 정보가 도움이 되었나요?

질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
초등학생의 아침식사 습관의 장점은 무엇인가? 특별히 학령기는 아동의 성장과 발달이 일어나고 평생 건강의 밑거름이 되는 식습관을 형성하는 시기이므로[2], 이 시기의 아침식사는 매우 중요하다. 규칙적인 아침 식사는 성장하는 어린이와 청소년에게 영양권장 사항을 충족하고[3], 몸을 튼튼하고 건강하게 유지할 수 있게 해준다[4]. 또한 학문에 대한 기억력과 열정을 향상시키고, 아이들을 똑똑하고 명랑하게 만들며, 수면과 식사, 간식을 예방하는 등의 많은 이점을 가진다[5]. 반면 아침을 먹지 않는 경우 학생들의 학습에 악영향을 미치고, 신체활동을 감소시키며, 건강에 좋지 않은 간식의 섭취 위험을 증가시킨다는 연구결과가 있다[1].
건강한 아침식사란 무엇인가? 건강한 아침식사는 건강하고 활동적이며 지적인 삶을 실현하기 위한 균형 잡힌 영양 행동의 하나로, 이는 오전 9시 이전에 영양 필요의 15~30%를 충족시키는 안전하고 영양적인 식습관이다[1]. 특별히 학령기는 아동의 성장과 발달이 일어나고 평생 건강의 밑거름이 되는 식습관을 형성하는 시기이므로[2], 이 시기의 아침식사는 매우 중요하다.
학령기는 영양학적으로 어떤 시기인가? 건강한 아침식사는 건강하고 활동적이며 지적인 삶을 실현하기 위한 균형 잡힌 영양 행동의 하나로, 이는 오전 9시 이전에 영양 필요의 15~30%를 충족시키는 안전하고 영양적인 식습관이다[1]. 특별히 학령기는 아동의 성장과 발달이 일어나고 평생 건강의 밑거름이 되는 식습관을 형성하는 시기이므로[2], 이 시기의 아침식사는 매우 중요하다. 규칙적인 아침 식사는 성장하는 어린이와 청소년에게 영양권장 사항을 충족하고[3], 몸을 튼튼하고 건강하게 유지할 수 있게 해준다[4].
질의응답 정보가 도움이 되었나요?

참고문헌 (43)

  1. Stefani M, Harfika A, Anwar K, Humayah W, Pujilestari S, Azni IN et al. An integrated healthy breakfast education for teachers, school children, and parents in West Java. ICCD 2018; 1(1): 165-170. 

  2. Hong JK. A study on the professional guidance and counseling for children in elementary schools. J Elementary Educ 2002; 15(1): 1-20. 

  3. Susanto F. Breakfast skipper and breakfast eater: which is better. Int J Nutr Food Sci 2015; 4(5): 565-573. 

  4. Brown JL, Beardslee WH, Prothrow-Stith D. Impact of school breakfast on children's health and learning: An analysis of the scientific research [Internet]. Sodexo Foundation; 2008 [cited 2019 Jul 1]. Available from: http://us.stop-hunger.org/files/live/sites/stophunger-us/files/HungerPdf/Impact%20of%20School%20Breakfast%20Study_tcm150-212606.pdf. 

  5. Huang CJ, Hu HT, Fan YC, Liao YM, Tsai PS. Association of breakfast skipping with obesity and health-related quality of life: evidence from a national survey in Taiwan. Int J Obes 2010;34(4): 720-725. 

  6. The national institute of health research and development, Ministry of health, Republic of Indonesia. Report on result of national basic health research (RISKESDAS) [Internet]. Jakarta, Indonesia: Ministry of health, Republic of Indonesia 2007 [cited 2019 Jul 1]. Available from: http://biofarmaka.ipb.ac.id/biofarmaka/2014/Riskesdas2007%20-%20Report%20on%20Result%20of%20National%20Basic%20Health%20Research.pdf. 

  7. Trihono, MSc. Riset Kesehatan Dasar: Riskesdas 2013. Badan Penelitian dan Pengemb A Nagan Kesehatan Kementerian Kesehatan RI; 2013 [cited 2019 Jul 1]. Available from: http://www.depkes.go.id/resources/download/general/Hasil%20Riskesdas%202013.pdf. 

  8. Yang RJ, Wang EK, Hsieh YS, Chen MY. Irregular breakfast eating and health status among adolescents in Taiwan. BMC Public Health 2006; 6(1): 295. 

  9. Nurul Fadhilah A, Teo PS, Huybrechts I, Foo LH. Infrequent breakfast consumption is associated with higher body adiposity and abdominal obesity in Malaysian school aged children. PLoS One 2013; 8(3): e59297. 

  10. WHO Working Group. Use and interpretation of anthropometric indicators of nutritional status. Bull World Health Organ 1986;64(6): 929-941. 

  11. Mei Z, Grummer-Strawn LM. Standard deviation of anthropometric Z-scores as a data quality assessment tool using the 2006 WHO growth standards: a cross country analysis. Bull World Health Organ 2007; 85(6): 441-448. 

  12. Kuczmarski RJ, Ogden CL, Guo SS, Grummer-Strawn LM, Flegal KM, Mei Z et al. 2000 CDC growth charts for the United States: Methods and development [Internet]. National Center for Health Statistics, USA; 2002 [cited 2019 Jul 1]. Available from: https://stacks.cdc.gov/view/cdc/6451. 

  13. Hardinsyah H, Aries M. Jenis pangan sarapan dan perannya dalam asupan gizi harian anak usia 6-12 tahun di Indonesia. Jurnal Gizi dan Pangan 2012; 7(2): 89-96. 

  14. Sekiyama M, Roosita K, Othsuka R. Snack foods consumption contributes to poor nutrition of rural children in West Java, Indonesia. Asia Pac J Clin Nutr 2012; 21(4): 558-567. 

  15. Februhartanty J. Nutrition education: It has never been an easy case for Indonesia. Food Nutr Bull 2005; 26(2): S267-274. 

  16. Lee KA. Elementary school children's perceptions of traditional Korean foods, based on the health belief model. Korean J Nutr 2013; 46(1): 86-97. 

  17. Shin KO, Yoon JA, Je H, Hwang HJ, Lee Y, Choi JH. The effect of nutrition education based on health belief model for male college students in Seoul. Korean J Hum Ecol 2018; 27(4): 305-319. 

  18. Fathi A, Sharifirad G, Gharlipour Z, Hakimelahi J, Mohebi S. Effects of a nutrition education intervention designed based on the health belief model (HBM) on reducing the consumption of unhealthy snacks in the sixth grade primary school girls. Int J Pediatr 2017; 5(2): 4361-4370. 

  19. UNICEF. Child poverty and disparities in Indonesia: challenges for inclusive growth [Internet]. Jakarta UNICEF; 2013 [cited 2019 Jul 1]. Available from: https://www.unicef.org/indonesia/Child_Poverty_Indonesia.pdf. 

  20. Lee CH. The effect of locus of control and health belief model on handwashing: expanding health belief model [master's thesis]. Hanyang University; 2015. 

  21. Kim JE. Study on predicting behavioral intention of breastfeeding among primigravida [Master's thesis]. Dongguk University; 2000. 

  22. Kim JE. Microbiological analysis of hands and education of handwashing among preschool children in a day care center [master's thesis]. Hanyang University; 2010. 

  23. WHO. Iron deficiency anaemia: assessment, prevention and control. A guide for programme managers [Internet]. Geneva: World Health Organization; 2001 [cited 2019 Jul 1]. Available from: http://www.who.int/nutrition/publications/micronutrients/anaemia_iron_deficiency/WHO_NHD_01.3/en/index.html. 

  24. Insani PN, Rimbawan R, Palupi E. Dietary habits and nutritional status among school children in rural and urban area: a comparative study from Bogor, Indonesia. Future Food J Food Agric Soc 2018; 6(2): 55-66. 

  25. OECD/World Health Organization. Health at a glance: Asia/Pacific 2012 [Internet]. OECD; 2013 [cited 2019 Jul 3]. Available from: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/87269/9789264183902_kor.pdf?sequence3&isAllowedy. 

  26. WHO. The world health report 2002: Reducing risks, promoting healthy life [Internet]. World Health Organization, Geneva; 2002 [cited 2019 Jul 1]. Available from: https://www.who.int/whr/2002/en/. 

  27. Hardinsyah MS. Sarapan sehat salah satu pilar gizi seimbang [Internet]. Ketua umum pergizi pangan; 2013 [cited 2019 Jul 1]. Available from: https://pergizi.org/images/stories/downloads/materi_PESAN/materi3.pdf. 

  28. Rampersaud GC, Pereira MA, Girard BL, Adams J, Metzl JD. Breakfast habits, nutritional status, body weight, and academic performance in children and adolescents. J Am Diet Assoc 2005;105(5): 743-760. 

  29. Evers S, Taylor J, Manske S, Midgett C. Eating and smoking behaviours of school children in southwestern Ontario and Charlottetown, PEI. Can J Public Health 2001; 92(6): 433-436. 

  30. Ming MF, Ying GC, Kassim M. Eating patterns of school children and adolescents in Kuala Lumpur. Malays J Nutr 2006;12(1): 1-10. 

  31. So HK, Nelson EA, Li AM, Guldan GS, Yin J, Ng PC et al. Breakfast frequency inversely associated with BMI and body fatness in Hong Kong Chinese children aged 9-18 years. Br J Nutr 2011; 106(5): 742-751. 

  32. Barker M, Robinson S, Wilman C, Barker DJ. Behaviour, body composition and diet in adolescent girls. Appetite 2000; 35(2):161-170. 

  33. Kosti RI, Panagiotakos DB, Zampelas A, Mihas C, Alevizos A, Leonard C et al. The association between consumption of breakfast cereals and BMI in schoolchildren aged 12-17 years: the VYRONAS study. Public Health Nutr 2008; 11(10): 1015-1021. 

  34. Kovarova M, Vignerova J, Blaha P, Osancova K. Bodily characteristics and lifestyle of Czech children aged 7.00 to 10.99 years, incidence of childhood obesity. Cent Eur J Public Health 2002; 10(4): 169-173. 

  35. Sjoberg A, Hallberg L, Hoglund D, Hulthen L. Meal pattern, food choice, nutrient intake and lifestyle factors in The Goteborg Adolescence Study. Eur J Clin Nutr 2003; 57(12): 1569-1578. 

  36. Keski-Rahkonen A, Kaprio J, Rissanen A, Virkkunen M, Rose RJ. Breakfast skipping and health-compromising behaviors in adolescents and adults. Eur J Clin Nutr 2003; 57(7): 842-853. 

  37. O'Neil CE, Nicklas TA. A review of the relationship between 100% fruit juice consumption and weight in children and adolescents. Am J Lifestyle Med 2008; 2(4): 315-354. 

  38. Cotton PA, Subar AF, Friday JE, Cook A. Dietary sources of nutrients among US adults, 1994 to 1996. J Am Diet Assoc 2004;104(6): 921-930. 

  39. Whittaker P, Paul R. Tufaro PR, Rader JI. Iron and folate in fortified cereals. J Am Coll Nutr 2001; 20(3): 247-254. 

  40. Rampersaud GC. Benefits of breakfast for children and adolescents: Update and recommendations for practitioners. Am J Lifestyle Med 2008; 3(2): 86-103. 

  41. Menteri Kesehatan Republik Indonesia. Peraturan menteri kesehatan republik Indonesia nomor 41 tahun 2014 [Internet]. Jakarta, Indonesia; 2014 [cited 2019 Jul 1]. Available from: http://hukor.depkes.go.id/uploads/produk_hukum/PMK%20No.%2041%20ttg%20Pedoman%20Gizi%20Seimbang.pdf. 

  42. Imanningsih N, Jahari AB, Permaesih ID, Chan P, Amarra S. Consumption and sources of added sugar in Indonesia: a review. Asia Pac J Clin Nutr 2018; 27(1): 47-64. 

  43. Lee SJ, Ryu HK. Relationship between dietary intakes and the double burden of malnutrition in adults of Malang, Indonesia: An exploratory study. Nutr Res Pract 2018; 12(5): 426-435. 

저자의 다른 논문 :

관련 콘텐츠

오픈액세스(OA) 유형

GOLD

오픈액세스 학술지에 출판된 논문

이 논문과 함께 이용한 콘텐츠

저작권 관리 안내
섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로