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식품과 축산물 HACCP의 차이점 분석 및 일원화 방안 도출
Proposal of unification plan based on differences between food and livestock product HACCP 원문보기

식품과학과 산업 = Food science and industry, v.53 no.1, 2020년, pp.101 - 115  

조아현 (순천대학교 식품공학과) ,  강주영 (순천대학교 식품공학과) ,  박은지 (순천대학교 식품공학과) ,  이한철 (순천대학교 식품공학과) ,  이철수 (한국식품과학연구원 HACCP 컨설팅팀) ,  김중범 (순천대학교 식품공학과)

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Korea has been managed HACCP with food and livestock products separately, but it was incorporated into food and livestock product safety management certification standard in 2015. Currently, the notification is unified, but food sanitation act and the livestock products sanitary control act are not ...

주제어

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문제 정의

  • 그러나 상위 법령인 식품위생법 및 식품위생법 시행규칙과 축산물위생관리법및 축산물위생관리법 시행규칙이 일원화되지 않아 처리기한, 교육 훈련 등 행정적 차이가 발생하고 이로 인한 HACCP 운영업체의 혼란이 발생하고 있다. 따라서본 연구에서는 식품 및 축산물 산업 현황과 HACCP 법령의 차이점을 분석한 후, 타 법령 및 유사 인증제도와 비교하여 식품위생법 및 시행규칙과 축산물위생관리법 및 시행규칙의 HACCP 일원화 방안을 도출하여HACCP 제도의 효율성을 증대하고자 하였다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
HACCP이란? HACCP(Hazard Analysis Critical Control Point)은 식품의 원료부터 최종 조리단계를 거쳐 소비자가 안전하게 섭취하기까지 다양한 공정의 위해방지를 위한 사전 예방적 식품 안전관리체계이다(Kim 과 Kang, 2018). 국내 식품 및 축산물 HACCP 인증업체 수는 2009년 2,389개소에서 2017년 17,152개소로 7.
식품위생법과 축산물위생관리법의 일원화 방안으로 ‘HACCP 용어’는 무엇으로 통합하는 것으로 제안하였나? 법 일원화 방안 도출 결과, ‘HACCP 용어’는 ‘안전관리인증기준’으로 통합하고, ‘의무적용 방법’은 ‘사전인증제’를 축산물에도 적용하며, ‘지원체계’는 축산물위생관리법에 근거법령 신설하고, ‘인증업체 우대조치’는 출입·검사·수거 면제에 대한 우대조치를 식품위생법에서 삭제하며, ‘업무의 위탁’은 축산물위생관리법에 근거법령을 신설하도록 제안되었다. ‘위탁기관의 경비 보조 및 업무 규정’, ‘정기심사 면제 금지’와 ‘자가품질검사의 면제’는 축산물위생관리법에 근거법령을 신설하도록 제안되었다.
식품과 축산물의 HACCP 일원화가 필요하게 된 배경은? 1배 증가하여 지속적으로 발전하고 있다(KAHAS, 2020a; KAHAS, 2020b). 국내 HACCP은 식품위생법과 축산물위생관리법에 법적근거를 두고 있으며 식품위생법 고시인 「식품안전관리인증기준」과 축산물위생관리법 고시인 「축산물안전관리인증기준」으로 각각 운용되어 오다 2015년에 「식품 및 축산물 안전관리인증기준」으로 고시가 통합되어 운영되고 있다(The National Law Information Center, 2020a). 그러나 상위 법령인 식품위생법 및 식품위생법 시행규칙과 축산물위생관리법및 축산물위생관리법 시행규칙이 일원화되지 않아 처리기한, 교육 훈련 등 행정적 차이가 발생하고 이로 인한 HACCP 운영업체의 혼란이 발생하고 있다. 따라서본 연구에서는 식품 및 축산물 산업 현황과 HACCP 법령의 차이점을 분석한 후, 타 법령 및 유사 인증제도와 비교하여 식품위생법 및 시행규칙과 축산물위생관리법 및 시행규칙의 HACCP 일원화 방안을 도출하여HACCP 제도의 효율성을 증대하고자 하였다.
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참고문헌 (23)

  1. KAHAS(Korea Agency of HACCP Accreditation and Service). Food Certified Company Statistics. Available from: https://www.haccp.or.kr/site/haccp/sub.do?key2626. Accessed Jan. 10. 2020a. 

  2. KAHAS(Korea Agency of HACCP Accreditation and Service). Livestock product Company certification statistics. Available from: https://www.haccp.or.kr/site/haccp/sub.do?key221. Accessed Jan. 10. 2020b. 

  3. KMIA(Korea Meat Industries Association). Statistics of Livestock Products Production actual output(2017). Available from: http://kmia.or.kr/article/%ED%86%B5%EA%B3%84/3001/102/. Accessed Jan. 10. 2020. 

  4. KHSA(Korea Health Supplements Association). GMP Guidelines. Available from: https://www.khsa.or.kr/user/info/InfoBoardUserView.do?searchBoardSeqno0&infoType&applyNo&emailTitle&boardSeqno10011&postsGrpIdALL&postsSeqno110346&searchConditiontitle&searchKeyword&pageIndex1&searchSortNmsnull&searchSortOrdersnull&_menuNo228. Accessed Jan. 10. 2020. 

  5. Kim JB, Kang MS. The Monitoring System of Temperature and Humidity on Vehicle for HACCP. J. Adv. Navig. Technol. 22(2): 168-172. 2018 

  6. KSCI(Korean Standards and Certifications). Environmentfriendly Agri cultural Products Certification. Available from: https://standard.go.kr/KSCI/crtfcSystem/searchCrtfcSystemView.do?crtfcstId0000000068&crtfcstReformNo0002&viewPagesystem&firstChkok&menuId60373&topMenuId536&upperMenuId537. Accessed Jan. 10. 2020a. 

  7. KSCI(Korean Standards and Certifications). Good Agricultural Practices. Available from: https://standard.go.kr/KSCI/crtfcSystem/searchCrtfcSystemView.do?crtfcstId0000000071&crtfcstReformNo0002&viewPagesystem&firstChkok&menuId60373&topMenuId536&upperMenuId537. Accessed Jan. 10. 2020b. 

  8. KSCI(Korean Standards and Certifications). Good bay salt certification. Available from: https://standard.go.kr/KSCI/crtfcSystem/searchCrtfcSystemView.do?crtfcstId0000000104&crtfcstReformNo0002&viewPagesystem&firstChkok&menuId60373&topMenuId536&upperMenuId537. Accessed Jan. 10. 2020c. 

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  10. MFDS(Ministry of Food and Drug Safety). Production value, shipment value, export value of food. Available from: https://www.mfds.go.kr/wpge/m_310/de010603l0001.do. Accessed Jan. 10. 2020b. 

  11. MFDS(Ministry of Food and Drug Safety). Standard of food. Available from: http://www.foodsafetykorea.go.kr/foodcode/01_02.jsp?idx21. Accessed Jan. 10. 2020c 

  12. MFDS(Ministry of Food and Drug Safety). Guidance on Manufacturing Practices(GMP) for Medicinal Products. Available from: https://www.mfds.go.kr/brd/m_210/view.do?seq14042. Accessed Jan. 10. 2020d. 

  13. NAQS(National Agricultural Products Quality Management Service). Environmentfriendly Agricultural Products Certification. Available from: http://www.enviagro.go.kr/portal/main/main.do. Accessed Jan. 10. 2020a. 

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  19. The National Law Information Center. Enforcement Regulations of the Food Sanitation Act. Available from: http://www.law.go.kr/lsSc.do?tabMenuIdtab18§ion&eventGubun060101&query%EC%8B%9D%ED%92%88%EC%9C%84%EC%83%9D%EB%B2%95+%EC%8B%9C%ED%96%89%EA%B7%9C%EC%B9%99#undefined. Accessed Jan. 10.2020d. 

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  21. The National Law Information Center. special act on safety control of children's dietary. Available from: http://www.law.go.kr/lsSc.do?tabMenuIdtab18&query%EC%8B%9D%ED%92%88%EC%9C%84%EC%83%9D%EB%B2%95#liBgcolor0. Accessed Jan. 10. 2020f. 

  22. The National Law Information Center. special act on imported food safety control. Available from: http://www.law.go.kr/lsSc.do?tabMenuIdtab18&query%EC%8B%9D%ED%92%88%EC%9C%84%EC%83%9D%EB%B2%95#undefined. Accessed Jan. 10. 2020g. 

  23. The National Law Information Center. functional health foods act. Available from: http://www.law.go.kr/lsSc.do?tabMenuIdtab18&query%EC%8B%9D%ED%92%88%EC%9C%84%EC%83%9D%EB%B2%95#undefined. Accessed Jan. 10. 2020h. 

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