$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

HACCP 의무적용 식품 및 소규모 HACCP 제도 개선방안
Improvement plan of HACCP mandatory application foods and small-scale HACCP System 원문보기

식품과학과 산업 = Food science and industry, v.55 no.3, 2022년, pp.301 - 307  

이한철 (순천대학교 식품공학과) ,  박민지 (순천대학교 식품공학과) ,  오도경 (순천대학교 식품공학과) ,  김찬영 (순천대학교 식품공학과) ,  정은선 (순천대학교 식품공학과) ,  김채영 (순천대학교 식품공학과) ,  임지유 (순천대학교 식품공학과) ,  김중범 (순천대학교 식품공학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

As a result of analyzing the domestic and foreign HACCP systems, advanced countries mandated HACCP system on all foods to strengthen food safety management and USA, EU and China do not apply small-scale HACCP system. Looking at the cases of food safety accidents in Korea and the non-compliance rate ...

주제어

참고문헌 (17)

  1. CFIA(Canadian Food Inspection Agency). Understanding the Safe Food for Canadians Regulations. Available from : https://inspection.canada.ca/food-safety-for-industry/toolkit-for-food-businesses/understanding-the-sfcr/eng/1492029195746/1492029286734#a2. Accessed Aug. 10. 2022a. 

  2. CFIA(Canadian Food Inspection Agency). Safe Food for Canadians Regulations timelines, Available from : https://inspection.canada.ca/food-safety-for-industry/timelines/eng/1528199762125/1528199763186. Accessed Aug. 10. 2022b 

  3. China. CHINA CERTIFICATION & INSPECTION GROUP KOREA CO. Available from : http://ccickorea.com/ko/%EC%A4%91%EA%B5%AD/%EC%9E%90%EC%9C%A8/haccp-2/. Accessed Aug. 10. 2022. 

  4. EU(European Union). EUR-Lex, REGULATION(EC) NO 852/2004 OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCI. Available from : https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uricelex:32004R0852. Accessed Aug. 10. 2022. 

  5. FDA(Food and Drug Administration). Code of Federal Regulations Title 21. Available from : https://www.ecfr.gov/current/title-21/chapter-I/subchapter-B/part-120. Accessed Aug. 10. 2022. 

  6. Huh D. Recent food safety policy trends in the US. Korea Rural Economic Institute. 3-15. 2010 

  7. KAHAS(Korea Agency of HACCP Accreditation & Service). 2020 HACCP Matters to be pointed out. 2020 

  8. KAHAS(Korea Agency of HACCP Accreditation & Service). Available from : https://fresh.haccp.or.kr/safety/haccpStat.do. Accessed Aug. 10. 2022a. 

  9. KAHAS(Korea Agency of HACCP Accreditation & Service). Available from : https://fresh.haccp.or.kr/safety/haccpStat.do?tp2. Accessed Aug. 10. 2022b. 

  10. KAHAS(Korea Agency of HACCP Accreditation & Service). Available from : https://fresh.haccp.or.kr/haccp/introduction/haccpIntroduction.do?tp3_2. Accessed Aug. 10. 2022c. 

  11. Kim J.M., Lee H.J., Yang J.Y. Japan Food Sanitation Law Revision Status. National Food Safety Information Service. 1-26 (2018) 

  12. Kim S.J. Food safety management in the 4th industrial revolution, smart HACCP. J. Food Hyg. Saf. - safety food. 12(2): 1-8 (2017) 

  13. KLIC(Korea Law Information Center). Food and livestock safety management certification standards Available from : https://www.law.go.kr/%ED%96%89%EC%A0%95%EA%B7%9C%EC%B9%99/%EC%8B%9D%ED%92%88%%EB%B0%8F%%EC%B6%95%EC%82%B0%EB%AC%BC%%EC%95%88%EC%A0%84%EA%B4%80%EB%A6%AC%EC%9D%B8%EC%A6%9D%EA%B8%B0%EC%A4%80. Accessed Aug 10.2022 

  14. Koo K.M., Kim T.W., Han S.H., Jun Y.J., An Y.S., Lee J.M., Hwan S.J. HACCP certification status and development plan. Food Science and Industry 54(2): 62-72 (2021) 

  15. Lee J.H., Go H.J., Lee S.A.,Oh N.H., Jeon Y.H., Fujiwara R. An indepth investigation into the Japanese food safety management system and a study on the response situation in case of an accident. National Food Safety Information Service. 1-375. 2018 

  16. MFDS(Ministry of Food and Drug Safety). Food and other production performance statistics in 2021. Available from : https://www.mfds.go.kr/brd/m_374/view.do?seq30207&srchFr&srchTo&srchWord&srchTp&itm_seq_10&itm_seq_20&multi_itm_seq0&company_cd&company_nm&page1. Accessed Aug 10.2022 

  17. Yeo S.D., Cha K.A., Hyun S.Y., Hon W.K. Development of Web based Automation System for Efficient Implementation of HACCP. Journal of the Korea Industrial Information Systems Researc. 19(6): 15-24 (2014) 

저자의 다른 논문 :

관련 콘텐츠

오픈액세스(OA) 유형

BRONZE

출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문

저작권 관리 안내
섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로