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휘발성 질소화합물 감응형 색변환 센서를 활용한 연어 신선도 모니터링
Freshness Monitoring of Raw Salmon Filet Using a Colorimetric Sensor that is Sensitive to Volatile Nitrogen Compounds 원문보기

Journal of sensor science and technology = 센서학회지, v.29 no.2, 2020년, pp.93 - 99  

김재만 (한양대학교 응용화학과) ,  이현지 (한양대학교 해양융합과학과) ,  현정호 (한양대학교 해양융합과학과) ,  박준식 (전자부품연구원 스마트센서연구센터) ,  김용신 (한양대학교 응용화학과)

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A colorimetric paper sensor was used to detect volatile nitrogen-containing compounds emitted from spoiled salmon filets to determine their freshness. The sensing mechanism was based on acid-base reactions between acidic pH-indicating dyes and basic volatile ammonia and amines. A sensing layer was s...

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문제 정의

  • 이전 연구를 통하여 암모니아 감지에 높은 감도와 안정성을 보인 염료가 BCG임을 확인하였다[18]. 따라서 본 연구에서도 BCG염료를 사용한 센서를 제작하였고, 감지에 영향을 주는 산성 및 보조 첨가물에 따른 감지 특성을 확인하여 첨가물의 종류와 양을 최적화 하였다. Fig.
  • 본 연구에서는 연어 고기 시료를 이용하여 보관 시간 및 조건에 따른 색변환 센서의 감지 세기를 고찰하였다. 색변환 센서는 pH 지시약인 브로모크레졸그린(BCG) 염료를 이용하여 염기성 TVBN에 의해 노란색에서 청색으로 변하는 특성을 활용하였다[8-10].
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참고문헌 (18)

  1. D. Y. C. Fung, "Microbial hazards in foods: food-borne infections and intoxications", in Handbook of meat processing, F. Toldra, Ed. John Wiley & Sons, pp. 481-500, 2010. 

  2. H. J. Hoben and P. Somasegarn, "Comparison of the pour, spread, and drop plate methods for enumeration of rhizobium spp. in inoculants made from presterilized peat", Appl. Environ. Microbiol., Vol. 44, No. 5, pp. 1246-1247, 1982. 

  3. K. Kogure, U. Simidu, and N. Taga, "A tentative direct microscopic method for counting living marine bacteria", Can. J. Microbiol., Vol. 25, pp. 415-420, 1979. 

  4. P. Castro, J. C. P. Padron, M. J. C. Cansino, E. S. Velazquez, and R. M. D. Larriva "Total volatile base nitrogen and its use to assess freshness in European sea bass stored in ice", Food Control, Vol. 17, No. 4, pp. 245-248, 2006. 

  5. M. Chai and J. Pawliszyn, "Analysis of environmental air samples by solid-phase microextraction and gas chromatography/ion trap mass spectrometry", Environ. SCI. Technol., Vol. 29, No. 3, pp. 693-701, 1995. 

  6. H. Nanto, T. Minami, and S. Takata, "Zinc-oxide thin-film ammonia gas sensors with high sensitivity and excellent selectivity", J. Appl. Phys., Vol. 60, No. 2, pp. 482-484, 1986. 

  7. S. Jung, Y. B. Cho, and Y. S. Kim "Highly sensitive colorimetric formaldehyde gas sensors using nylon sheet and dye", J. Sens. Sci. Technol., Vol. 26, No. 6, pp. 420-426, 2017. 

  8. R. W. Sabnis, Handbook of acid-base indicators, CRC Press, Boca Raton, pp. 43-361, 2008. 

  9. A. Mills, L. Wild, and Q. Chang, "Plastic Colorimetric film sensors for gaseous ammonia", Mikrochim. Acta, Vol. 121, No. 4, pp. 225-236, 1995. 

  10. Y.-C. Chang, H. Bai, S.-N. Li, and C.-N. Kuo, "Bromocresol green/mesoporous silica adsorbent for ammonia gas sensing via an optical sensing instrument", Sensors, Vol. 11, No. 4, pp. 4060-4072, 2011. 

  11. M. K. Morsy, K. Zor, N. Kostesha, T. S. Alstrom, A. Heiskanen, H. El-Tanahi, A. Sharoba, D. Papkovsky, J. Larsen, H. Khalaf, M. H. Jakobsen, and J. Emneus, "Development and validation of a colorimetric sensor array for fish spoilage monitoring", Food Control, Vol. 60, No. 1, pp. 346-352, 2016. 

  12. S. L. M. Neto, A. V. Wangenheim, E. B. Pereira, and E. Comunello, "The use of euclidean geometric distance on RGB color space for the classification of sky and cloud patterns", J. Atmos. Ocean. Technol., Vol. 27, No. 9, pp. 1504-1517, 2010. 

  13. M. Lindner, A. Kolb, and K. Hartmann, "Data-fusion of PMD-based distance-information and high-resolution RGB-images", IEEE, Int. symp. on signals circuits syst., pp. 1-4, 2007. 

  14. A. Pacquit, J. Frisby, D. Diamond, K. T. Lau, A. Farrell, B. Quilty, and D. Diamond, "Development of a smart packaging for the monitoring of fish spoilage", Food Chemistry, Vol. 102, No. 2, pp. 466-470, 2007. 

  15. A. Pacquit, K. T. Lay, H. McLaughlin, J. Frisby, B. Quilty, and D. Diamond, "Development of a volatile amine sensor for the monitoring of fish spoilage", Talanta, Vol. 69, No. 2, pp. 515-520, 2006. 

  16. A. Listyarini, W. Sholihah, and C. Imawan, "A paper-based colorimetric indicator label using natural dye for monitoring shrimp spoilage", IOP Conf. Ser.: Mater. Sci. Eng., Vol. 367, No. 1, pp. 012045, 2018. 

  17. J. D. Buck and R. C. Cleverdon, "The spread plate as a method for the enumeration of marine bacteria", Limnol. Oceanogr., Vol. 5, No. 1, pp. 78-80, 1960. 

  18. A. T. Hoang, Y. B. Cho, J.-S. Park, Y. Yang, and Y. S. Kim, "Sensitive naked-eye detection of gaseous ammonia based on dye-impregnated nanoporous polyacrylonitrile mats", Sens. Actuator B, Vol. 230, No. 1, pp. 250-259, 2016. 

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