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NTIS 바로가기한국수산과학회지 = Korean journal of fisheries and aquatic sciences, v.53 no.2, 2020년, pp.231 - 236
김지윤 (경상대학교 해양산업연구소) , 전은비 (경상대학교 해양산업연구소) , 최만석 (경상대학교 해양산업연구소) , 박신영 (경상대학교 해양산업연구소)
The objective of the current study was to evaluate the quality characteristics (alcohol contents and antioxidant capacities) and sensory characteristics of the Korean traditional rice-based wine, Makgeolli supplemented with 5% and 10% Enteromorpha prolifera (Ep) during an 8-days cold storage at 4...
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핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
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가시파래의 특징은 무엇인가? | 가시파래(Enteromorpha prolifera)는 모양이나 크기가 매우 다양하고 생김새는 김과 비슷하지만 머리카락 같이 길고 가늘며 많은 곁가지를 내는 특징이 있다. 전통적으로 파래는 톳, 매생이 등과 함께 겨울철 신선채소류를 대체하여 섭취할 수 있는 한국의 대표적인 해조류 재료로써 활용 되어왔다. | |
가시파래의 함유 성분은 무엇인가? | 가시파래의 함유 성분 중에는 철분, 칼륨, 칼슘 및 섬유질 등의 무기질이 많아 영양가가 높을 뿐만 아니라 아미노산, 비타민 또한 다량 함유되어 있다(Jung at al., 2005). | |
가시파래의 어떤 성분이 세포의 노화를 방지하는가? | , 2005). 특히 같은 해조류인 김, 다시마 등에 비해 높은 함량의 ‘폴리페놀’ 성분을 함유하고 있으며(Kwak et al., 2005), 이는 항산화 및 항암 효과를 보이는 대표적인 성분으로써 세포의 노화를 방지하고 인체 내의 유해한 활성 산소를 제어하는 역할을 한다(Kwak et al. |
Bae SM, Han SM, Choi JM, Lee JS and Kim HK. 2016. Manufacturing of Korean traditional rice wine, Makgeolli, supplemented with strawberry and its physicochemical and microbial properties during fermentation. Korean J Mycol 44, 307-313. https://doi.org/10.4489/KJM.2016.44.4.307.
Baek SY and Kim MR. 2019. Comparison of quality characteristic and antioxidant activity of Enteromorpha prolifera from Seosan and Muan in Korea. J Korean Soc Food Sci Nutr 48, 1070-1078. https://doi.org/10.3746/jkfn.2019.48.10.1070.
Jeon EB, Choi MS and Park SY. 2019. Quality characteristics and antioxidant effects on the Korean traditional rice Wine Makgeolli supplemented with Codium fragile during fermentation. Korean J Fish Aquat Sci 52, 224-231. https://doi.org/10.5657/KFAS.2019.0224.
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Kim MS, Kim KM, Han DH, Ko KW and Kim SY. 2018. Antibacterial activity and other functions of Codium fragile and Chaenomeles sinensis extracts by extraction method. Korean Soc Biotechnol Bioeng J 33, 89-94. https://doi.org/10.7841/ksbbj.2018.33.2.89.
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Lee HH, Kim IJ, Kang ST, Kim YH, Lee JO and Ryu CH. 2010. Development of black garlic Yakju and its antioxidant activity. Korean J. Food Sci. Technol 42, 69-74.
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오픈액세스 학술지에 출판된 논문
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