$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

서울시 거주 1인 가구 청년의 조리태도에 따른 식생활 특성 및 공유부엌 니즈
Dietary Characteristics and Needs for Community Kitchens among Young Adults of Single-person Households in Seoul according to the Cooking Attitude 원문보기

대한지역사회영양학회지 = Korean journal of community nutrition, v.25 no.3, 2020년, pp.204 - 213  

양민아 (오리온 글로벌연구소 품질안전팀) ,  아사노가나 (CJ 제일제당 식품연구소) ,  김나래 (서울대학교 식품영양학과) ,  윤지현 (서울대학교 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Objectives: This study examined the dietary characteristics and needs for community kitchens among young adults of single-person households in Seoul according to the cooking attitude. Methods: During April 2018, an online survey was conducted on young adults of single-person households in their 20s ...

주제어

AI 본문요약
AI-Helper 아이콘 AI-Helper

* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.

문제 정의

  • 본 연구에서는 서울시에 거주하고 있는 1인 가구 청년을 대상으로 온라인 설문조사를 실시하여 조리태도에 따른 식생활 특성과 공유부엌에 대한 니즈를 파악하였다. 주요 연구결과를 요약하면 다음과 같다.
  • 하지만 청년층 1인 가구를 대상으로 조리태도와 연계하여 식생활 특성을 분석한 연구는 아직 보고된 바 없다. 이에 본 연구에서는 서울시에 거주하는 1인 가구 청년을 대상으로 하여 조리태도를 측정하고 이에 따른 식생활 특성을 분석하였다. 또한 이들을 대상으로 최근 관심이 증대되고 있는 공유부엌에 대한 니즈를 조사, 분석하였다.
본문요약 정보가 도움이 되었나요?

참고문헌 (24)

  1. Statistics Korea. Press release 2018 population and housing census [internet]. Statistics Korea; 2019 [cited 2020 May 10]. Available from : http://kostat.go.kr/portal/eng/pressReleases/8/7/index.board 

  2. Lee KI, Hwang YJ, Ban HJ, Lim SJ, Jin HJ, Lee HS. Impact of the growth of single-person households on the food market and policy tasks. Korea Rural Economic Institute; 2010 Oct. Report No. R762. 

  3. Park JH. Single-person households' lifestyle in Korea and Japan. Seoul Econ 2011; 10: 14-22. 

  4. Heo YK, Sim KH. Dietary attitude of single households in metropolitan areas. Korean J Food Nutr 2016; 29(5): 735-745. 

  5. Kim SY, Kim SY, Kim MA, Kim YK, Park KS, Park SY et al. A case study of community kitchen in Seoul: connection of field and policy. The Seoul Institute; 2018. Report No. 2017-CR-09-03. 

  6. Fridman J, Lenters L. Kitchen as food hub: adaptive food systems governance in the city of Toronto. Local Environt 2013; 18(5): 543-556. 

  7. Vestbro DU. Saving by sharing-collective housing for sustainable lifestyles in the Swedish context. Proceeding of The 3rd international conference on degrowth for ecological sustainability and social equity; 2012 Sep; Venice: p. 1-13. 

  8. Engler-Stringer R, Berenbaum S. Collective kitchens in Canada: a review of the literature. Can J Diet Pract Res 2005; 66(4): 246-251. 

  9. Kwon SJ, Kim MR, Son JM, Kim JH, Lee YK, Choi KS et al. Meal management. Seoul: Powerbook; 2011. p. 13-15. 

  10. Wolfson JA, Bleich SN, Smith KC, Frattaroli S. What does cooking mean to you? perceptions of cooking and factors related to cooking behavior. Appetite 2016; 97: 146-154. 

  11. Kim YA, Lee BC, Youn HW. A study on single people's satisfaction of convenience foods and repurchase intention according to food-related lifestyle. J Tour Leis Res 2014; 26(5): 433-452. 

  12. Lee SL, Lee SJ. The effect of dietary behavior and dietary life style on dietary satisfaction in single-person households. Consum Cult Res 2016; 19(3): 115-133. 

  13. Lee JS, Oh JR. A study on the effects of single-person household lifestyle, inhuman-relationship, individual values and simplicity of meals on an act of eating alone. Proceeding of 2017 Fall conference of the Korea Entertainment Industry Association; 2017 Nov 3; Gwangju: p. 47-52. 

  14. Park H, Lee S. Scientific survey methods changing the world 2017. Seoul: Changgisa; 2017. p. 206-212. 

  15. Yoon GS. A study on the recognition about food preparation and cooking ability of college students majoring in food & nutrition and others. Korean J Soc Food Cook Sci 2001; 17(6): 639-647. 

  16. Choe JS, Ji SM, Paik HY, Hong SM. A study on the eating habits and dietary consciousness of adults in urban area. J Korean Soc Food Sci Nutr 2003; 32(7): 1132-1146. 

  17. Smith LP, Ng SW, Popkin BM. Trends in US home food preparation and consumption: analysis of national nutrition surveys and time use studies from 1965-1966 to 2007-2008. Nutr J 2013; 12(1): 45. 

  18. Virudachalam S, Long J, Harhay MO, Polsky DE, Feudtner C. Prevalence and patterns of cooking dinner at home in the USA: National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2007-2008. Public Health Nutr 2014; 17(5): 1022-1030. 

  19. Lee KI, Kim SH, Heo SY, Choi JH, Park IH. 2018 Basic analysis report on food consumption behavior survey. Korea Rural Economic Institute; 2018 Dec. Report No. 16-2018. 

  20. Choi JS, Paulsson J. Evaluation of common activity and life in Swedish cohousing units. Int J Hum Ecol 2011; 12(2): 133-146. 

  21. Oh J, Choi JM. A study on the demand characteristics and influence factors affecting shared house in Korea. Korean Hous Assoc 2014; 25(3): 63-72. 

  22. Tarasuk V, Reynolds R. A qualitative study of community kitchens as a response to income-related food insecurity. Can J Diet Pract Res 1999; 60(1): 11-16. 

  23. Thomas HM, Irwin JD. Cook It Up! A community-based cooking program for at-risk youth: overview of a food literacy intervention. BMC Res Notes 2011; 4(1): 495. 

  24. Hersch D, Perdue L, Ambroz T, Boucher JL. Peer reviewed: the impact of cooking classes on food-related preferences, attitudes, and behaviors of school-aged children: a systematic review of the evidence, 2003-2014. Prev Chron Dis 2014; 11: 1-10. 

저자의 다른 논문 :

관련 콘텐츠

오픈액세스(OA) 유형

GOLD

오픈액세스 학술지에 출판된 논문

저작권 관리 안내
섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로