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수출식품산업의 국제경쟁력 확보를 위한 식품안전국가인증제
Korea National Food Safety Certificate for ensuring global competitiveness of food export industry 원문보기

식품과학과 산업 = Food science and industry, v.54 no.2, 2021년, pp.82 - 92  

백상우 (한국식품안전관리인증원) ,  김소희 (한국식품안전관리인증원) ,  조재진 (한국식품안전관리인증원) ,  안영순 (한국식품안전관리인증원) ,  조아라 (한국식품안전관리인증원)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

To resolve difficulties of export process and strengthen competitiveness, Korea National Food Safety Certificate (K-NFSC), a comprehensive food safety support system, has been promoted to introduction. K-NFSC is at a developmental stage where the government certifies the safety of exported K-foods b...

주제어

참고문헌 (16)

  1. Ah-Hyeon Jo, Ju-Yeong Kang, Eun-Ji Park, Han-Cheol Lee, Cheol-Soo Lee, Jung-Beom Kim. Proposal of unification plan based on differences between food and livestock product HACCP. Korean J. Food Sci. Technol. 53: 101-115 (2020) 

  2. Alan V.Deardorff and Robert M.Stern. Measurement of Non tariff Barriers. University of Michigan Press. Michigan, USA (1998) 

  3. Global Food Safety Initiative. Technical Equivalence. Available from : https://mygfsi.com/how-to-implement/technical-equivalence/ 

  4. Japan Food Safety Managemnt Association. Scheme. Available from : https://www.jfsm.or.jp/eng/ scheme/documents/ 

  5. 농림축산식품부(MAFRA). 2021년 농수산식품 수출 확대 전략 (2021) 

  6. 대외경제정책연구원(KIEP). ASEAN 주요국의 비관세장벽 현황과 대응방안(2010) 

  7. 대한무역투자진행공사(KOTRA). Global Trade Report 2021년 수출전망 및 지역별 시장여건(2020) 

  8. 식품안전정보원(NFSIS). 2020년 한국산 수출식품 부적합 동향 분석(2020) 

  9. 식품의약품안전처(MFDS). 주요 식품수출상대국 기준규격, 수출입 통관 및 검사 현황 조사 연구(2015) 

  10. 식품의약품안전처(MFDS). 가공식품 나트륨 저감화 가이드라인 IV(2016) 

  11. 식품의약품안전처(MFDS). 2020년 수출식품 안전관리 국제세미나 (2020) 

  12. 식품의약품안전처(MFDS). 2021년 식품안전국가인증제 설명회 (2021) 

  13. 한국농수산식품유통공사. 국가별 농식품 수출 교역조건 현황 (2020) 

  14. 한국농촌경제연구원(KREI). 가공식품 수출의 효율적 지원 방안 (2014) 

  15. 한국식품안전관리인증원(KAHAS). 2021년 식품안전국가인증제 설명회(2021) 

  16. 한국식품연구원(KFRI). 글로벌 식품인증 동향(GFSI 승인인증) (2019) 

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