$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

대체단백질식품 생산 기술 동향
Current Status of Technologies for Producing Protein Alternative Foods 원문보기

축산식품과학과 산업, v.10 no.1, 2021년, pp.4 - 15  

박성권 (세종대학교 식품생명공학부)

초록이 없습니다.

참고문헌 (29)

  1. Population Reference Bureau. 2020. https://www.prb.org 

  2. Food and Agriculture Organization of the United Nations. 2016. FAO. https://www.fao.org/publications/sofa/2016 

  3. Harwatt H, Ripple WJ, Chaudhary A, Betts MG, Hayek MN. 2020. Scientists call for renewed Paris pledges to transform agriculture. Lancet Planetary Health 4(1): E9-E10. 

  4. 박미성, 박시현, 이용선. 2020.대체식품 현황과 대응과제. 농업경제연구원 농정포커스. 

  5. United Nations, World Bank, Expert interviews: A.T.Kearney analysis. 2019. https://enterprise.press/issues/2019/12/30/ 

  6. Bryant CJ, Barnett JC. 2019. What's in a name? Consumer perceptions of in vitro meat under different names. Appetite 1(137):104-113. 

  7. Van Loo EJ, Caputo V, Lusk JL. 2020. Consumer preferences for farm-raised meat, lab-grown meat, and plant-based meat alternatives: Does information or brand matter? Food Policy 95: 101931. 

  8. Meticulous Research. 2019. https://www.meticulousresearch.com/ 

  9. FDA and USDA could strengthen existing efforts to prepare for oversight of cell-cultured meat. 2020. GAO report. https://www.gao.gov/assets/gao-20-325.pdf 

  10. Kang JX, Wan JB, He C. 2014. Concise Review: Regulation of stem cell proliferation and differentiation by essential fatty acids and their metabolites. 

  11. Rohwedel J, Maltsev V, Bober E, Arnold HH, Hescheler J, Wobus AM. 1994. Muscle cell differentiation of embryonic stem cells reflects myogenesis in vivo: developmentally regulated expression of myogenic determination genes and functional expression of ionic currents. Dev Biol. Jul. 164(1): 87-101. 

  12. Darabi R, Santos FNC, Filareto A, Pan W, Koene R, Rudnicki MA, Kyba M, Perlingeiro RCR. 2011. Assessment of the myogenic stem cell compartment following transplantation of Pax3/Pax7-induced embryonic stem cell-Derived Progenitors. STEM CELLS 29: 777-790. 

  13. Pagliuca FW, Millman JR, Gurtler M, Segel M, Van Dervort A, Ryu JH, Peterson QP, Greiner D, Melton DA. 2014. Generation of functional human pancreatic β cells in vitro. Cell. Oct 9;159(2): 428-39. doi: 10.1016/j.cell.2014.09.040. PMID: 25303535; PMCID: PMC4617632 

  14. Barber TD, Barber MC, Tomescu O, Barr FG, Ruben S, Friedman TB. 2002. Identification of target genes regulated by PAX3 and PAX3-FKHR in embryogenesis and alveolar rhabdomyosarcoma. Genomics 79(3): 278-284. 

  15. Shelton M. 2014. Derivation and expansion of PAX7-positive muscle progenitors from human and mouse embryonic stem cells. Stem Cell Reports, 3(3): 516-529. 

  16. 임동표, 임경준. 2017. 버섯농축액과 배양액을 이용한 패티 제조 방법. 한국(KR)/등록특허: 10-1851655-0000 (2018-04-18). 

  17. World's first lab-grown burger is eaten in London. 2013. BBC News. https://www.bbc.com/news/science-environment-23576143 

  18. Textured vegetable protein. 2019. Encyclopedia of Food Chemistry. 

  19. Volk C, Brandsch C, Schlegelmilch U, et al. 2020. Postprandial metabolic response to rapeseed protein in healthy subjects. Nutrients 12(8): 2270. 

  20. 김태영. 2017. 템페, 인제라, 낫또...세계각국의 발효식품들. Real Foods (주)헤럴드. 

  21. Cheftel JC, Kitagawa M, Queguiner C. 1992. New-protein texturization processes by extrusion cooking at high moisture levels. Food Reviews International 8(2): 235-275. 

  22. Osen R, Toelstede S, Wild F, Eisner P, Schweiggert-Weisz U. 2014. High moisture extrusion cooking of pea protein isolates: Raw material characteristics, extruder responsesand texture properties. Journal of Food Engineering 12767-74. 

  23. Kweldam AC, Kweldam G, Kweldam AC. (Eds.). 2011. Method for the preparation of a meat substitute product, meat substitute product obtained with the method and ready to consume meat substitute product: Google patents. 

  24. Dekkers BL, Boom RM, Van der Goot AJ. 2018. Structuring processes for meat analogues. Trends in Food Science & Technology 81: 25-36. 

  25. Van der Weele C. 2017. Cultured meat, better than beans? In J Duncan, & M Bailey (Eds.). Sustainable food futures. Multidisciplinary solutions (pp. 163-174). London. 

  26. Hong Sun, Xin Liu, Yi-Zhen Wang, Jian-Xin Liu, Jie Feng 2013. Soybean glycinin- and β-conglycinin-induced intestinal immune responses in a murine model of allergy, Food and Agricultural Immunology 24(3): 357-369. 

  27. MF Marcone. 1999. Possible nutritional implications of varietal influence on the 7S/11S seed globulin ratios in Amaranth. Plant Foods for Human Nutrition 54: 375-380. 

  28. Green PH, Cellier C 2007. Celiac disease. N Engl J Med 357: 1731-1743 

  29. Denny A, Aisbitt B, Lunn J 2008. Mycoprotein and health nutrition. Bulletin 33: 298-310. 

저자의 다른 논문 :

섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로