연구의 목적은 노쇠하지 않은 65세 이상 지역 주민에서 노쇠 발생률과 위험 요인으로서 걷기 실천과 영양 상태가 노쇠 발생에 영향을 미치는지에 대해 확인하는 것이었다. 노쇠하지 않은 65세 이상 대상자 326명의 설문조사된 인구사회학적 변수와 사회활동 여부, 노쇠 평가, 영양상태평가, 걷기실천 여부 등의 자료를 이용하였다. 노쇠와 걷기 실천 변화 및 영양상태 변화의 관련성은 이분형 로지스틱 회귀분석을 실시하였다. 2년 동안 노쇠 누적 발생률은 24.2%였고, 남자 20.6%, 여자 27.0%였다. 걷기 실천 변화에 따른 노쇠 발생은 성별, 연령, 동거가족, 소득, 사회참여를 보정한 후에도 걷기 실천을 꾸준히 하는 경우보다 걷기 실천을 하지 않는 경우에서 노쇠 발생 위험이 2.85배 높았다. 영양상태 변화에 따른 노쇠 발생은 성별, 연령, 동거가족, 소득, 사회참여를 보정한 후에도 영양 상태 정상 유지보다 영양불량 또는 영양불량 위험이 있는 경우에서 노쇠 발생 위험이 8.15배 높았고, 정상이다가 영양불량 또는 영양불량 위험이 발생한 경우에서 노쇠 발생 위험이 10.73배 높았다. 노인의 노쇠 발생을 줄여 장애와 조기 사망의 위험을 줄이기 위해서는 농촌 지역에 거주하는 노인을 대상으로 건강 수준에 맞는 신체활동 유지 특히 농촌에서 쉽게 할 수 있는 걷기 운동의 활성화와 영양불량 개선을 위한 프로그램이 필요하다.
연구의 목적은 노쇠하지 않은 65세 이상 지역 주민에서 노쇠 발생률과 위험 요인으로서 걷기 실천과 영양 상태가 노쇠 발생에 영향을 미치는지에 대해 확인하는 것이었다. 노쇠하지 않은 65세 이상 대상자 326명의 설문조사된 인구사회학적 변수와 사회활동 여부, 노쇠 평가, 영양상태평가, 걷기실천 여부 등의 자료를 이용하였다. 노쇠와 걷기 실천 변화 및 영양상태 변화의 관련성은 이분형 로지스틱 회귀분석을 실시하였다. 2년 동안 노쇠 누적 발생률은 24.2%였고, 남자 20.6%, 여자 27.0%였다. 걷기 실천 변화에 따른 노쇠 발생은 성별, 연령, 동거가족, 소득, 사회참여를 보정한 후에도 걷기 실천을 꾸준히 하는 경우보다 걷기 실천을 하지 않는 경우에서 노쇠 발생 위험이 2.85배 높았다. 영양상태 변화에 따른 노쇠 발생은 성별, 연령, 동거가족, 소득, 사회참여를 보정한 후에도 영양 상태 정상 유지보다 영양불량 또는 영양불량 위험이 있는 경우에서 노쇠 발생 위험이 8.15배 높았고, 정상이다가 영양불량 또는 영양불량 위험이 발생한 경우에서 노쇠 발생 위험이 10.73배 높았다. 노인의 노쇠 발생을 줄여 장애와 조기 사망의 위험을 줄이기 위해서는 농촌 지역에 거주하는 노인을 대상으로 건강 수준에 맞는 신체활동 유지 특히 농촌에서 쉽게 할 수 있는 걷기 운동의 활성화와 영양불량 개선을 위한 프로그램이 필요하다.
Objective: This study aimed to estimate the incidence of frailty in non-frail rural residents aged 65 years or older and to determine whether changes in walking activity and nutritional status affect the incidence of frailty. Methods: The data on demographic variables, social activity, frailty asses...
Objective: This study aimed to estimate the incidence of frailty in non-frail rural residents aged 65 years or older and to determine whether changes in walking activity and nutritional status affect the incidence of frailty. Methods: The data on demographic variables, social activity, frailty assessment, nutritional status assessment, and walking activity of 326 non-frail subjects aged 65 years or older were used. The changes in walking practice and nutritional status were assessed at the baseline and again at the two-year follow-up. Based on these assessments, participants were classified into four groups: non practice-non practice, non practice-practice, practice-non practice, and practice-practice. The relationship between frailty and changes in walking practice and Nutritional status was analyzed using binary logistic regression analysis, adjusting for demographic variables such as gender, age, living alone, household income, and social activity. Results: The incidence of frailty in 2020 was 24.2%, with 20.6% in men and 27.0% in women. Regarding the occurrence of frailty based on changes in walking practice, those who did not engage in walking had a 2.85 times higher risk of frailty compared to those who walked regularly (95% CI: 1.30-6.22, p = 0.009). Regarding nutritional status changes, the risk of frailty was 8.15 times higher those who remained malnourished or at risk of malnutrition compared to those who maintained normal nutritional status (95% CI: 3.53-18.78, p < 0.001). Additionally, those who were initially normal but later became malnourished or at risk of malnutrition had a 10.73 times higher risk of frailty (95% CI: 4.20-27.41, p < 0.001). Conclusion: In order to reduce the risk of frailty in the elderly, it is necessary to maintain physical activity appropriate to the health level of the elderly living in rural areas, especially to activate walking activity that can be easily done in rural areas, and to improve nutritional status.
Objective: This study aimed to estimate the incidence of frailty in non-frail rural residents aged 65 years or older and to determine whether changes in walking activity and nutritional status affect the incidence of frailty. Methods: The data on demographic variables, social activity, frailty assessment, nutritional status assessment, and walking activity of 326 non-frail subjects aged 65 years or older were used. The changes in walking practice and nutritional status were assessed at the baseline and again at the two-year follow-up. Based on these assessments, participants were classified into four groups: non practice-non practice, non practice-practice, practice-non practice, and practice-practice. The relationship between frailty and changes in walking practice and Nutritional status was analyzed using binary logistic regression analysis, adjusting for demographic variables such as gender, age, living alone, household income, and social activity. Results: The incidence of frailty in 2020 was 24.2%, with 20.6% in men and 27.0% in women. Regarding the occurrence of frailty based on changes in walking practice, those who did not engage in walking had a 2.85 times higher risk of frailty compared to those who walked regularly (95% CI: 1.30-6.22, p = 0.009). Regarding nutritional status changes, the risk of frailty was 8.15 times higher those who remained malnourished or at risk of malnutrition compared to those who maintained normal nutritional status (95% CI: 3.53-18.78, p < 0.001). Additionally, those who were initially normal but later became malnourished or at risk of malnutrition had a 10.73 times higher risk of frailty (95% CI: 4.20-27.41, p < 0.001). Conclusion: In order to reduce the risk of frailty in the elderly, it is necessary to maintain physical activity appropriate to the health level of the elderly living in rural areas, especially to activate walking activity that can be easily done in rural areas, and to improve nutritional status.
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